1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk

Stress & werkdruk

PGGM&CO, PFZW en IZZ staan voor een gezonde zorgsector. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen om zorgprofessionals te helpen om juist nu zelf mentaal fit te blijven. En hebben we het Platform Stress de Baas opgericht. Wij werken hiervoor samen met de MGGZ (Militaire Geestelijke Gezondheidszorg), ARQ IVP (expert bij ingrijpende gebeurtenissen), het Steunpunt Coronazorgen, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en LOT-C. Alle informatie voor zorgprofessionals vind je hier. Ben je werkgever? Ga dan naar het speciale platform van IZZ.

Gratis zelfscreener speciaal voor zorgprofessionals

Met de zelfscreener van ARQ ontdek jij wat jou energie geeft in het werk en wat stress oplevert. En hoe je daarmee omgaat. Vul de vragenlijst in en ontvang jouw persoonlijke uitslag én handige tips. 

 

Doe nu de zelfscreener 

De reden waarom mentale fitheid zo belangrijk is! En zo verbeter je het

Vrouw lacht met ogen dicht
Ken je de veiligheidsinstructie in het vliegtuig? Dat je eerst het mondkapje bij jezelf omdoet voor je jouw kind helpt? De reden is even simpel als belangrijk: zolang jij je niet goed voelt, kun je ook een ander niet helpen. Dit geldt voor je lichaam én geest. Spanningen en stress hebben namelijk meer invloed op je doen en laten dan je denkt. Reden genoeg dus om vandaag nog je mentale fitheid te verbeteren!
 • 3
 • 0
Lees meer

Een hogere werkdruk en meer stress: 7 tips om daarmee om te gaan

Anti-stressbal smiley om met stress en werkdruk om te gaan
Sommige mensen ervaren nu meer stress vanwege een hogere werkdruk dan normaal. Helemaal niet gek, maar het is wel belangrijk om er iets aan te doen. Er zijn vast een hoop zaken waar jij als professional geen invloed op hebt. Maar wat kun je zélf doen? Ontdek in dit artikel een aantal tips over hoe je zo goed mogelijk omgaat met stress.
 • 0
 • 66
Lees meer

‘Nu even niet!’ 5 typische uitspraken van collega’s met stress

Bijna niemand die gestrest is, zegt letterlijk; ‘’Ik heb stress’’. Want juist doordát je stress hebt, ben je minder scherp en heb je dingen later door. Een collega die het allemaal te veel wordt, geeft dit meestal niet zelf aan. Toch zijn er genoeg andere signalen waardoor je merkt dat iemand stress heeft. Herken jij een van de volgende 5 uitspraken bij jouw collega?
 • 2
 • 943
Lees meer

Collega met stress? 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek

Afbeelding lets talk
Merk jij aan alles dat je collega stress heeft? Dan is het natuurlijk belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Want naast dat je collega er last van heeft, kan het de sfeer en werkplezier op de afdeling aardig verpesten. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan en voorkom je dat het alleen maar voor meer spanning zorgt? We geven 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek met je collega.
 • 4
 • 219
Lees meer

Een positieve sfeer op de werkvloer? Stel elkaar af en toe déze vragen

collega's zitten aan tafel koffie te drinken
Misschien zit de sfeer er bij jou op de afdeling altijd wel goed in. Maar zijn jij en je collega’s ook open over de dingen die je lastig vindt op werk? Of als je stress ervaart? Zeker in drukke tijden kunnen de spanningen soms hoog oplopen. Met onderstaande vragen geef je elkaar de ruimte om de leuke én minder leuke dingen bespreekbaar te maken. Stel ze zo nu en dan eens aan je collega. Want een goed gesprek kost net zoveel tijd als een slecht gesprek. Zo zorg je samen voor een werksfeer waar alles bespreekbaar is.
 • 2
 • 35
Lees meer

Spanning en stress: deze factoren bepalen hoe mentaal fit jij bent

dame ontspant met koffie
Dat mentale fitheid heel belangrijk is weet je al. Maar wat zorgt voor spanning en stress? En wat kun je daaraan veranderen? Inzicht hierin is hartstikke handig! Het geeft je namelijk handvatten om zelf aan de slag te gaan.
 • 0
 • 470
Lees meer

Help elkaar de dag door met dit buddyschema

Twee collega's in gesprek
Als zorgmedewerker sta je graag klaar voor een ander. En in drukke tijden is het extra belangrijk om ook als collega's voor elkaar te zorgen. Werk jij samen met een buddy? Deel voordat jullie dienst begint je gevoelens met dit handige buddyschema. En help elkaar zo de dag door.
 • 26
 • 98
Lees meer

Levensloopstress; 3 gesprektips voor op het werk

Vrouw met levensloopstress met handen in het gezicht
Zorg voor de Zaak Netwerk lanceerde deze week de campagne ‘Weet jij wat er speelt’? Deze is bedoeld om levensloopstress onder de aandacht te brengen. Dit is stress die je privé ervaart. Bijvoorbeeld door overlijden, ziekte van een naaste of een echtscheiding. Dit soort spanning heeft vaak gevolgen voor je werk. Waardoor je nóg meer stress krijgt. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan.
 • 0
 • 0
Lees meer

Zomerstress op het werk? Deze 3 tips helpen je vooruit

Gesmolten ijsje
In veel beroepen betekent de zomer lekker rustig aan doen. Maar werk je in de zorg? Dan is de kans groot dat jij je aan het einde van de dag net zo voelt als dat inmiddels gesmolten ijsje waar je toch geen tijd voor had. Uit een meting van V&VN blijkt dat bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden deze zomer nóg meer last heeft van werkstress dan vorig jaar het geval was. Gelukkig zijn er manieren om de zomerstress op het werk een beetje te verlichten.
 • 1
 • 7
Lees meer

Werkdruk verminderen: 5 manieren om jouw baas te helpen jou te helpen

Hand houdt omvallende dominostenen tegen
Snap je ‘m nog? Soms moet je eerst een ander helpen om daarna zelf te worden geholpen. Misschien geldt dat ook voor je leidinggevende. Hij is tenslotte ook maar een mens. En mensen hebben af en toe een zetje nodig. Wil je jouw werkdruk verminderen en verwacht je een kant-en-klare oplossing van je baas? Zo werkt het helaas niet. Maar je mag wel verwachten dat hij je helpt als je door de bomen het bos niet meer ziet. Door hem te helpen met de 5 onderstaande tips is jouw eigen hulp dichterbij dan je denkt.
 • 0
 • 11
Lees meer