Samen werken aan een gezonde zorg

De initiatiefnemers van de onderzoekscoalitie hebben de werkzaamheden van de Onderzoekscoalitie tijdelijk gepauzeerd omdat de onderzoekers uit de werkgroep op dit moment een belangrijke bijdrage leveren aan de uitvoering van het Preventieplan arbeidsmarkt zorg en welzijn. Klik hier voor meer informatie: Preventieplan

De onderzoekscoalitie gaat voor een gezonde zorgsector! We brengen onze kennis over de sector samen en pakken van daaruit gezamenlijk belangrijke vraagstukken op. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige en gezonde arbeidsmarkt waarin professionals met vakmanschap en plezier de beste zorg leveren.

Over de onderzoekscoalitie

De Onderzoekscoalitie voor de zorg is een samenwerking van PFZW, PGGM, PGGM&CO, VERNET, IZZ en FWG Progressional People, met een adviserende bijdrage van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Deze partijen houden zich individueel bezig met vraagstukken op het gebied van optimalisering van de arbeidsmarkt en gezond werken in de zorg. Grote vraagstukken in de sector hebben betrekking op het oplossen van arbeidsmarktekorten, verlagen van werkdruk, verlagen van verzuim en verloop en het verminderen van mentale en fysieke overbelasting door het werk. Dit soort vraagstukken vragen om een integrale aanpak.

De impact van ‘samen’ is groter

De partijen hebben daarom besloten om samen te werken en hiermee, vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, een bijdrage te leveren aan een gezonde zorgsector. De impact van ‘samen’ is groter dan elk van de samenwerkende partijen afzonderlijk kan bereiken. De vraagstukken zijn immers groot en divers. Door deze samenwerking heeft de onderzoekscoalitie een brede expertise op het onderzoeken en vertalen van kennis naar relevante oplossingsrichtingen en handelingsperspectief in de zorgsector.

Het doel van de onderzoekscoalitie:

  • het samenbrengen, opdoen en delen van (bestaande) kennis,
  • het tegengaan van versnippering in kennisontwikkeling,
  • het waardevoller maken van de som der delen.

Voordelen van samenwerking voor de sector

Het voordeel van samenwerken is dat de impact wordt vergroot door vanuit meerdere invalshoeken de vraagstukken te onderzoeken en te bediscussiëren. Het samenwerken leidt tot:

  • nieuwe inzichten of het in een bredere context plaatsen van oude inzichten, en daarmee komen tot nieuwe integrale oplossingsrichtingen,
  • eenduidig handelingsperspectief dat aansluit bij de behoefte van de doelgroep,
  • eenduidig taalgebruik voor alle doelgroepen wat voor verbinding tussen de doelgroepen zorgt. Er gaat geen tijd verloren aan het leren van elkaars taal,
  • gelijktijdige doelgroepbenadering wat zorgt voor snelheid in het doorvoeren en verbeteren van oplossingen,
  • besparing kosten en tijd door het optimaliseren van oplossingsrichtingen en handelingsperspectief. Wat werkt wel en wat levert dit op.

Contact

Heeft u interesse om met ons in gesprek te gaan? Neem dan contact op met Anouk. 

Anouk ten Arve

Regisseur onderzoekscoalitie voor de zorg

Stuur een e-mail naar Anouk

Samenwerken met relevante derden

Om het doel te bereiken werkt de onderzoekscoalitie samen met andere relevante partijen, zoals de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Afhankelijk van het thema worden andere partijen betrokken.

Onze manier van werken

De deelnemende partijen beschikken gezamenlijk over een grote hoeveelheid data en kennis die we inzetten om onze missie te bereiken. Hiervoor brengen we ongevraagd en gevraagd advies uit:

Ongevraagd advies
Op basis van actuele vraagstukken bundelen we bestaande, geaggregeerde en geanonimiseerde onderzoeksdata en inzichten uit vragenlijstonderzoek, leden raadplegingen, trendonderzoek, objectieve HR en verzuimdata als invulling voor de oplossingsrichting en handelingsperspectief voor de korte termijn. Dit zijn vraagstukken die gepresenteerd worden in de vorm van een advies in een whitepaper of een pamflet.

Gevraagd advies
Hierbij gaat het om het uitvoeren van gezamenlijke advies- en of onderzoekstrajecten in opdracht van een vragende partij. Hierbij worden de specialiteiten van de deelnemende partijen gebundeld. De oplossingsrichtingen hebben een meer fundamenteel karakter en zijn gericht op de toekomstvisie op de middellange en de lange termijn.

Stuurgroep

Regisseur: Anouk ten Arve (Principal Arbeidsmarktvraagstukken en Inzetbaarheid)
PFZW: Wouter Thalen (Manager Public Affairs)
PGGM, PGGM&CO: Niels Lievaart (Directeur Marketing, Communicatie en Ledenorganisatie )
Vernet: Marjolijn Pouw (Manager Marketing, Communicatie & Sales)
FWG Progressional People: Astrid Westerbeek (directeur onderzoek en innovatie)
Stichting IZZ: Roland Kip (algemeen directeur)     
RVS: Stannie Driessen (directeur, onafhankelijk adviseur)

Werkgroep

Regisseur: Anouk ten Arve (Principal Arbeidsmarktvraagstukken en Inzetbaarheid)
PGGM/ PFZW: Frank Mensink (Adviseur datacenter & data analist)
PGGM&CO: Anouk ten Arve (Lead Programmamanager onderzoek PGGM&CO)
Vernet: Karlein Bijlsma (Manager Marketing, Communicatie & Sales)
FWG Progressional People: Geertje van de Ven (Manager R&D)
Onno Verbaas (manager Systeem & Senior adviseur)
Stichting IZZ: Irene van der Fels (projectmanager en onderzoeker)
RVS: Tries van Tintelen (communicatieadviseur)