1. Home
 2. Prinsjesdag
 3. Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

10 10 minuten lezen
Overzicht
Prinsjesdag 2023
 • 93 reacties
 • 287 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 september 2023
Prinsjesdag is dit jaar iets anders dan anders. Ja, de Miljoenennota wordt gepresenteerd en de mooiste hoedjes komen weer voorbij. Maar de plannen zijn minder uitgebreid omdat het kabinet is gevallen. En dus alleen lopende zaken afhandelt. Toch wacht de toekomst niet en verandert er volgend jaar weer genoeg. Wij zetten op een rij wat Prinsjesdag betekent voor jouw portemonnee.

Algemeen

De Miljoenennota heeft dit jaar veel aandacht voor armoede. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde namelijk in augustus dat het aantal Nederlanders onder de armoedegrens oploopt naar 1 miljoen. Daarom trekt het gevallen kabinet de portemonnee: er wordt 2 miljard euro uitgetrokken om te voorkomen dat de armoede groeit. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de koopkracht gemiddeld stijgt met 1,8%.

7 tips om jouw spaardoel te halen, inclusief gratis spaarposters

Heb jij moeite om van je spaarrekening af te blijven? Of om er überhaupt iets op te zetten? Met deze tips helpen we je om jouw spaardoel te halen. Ook als je maar een klein budget hebt. Inclusief spaarposters.

Download nu

Zorg en welzijn

Zorgpremie gaat flink omhoog
De zorgpremie gaat volgend jaar met ongeveer € 12 per maand omhoog. Het basispakket kost daardoor gemiddeld € 149. Het precieze bedrag is nog niet bekend omdat de zorgverzekeraars uiteindelijk zelf hun premie bepalen. Uiterlijk 12 november krijg je jouw nieuwe polis en weet je ook de nieuwe premie voor 2024. Wil je daarna overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Opzeggen kan tot en met 31 december 2023. Daarna heb je tot en met 31 januari 2024 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het eigen risico blijft ook in 2024 € 385.

Zorgtoeslag gaat flink omlaag
Dankzij een eenmalige verhoging door de hoge inflatie kregen lage inkomens dit jaar maximaal € 154 zorgtoeslag per maand. Deze verhoging wordt voor een groot deel teruggedraaid. Afhankelijk van je inkomen krijg je volgend jaar hooguit € 127 per maand als tegemoetkoming voor je zorgkosten. 

Wonen

Prijsplafond energie stopt
Het kabinet stopt per 1 januari 2024 met het prijsplafond. Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft komende winter wel bestaan. Tot en met maart 2024 kunnen mensen hier een beroep op doen. Zo kunnen kwetsbare huishoudens nog steeds hulp krijgen bij het betalen van de energierekening.

Huurtoeslag gaat omhoog
Wie in een huurhuis heeft en recht heeft op huurtoeslag krijgt volgend jaar een extraatje. De maximale huurtoeslag gaat volgend jaar met € 416 omhoog. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt onder meer af van je inkomen en dat van een eventuele partner of kinderen. 

Werk en inkomen

Vast minimumloon
Vanaf 1 januari 2024 is de werkgever volgens de wet verplicht om werknemers van 21 jaar en ouder per uur minimaal het minimumuurloon te betalen. Voor werknemers onder 21 jaar gelden vanaf 1 januari 2024 vaste minimumjeugdlonen per uur. Deze uurlonen gelden voor alle bedrijven en worden waarschijnlijk bekendgemaakt in oktober 2023.

Inkomstenbelasting
De maatregelen om de groeiende armoede te bestrijden kosten bij elkaar ongeveer 2,2 miljard euro. Om dit bedrag te kunnen betalen wordt het belastingtarief voor de hoogste inkomens minder voor inflatie gecorrigeerd dan gepland was. Dit betekent dat over een groter deel van het salaris 49,5% inkomstenbelasting moet worden betaald. Deze grens ligt volgend jaar bij een inkomen vanaf € 75.624 euro. Daarnaast wordt de arbeidskorting met € 115 verhoogd.

Algemene dubbele heffingskorting wordt niet afgebouwd
Om de koopkracht van mensen met een uitkering te verbeteren, wordt de algemene dubbele heffingskorting in de bijstand, Anw, Toeslagenwet en AIO (Aanvullende inkomensvoorziening ouderen) in 2024 niet afgebouwd.

Kindgebonden budget gaat omhoog
Het kindgebonden budget, niet te verwarren met de kinderbijslag, gaat volgend jaar omhoog. Voor het eerste kind stijgt het budget met maximaal € 750 per jaar, voor het tweede kind met maximaal € 883 en maximaal € 400 voor kinderen tussen 12 en 17 jaar. Dit zorgt ervoor dat grote gezinnen en gezinnen met oudere kinderen beter kunnen rondkomen.

Jonggehandicaptenkorting
De plannen om de jonggehandicaptenkorting te halveren gaan in 2024 niet door.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
Belastingvrij vergoeden van gemaakte werkkilometers gaat van € 0,21 per kilometer in 2023 en € 0,23 in 2024. Ook wordt het voor werkgevers makkelijker gemaakt OV-abonnementen te geven aan werknemers.

Accijns op brandstof mogelijk omhoog
De accijns op brandstof werd 1 april 2022 verlaagd. Dit werd gedaan om autobezitters te compenseren voor de hoge energieprijzen. Het was altijd al het plan om deze verlaging op een later moment terug te draaien. Dit gebeurde voor een deel al op 1 juli. Het plan is nu om op 1 januari 2024 de accijns weer tot het vroegere niveau te brengen. Dit zou betekenen dat een liter benzine 21 cent duurder wordt en een liter diesel 13,5 cent.

Openbaar vervoer
Reis je met het openbaar vervoer? Dan ben je in 2024 duurder uit. De NS verhoogt de tarieven volgend jaar met 3,5% bóvenop de inflatie. In het regionale vervoer stijgen de prijzen van trein-, bus- en metrokaartjes met wel 11%. 

Spaarders en zzp'ers
Spaarders gaan meer belasting betalen. Het bedrag waarover je als spaarder geen belasting hoeft te betalen wordt niet verhoogd. Daarnaast gaat het belastingtarief ook een jaar eerder dan gepland van 32% naar 33%. Per 1 januari 2025 gaat dit naar 34%. Ook kleine bedrijven en zzp'ers voelen de maatregelen. Het deel van hun inkomen waarover ze geen belasting hoeven te betalen wordt verkleind: van 14 naar 12,7%.

Pensioen

Sneller in hogere belastingschaal
Ook gepensioneerden vallen sneller in een hogere belastingschaal: in 2024 betaal je vanaf €  38.468 het tarief van 36,97% (in plaats van vanaf een inkomen van € 40.826).


Bron: Rijksoverheid


Lees meer over Prinsjesdag

 

> Heb je een pensioenvraag of wil je meer weten of nieuwe pensioenstelsel? Neem dan een kijkje op de website van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).  

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Gradus
  Jullie kunnen er ook niets aan doen dat de "0ude regering" ons geen plezier geeft maar wel informeert over hogere kosten. En die zijn zwaarder dan de enkele tegemoetkomingen.
 • Lian
  Ik vind het schrijnend dat in Nederland mensen onder de armoedegrens leven. En juist nu stappen ik weet niet hoeveel politici op die allemaal volgens mij 2 jaar wachtgeld krijgen. Als ik ontslag zou nemen krijg ik nog niet eens een uitkering. Dus dat geld mag wat mij betreft ook gebruikt worden voor de minima.
 • dorothea
  dat vindt ik erg jammer dat de gepensioneerde hier dan de dupe van zijn . ik heb jarenlang hard voor gewerkt en om het nu vervolgens weer in te leveren. Armoede is overal ook bij de mensen die meer verdienen dat de minimale huishoudens
 • Gradus
  Blijkbaar voelt PGGM zich vooral als belangen behartiger van de mensen die nog werken. Aandacht voor pensionado's is zeer beperkt en weinig zeggend. "blij" met zo'n pensioen!
 • Ronald
  Wat een geklaag. Is dit niet een gevalletje "eigen schuld, dikke bult"? We leven in een democratie. Kennelijk stemt de meerderheid op partijen die zich van al die zorgen niets aantrekken. De graaipartij VVD is nog steeds de grootste. De sociale partijen zijn gemarginaliseerd. Groen Links ooit ontstaan uit socialistische partijen (CPN,PSP,PPR) is zijn sociale roots ook kwijt. De barmhartige samaritanen uit het CDA zijn verdwenen. De vakbonden lopen leeg. Dus de werknemers kunnen geen vuist meer maken.
 • Peter
  Graaien en snaaien is het. 1.8% op vooruit,wat een lachertje.
 • Idris
  Wat betekent het voor mij concreet? Dit lees ik niet in jullie bericht. Wat daar staat heb ik in de krant al gelezen. Mijn verwachting is concrete berekening. Gegroet.
 • Tsjitske
  Dit kan ik ook lezen in de krant. Had verwacht dat jullie iets zouden zeggen wat de plannen voor ons gepensioneerden betekenen en voor het netto bedrag. Niet dezd ageneenheden.
 • Robert
  De informatie is interessant, maar gaat niet in op de zelfverrijking bij de pensioenfonds zorg en welzijn. Gepensioneerden hebben een leven lang betaald voor een waardevast pensioen. Het waardevast pensioen stond altijd uitgebreid beschreven in de brochure van pensioenfonds zorg en welzijn die medewerkers ontvingen als ze in de zorgsector gingen werken. De gepensioneerden ontvangen sinds jaren geen waardevast pensioen. er zijn door de medewerkers in de zorg honderden miljarden gespaard, maar sinds 2007 is er nauwelijks geïndexeerd. De directie, analisten, adviseurs en medewerkers van de pensioenfonds zorg en welzijn krijgen een waardevast loon, betaalt uit de inleg van de medewerkers en de werkgevers in de zorgsector. De directie en de medewerkers hebben en CAO en die indexeert elk jaar voor wie er bij het pensioenfonds zorg en welzijn werkt of er diensten voor verricht, want ook deze medewerkers verhogen elk jaar de rekening van zichzelf. Graag een overzicht plaatsen van de indexatie voor de deelnemers van pensioen zorg en welzijn en de indexatie uit de CAO voor directie, analisten adviseurs en medewerkers. En ook van de mensen die rekeningen schrijven voor de diensten voor het pensioenfonds zorg en welzijn. Graag ook een overzicht van de beleggingsresultaten voor pensioenfonds zorg en welzijn en de kortingen die worden en zijn toegepast op het loon van directie, analisten, adviseurs en medewerkers als er 60 miljard verlies wordt geleden. Pensioenfonds zorg en welzijn misleidt de werknemers en de gepensioneerden door wel informatie te geven over de besluiten van het Kabinet, maar geen informatie te geven over het extreem royale beloningsbeleid voor de directie, analisten, adviseurs en medewerkers en iedereen die voor het pensioenfonds werkt. alles ten koste van het pensioen voor de deelnemers. Graag ook nieuw beleid invoeren voor de pensioenfonds zorg en welzijn: 1. Geen indexatie voor de deelnemers en gepensioneerden is ook geen indexatie voor directie, analisten, adviseurs en medewerkers. 2. Bij grote verliezen op de beurs, zoals de 60 miljarden euro in 2022, dient de directie en 100 hoogste topverdieners van de organisatie financieel aansprakelijke te worden gesteld en ontslagen te worden.
  • Aleida
   Ik ben het helemaal eens met Robert. De indexatie van de gepensioneerden heeft bijna 10 jaar niet plaats gevonden met alle gevolgen van dien. Ik heb 40 jaar gewerkt en moet nu heel goed op letten waar ik mijn geld aan besteedt, anders gaat het financieel mis. Gezien mijn leeftijd, 76, kan ik daar niets meer veranderen!
  • Annie
   Ik wacht samen met jouw op deze gegevens. Ben benieuwd.
  • Ingrid
   Buienradar
  • Susannah
   Beste Robert, Dank voor je uitgebreide reactie. Als ledenvereniging voor zorg en welzijn is PGGM&CO er om mensen die werken of hebben gewerkt te helpen bij een fitter leven. Daarom gaan wij in dit artikel niet uitgebreid in op de indexatie van de pensioenen. Susannah PGGM&CO
  • Peter
   Mooi verwoord en goed onderbouwd. Het is idd van de zotte dat een stel dikbetaalde zelfverrijkende witteboord criminelen 'waken' over ons pensioen.
  • Lia baas
   Helemaal mee eens Robbert Ook geen referendum geweest over het nieuwe pensioen stelsel
  • Luus
   Helemaal mee eens! Goede verwoording
  • Tsjitske
   Goede reactie! Eens!
  • Tjaard
   Helemaal mee eens....mooi en goed verwoord
  • Pima
   Top reactie, mijn steun heb je!
 • Hans in het Veld
  Fijn dat alle maatregelen op een rijtje zijn gezet . Maar wat doet PGGM om mensen te helpen hun leven betaalbaar te houden. Al tien jaar geen indexering. De rente is hoog, dus goede zaak voor het rendement van de pensioenfondsen. Laat uw deelnemers daarvan eindelijk de vruchten plukken. Ook veel pensionado's behoren tot de groep van bijna een miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. In de politiek is men hierover muisstel. Een schande.
  • Gini
   Klopt wat je zegt, zie mijn reactie op Robert.
 • Jan Roos
  Bedankt voor de uitleg. Voor de gepensioneerden is het een zeer korte mededeling dat wij per 1 januari 2024 meer belasting gaan betalen over het totale pensioenbedrag. Zit je net op de grens, dan ga je in koopkracht er op achteruit. En dat in het licht van het niet verhogen van de pensioenuitkeringen, buiten de sedert jaren toegepaste verhogingen van de laatste anderhalf jaar. Heel benieuwd wat de invoering van de nieuwe pensioenwet gaat betekenen voor de gepensioneerden.
 • Jacky
  We gaan er dus in koopkracht op achteruit als werkende met een lager en middeninkomen. Nog meer mensen en kinderen in armoede volgend jaar. 2 Miljard euro staat in schril contrast met de meer dan 40 miljard euro aan fossielebrandstofsubsidie. Haal daar staps gewijs 20% vanaf en stop dat in de potjes voor armoede onderwijs en zorg dan verandert er echt iets in ons land.
 • PGGM&CO Gebruiker
  Is het misschien een oplossing om te kijken naar het zweeds zorgsysteem ipv verschillende soorten ziekenfondsen 1 ziekenfonds voor iedereen of dat we weer terug gaan naar het zorgstelsel van voor 2006 in nederland
  • Gini
   Helemaal mee eens. Diverse zorgverzekeraars met allemaal een directie en veel personeel, vele kantoren, leaseauto's, promotie op t.v. enz. enz.
 • Ineke Dost
  Het valt mij op dat de Pensioenfondsen zo stil zijn! Zij kunnen en moeten zelfs de pensioen uitkeringen fors verhogen; alle verhalen van niet kunnen en/of willen zijn uit de lucht gegrepen en rusten op onwaarheden . Nu zou er weer voorgesorteerd moeten worden op de nieuwe pensioen wetgeving. De ouderen / gepensioneerden worden alleen maar voor de gek gehouden!!
 • Henk
  Het ( demensionair ) doet alsof het zijn best doet. Debatteert een slag in de rondte met als resultaat dat er weer een dossier boven op de kast komt liggen om vervolgens te verstoffen En er liggen er al zoveel. Zoveel dat we met z'n allen niet meer weten hoe het precies zit. En intussen weten de grote geldgraaiers steeds beter hun weg te vinden. Waar gaat het naar toe met Nederland?
 • Tieneke
  Weet ik in id geval waar ik aan toe ben. Dit is teminste te volgen zonder al te veel ingewikkelde woorden.
 • Henk
  Duidelijk artikel Echter voor de meeste gepersonaliseerden niet echt van toepassing
 • Faritza
  Allereerst aangezien dat de heer Rutte weg is, word het alweer alles niet beter op! Waarom alweer zorgpremie duurder maken en dan de zorgtoeslag omlaag. Slaat echt nergens op. En dan de gepensioneerden ook nog meer belasting laten betalen. Spaarders die nog meer belasting over hun spaargeld moeten betalen. Benzine en diesel die weer omhoog gaan. Prijsplafond verdwijnt voor degenen die moeilijk hun energie kunnen betalen. Met de trein reizen worden duurder. Energietoeslag word niet meer toegekend aan gezinnen die steeds niet rond kunnen komen. Terwijl dit al vanaf vorig jaar beloofd is. Ik vraag me af hoeveel beter gaat dit nieuwe Kabinet doen dan Kabinet Rutte. In mijn ogen dus 'niet'. Ik vraag me af wat voor goeie reden ik heb om te gaan stemmen. Want wat ik las voelt niet echt goed en redelijk. Sorry zo voel ik het.
  • astrid
   Dank zij dat zooitje van Rutten en Kaag en hun kompanen kunnen de volgende bewoners van het nieuwe kabinet eerst de puin zien te ruimen van hun voorgangers. twee miljard voor de armoede bestrijding van onze eigen bevolking, (en dan heb ik het over de mensen die wonen en werken, en zelfs hun nazaten die hier geboren zijn) zeven miljard voor asiel? Wordt hoog tijd dat eerst hier de mensen krijgen waar ze recht op hebben. huizen/ geld voor opknappen huizen aardbeving gebied/ geld voor waterschade limburg waar geld voor opgehaald is ,maar waar het gebleven is? En de schade aan de vele mensen die bestempeld zijn als fraudeurs,die moeten als eerste weer van naam gezuiverd worden,en het geld terug krijgen.
 • Joanna46d
  Langzaam word de kraan steeds verder dichtgedraaid, en zullen we als normale hardwerkende burgers , alleen nog mogen werken om je eten te kunnen betalen. Tja hier in Nederland staat niemand op we zijn makke schapen voor de heren in pakken
  • Rob
   Jonna, Werken om je eten te kunnen betalen is zo gek nog niet. Dat wil niet zeggen dat je met een beperking dezelfde prestaties moet leveren dan zonder. Een fatsoenlijk vangnet en solidariteit horen bij een geciviliseerde maatschappij. Zo zou het bestaan van een voedselbank in onze samenleving niet thuis horen. Ieder dient over voldoende middelen te beschikken om de boodschappen te kunnen betalen. Ook als je niet in staat bent te werken. Ben benieuwd hoe de kaarten straks na de verkiezingen zijn geschud.
 • Mike
  Altijd fijn n kort en bondig overzicht van n ellenlang verhaal.