1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk

Stress & werkdruk

Om goed te functioneren en lekker in je vel te zitten moet er een goede balans zijn tussen je werkbelasting en je belastbaarheid. Is dit niet zo, dan wordt de werkdruk te hoog en is er een flinke kans op werkstress. Op deze pagina lees je wat jij kunt doen om de balans te bewaren en je goed voor jezelf zorgen bij een hoge werkdruk in de zorg.

9 signalen van een te hoge werkdruk. En zo ga je ermee om

Druk, druk, druk. Als zorgmedewerker heb je dagelijks te maken met veel taken en verantwoordelijkheden. Het is dan ook niet verrassend dat de werkdruk soms flink kan oplopen. Maar wanneer is er sprake van een té hoge werkdruk? En waar ligt die grens precies? In dit artikel delen we negen signalen van een te hoge werkdruk. En hoe je ermee omgaat.
  • 0
  • 0
Lees meer

Werkdruk in de zorg: oorzaken, gevolgen en oplossingen

stress werkdruk signalen spanning burn-out overspannen mentaal fit
Om je werk goed te doen, moet er een gezonde balans zijn tussen je werklast en je belastbaarheid. Is de balans zoek? Dan wordt de werkdruk te hoog, met als gevolg stress in de zorg. De meeste mensen ervaren weleens spanning of stress op het werk. Een beetje kan ook geen kwaad, want het houdt je ook scherp. Maar als de stress te lang duurt of de druk te hoog wordt, dan is dat ongezond.
  • 0
  • 0
Lees meer

5 mindfulness oefeningen voor thuis

Werken in de zorg kost soms veel energie. De druk is hoog en het werk kan emotioneel veel van je vragen. Mindfulness helpt je om weer te ontspannen en aandacht te hebben voor het hier en nu. Niet voor niets wordt het wereldwijd al 2500 jaar ingezet om meer rust te ervaren in ons lichaam en geest. We verzamelden 5 mindfulness oefeningen voor thuis die je gemakkelijk kunt doen op elk moment van de dag. Probeer ze vandaag nog uit en ontdek het effect zelf.
  • 0
  • 0
Lees meer

Werkplezier in drukke tijden: zo doen je collega's dat!

In zorg en welzijn lijkt het soms alsof de dagen nooit genoeg uren hebben. De taken stapelen zich op en de to-do-lijstjes lijken eindeloos. Toch hoeft dit niet erg te zijn, zolang je plezier in je werk houdt en je elke dag met een tevreden gevoel naar huis gaat. Maar hoe bewaar je als team een goede balans? En hoe zorg je voor ultiem werkplezier, zelfs als de werkdruk hoog is? Drie enthousiaste collega's uit zorg en welzijn delen hun geheimen voor ontspanning en meer werkplezier!
  • 4
  • 13
Lees meer

Terugkijken webinar IZZ: meer veerkracht met je ademhaling

Webinar
Tijdens dit webinar georganiseerd door IZZ leer je in zestig minuten hoe je met de juiste ademhaling grip krijgt op je gedachten en emoties. GGZ-psycholoog Annemiek Grijpma leert je de wetenschappelijk onderbouwde methode van HeartMath. 
Lees meer

E-book Veerkracht voor de zorg

Als je in zorg en welzijn werkt, kun je wel soms wat hulp gebruiken om veerkrachtig te blijven onder druk en te herstellen als het toch even mis gaat. Daarom delen we het handige e-book Veerkracht voor de zorg gemaakt door IZZ. Hiermee kun je aan je mentale fitheid werken. Met tips, tools en verhalen.
  • 0
  • 0
Lees meer

4x waarom een mindful mindset zo belangrijk is als zorgprofessional

Vrouw met bloemen en gieter
Je bent nog niet klaar met de ene patiënt of je ‘moet’ alweer door naar de volgende. Ook al ben je fysiek aanwezig, je hoofd is er nog helemaal niet bij. Mindfulness kan je hierbij helpen. Het geeft je brein een korte pauze en helpt je om in het nu te zijn. Zo kun je er beter voor je patiënten zijn. En heb je aan het eind van de dag nog genoeg energie. Hieronder vertellen we meer over mindfulness en leggen we uit waarom het juist voor zorgprofessionals zo interessant is.
  • 0
  • 5
Lees meer

Gratis e-book: 84 tips voor moeilijke tijden

Ledenvoordeel
Zorg goed voor jezelf. Dat is nu makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je werkt in zorg en welzijn. Hoe blijf je fysiek, emotioneel en mentaal opgewassen tegen de uitdagingen die je elke dag te wachten staan? Dit e-book bevat concrete tips en adviezen die jou hierbij helpen.
Lees meer

Tekenen van stress bij collega’s: zo herken je ze

Bel op tafel
Als zorgmedewerker sta je altijd klaar voor een ander. Maar vreemd genoeg heb je het soms zelf niet door als het even wat minder met je gaat. Daarom is het belangrijk om goed op elkaar te passen. Ook ná een bijzonder drukke periode. Want wist je dat je ook last kunt krijgen van stress als de storm voorbij is? In dit artikel zetten we op een rij welke tekenen van stress je kunt herkennen bij collega's. En lees je wat normale reacties zijn en wanneer je meteen alarm moet slaan.
  • 3
  • 47
Lees meer

Zo herken je het verschil tussen het druk hebben en je druk maken

Vrouw zit aan bureau en kijkt op horloge
Met het druk hebben is op zich niks mis. Je voelt je soms zelfs beter en effectiever als je een volle agenda hebt. Het wordt pas vervelend als je je druk máákt. De drukte zit dan in je hoofd en bezorgt je stress. Bovendien heeft het vaak invloed op je werk. Lees de grootste verschillen tussen het druk hebben en je druk maken en voorkom onnodig gestres met onze 3 tips.
  • 0
  • 12
Lees meer