1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk

Stress & werkdruk

PGGM&CO, PFZW en IZZ staan voor een gezonde zorgsector. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen om zorgprofessionals te helpen om juist nu zelf mentaal fit te blijven. En hebben we het Platform Stress de Baas opgericht. Wij werken hiervoor samen met de MGGZ (Militaire Geestelijke Gezondheidszorg), ARQ IVP (expert bij ingrijpende gebeurtenissen), het Steunpunt Coronazorgen, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en LOT-C. Alle informatie voor zorgprofessionals vind je hier. Ben je werkgever? Ga dan naar het speciale platform van IZZ.

Onderzoek agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer

De meerderheid van de professionals in zorg en welzijn heeft de afgelopen 12 maanden te maken gehad met agressie en ongewenst gedrag. Dit varieerde van verbale of fysieke agressie tot seksuele of andere intimidatie of bedreiging. Deze uitkomsten lees je in het rapport ‘Agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer’. Dit onderzoek is in opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gehouden onder werknemers in de sector zorg en welzijn. Ruim 11.000 respondenten, waarvan de meeste lid van PGGM&CO, deelden hun ervaring.
 • 10
 • 27
Lees meer

Webinar: Eerste hulp na ingrijpende gebeurtenissen

Webinar
Als medewerker in zorg en welzijn krijg je te maken met ingrijpende gebeurtenissen, zoals een overlijden of agressie en geweld. Maar ook stress en angst rondom corona hebben grote impact. Hoe blijven jij en je collega’s op de been na zo’n overweldigende ervaring?
Lees meer

Stress bespreken op de werkvloer: Zo doet sociaal werker Folkert dat

Maak jij stress bespreekbaar op de werkvloer? Veel professionals houden stressklachten liever voor zichzelf en zetten vanuit hun passie voor hun werk zelfs nog een tandje bij. Zo ook Folkert. Hij is sociaal werker en zet zich onder andere in voor vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning en buurtopbouwwerk. In een persoonlijk interview deelt hij hoe hij stress tóch bespreekt met collega’s.
 • 0
 • 53
Lees meer

‘Nu even niet!’ 5 typische uitspraken van collega's met stress

Bijna niemand die gestrest is zegt letterlijk; ‘’Ik heb stress’’. Want juist doordát je stress ervaart, ben je minder scherp en heb je dingen later door. Een collega bij wie het allemaal te veel wordt, zal dit dus niet snel zelf aangeven. Toch zijn er genoeg andere signalen waaraan je direct merkt dat iemand stress heeft. Herken jij een van de volgende 5 uitspraken bij jouw collega?
 • 3
 • 923
Lees meer

Collega met stress? Tips voor een goed gesprek

Merk jij aan alles dat je collega stress heeft? Dan is het natuurlijk belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Want naast dat je collega er last van heeft, kan het de sfeer en werkplezier op de afdeling aardig verpesten. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan en voorkom je dat het alleen maar voor meer spanning zorgt? We geven 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek met je collega.
 • 2
 • 205
Lees meer

Zorg samen voor een positieve sfeer op de werkvloer

Werk en privé in balans
Misschien zit de sfeer er bij jou op de afdeling altijd wel goed in. Maar zijn jij en je collega’s ook open over de dingen die je lastig vindt op werk? Of als je stress ervaart? Zeker in drukke tijden kunnen de spanningen soms hoog oplopen. Met onderstaande vragen geef je elkaar de ruimte om de leuke én minder leuke dingen bespreekbaar te maken. Stel ze zo nu en dan eens aan je collega. Want een goed gesprek kost net zoveel tijd als een slecht gesprek. Zo zorg je samen voor een werksfeer waar alles bespreekbaar is.
 • 2
 • 33
Lees meer

Mindfulness oefening

Mindfulness oefening
Hoe zet je op een drukke werkdag even je hoofd stil? Mindfulnesstrainer Saake Buwalda geeft je in deze video een aantal tips om een aantal keer per dag bewust te zijn en even tot rust te komen. Ook kun je met een concrete oefening direct zelf aan de slag. Het voordeel? Je kunt deze oefening overal en op ieder moment doen!
 • 6
 • 111
Lees meer

Webinar: het succes van minder stress

Webinar 'Het succes van minder stress'
Webinar
Vind jij het moeilijk om rust te vinden? Zelfs op vrije dagen? Je bent niet de enige. Veel professionals in zorg en welzijn ervaren stress. Bijvoorbeeld door extra diensten of een hoge werkdruk. Of de combinatie van werk met bijvoorbeeld je gezin en mantelzorgtaken. Ontdek met ‘Het succes van minder stress’ hoe jij meer rust en ontspanning ervaart. Ook in drukke tijden. Dit gratis webinar is speciaal ontwikkeld voor zorgprofessionals.
Lees meer

Oefening: nek en schouders ontspannen

Oefening ontspannen nek en schouders
Krista Snijders is beleefpsycholoog met een achtergrond als psychomotorisch therapeut (PMT), mindfulnesstrainer, docent en psycholoog. Haar werk is ervaringsgericht. Dit betekent dat ze gebruik maakt van oefeningen en activiteiten waarbij de mens zelf in beweging is.
 • 8
 • 514
Lees meer

Energizer: in 2 minuten meer energie

Energizer: in 2 minuten meer energie
Krista Snijders is beleefpsycholoog met een achtergrond als psychomotorisch therapeut (PMT), mindfulnesstrainer, docent en psycholoog. Haar werk is ervaringsgericht. Dit betekent dat ze gebruik maakt van oefeningen en activiteiten waarbij de mens zelf in beweging is.
 • 17
 • 566
Lees meer