1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk

Stress & werkdruk

PGGM&CO, PFZW en IZZ staan voor een gezonde zorgsector. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen om zorgprofessionals te helpen om juist nu zelf mentaal fit te blijven. En hebben we het Platform Stress de Baas opgericht. Wij werken hiervoor samen met de MGGZ (Militaire Geestelijke Gezondheidszorg), ARQ IVP (expert bij ingrijpende gebeurtenissen), het Steunpunt Coronazorgen, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en LOT-C. Alle informatie voor zorgprofessionals vind je hier. Ben je werkgever? Ga dan naar het speciale platform van IZZ.

Gratis zelfscreener speciaal voor zorgprofessionals

Met de zelfscreener van ARQ ontdek jij wat jou energie geeft in het werk en wat stress oplevert. En hoe je daarmee omgaat. Vul de vragenlijst in en ontvang jouw persoonlijke uitslag én handige tips. 

 

Doe nu de zelfscreener 

Poll: hoe helpen jij en je collega's elkaar in lastige tijden?

Veel professionals staan op dit moment onder hoge druk. Juist dan is het extra belangrijk om er als collega’s voor elkaar te zijn. Zij begrijpen als geen ander hoe jij je voelt als het even te veel wordt. Hoe helpen jullie elkaar in moeilijke tijden? Laat het hieronder weten.
 • 4
 • 8
Lees meer

Een hogere werkdruk en meer stress: 7 tips om daarmee om te gaan

Anti-stressbal smiley om met stress en werkdruk om te gaan
Sommige mensen ervaren nu meer stress vanwege een hogere werkdruk dan normaal. Helemaal niet gek, maar het is wel belangrijk om er iets aan te doen. Er zijn vast een hoop zaken waar jij als professional geen invloed op hebt. Maar wat kun je zélf doen? Ontdek in dit artikel een aantal tips over hoe je zo goed mogelijk omgaat met stress.
 • 0
 • 66
Lees meer

Oefeningen om te ontspannen

Thema
Lees meer

Mindfulness oefeningen

Thema
Lees meer

Webinar: Eerste hulp na ingrijpende gebeurtenissen

Webinar
Als medewerker in zorg en welzijn krijg je te maken met ingrijpende gebeurtenissen, zoals een overlijden of agressie en geweld. Maar ook stress en angst rondom corona hebben grote impact. Hoe blijven jij en je collega’s op de been na zo’n overweldigende ervaring?
Lees meer

Stress bespreken op de werkvloer: Zó doet sociaal werker Folkert dat

foto van Folkert in de natuur
Maak jij stress bespreekbaar op de werkvloer? Veel professionals houden stressklachten liever voor zichzelf en zetten vanuit hun passie voor hun werk zelfs nog een tandje bij. Zo ook Folkert. Hij is sociaal werker en zet zich onder andere in voor vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning en buurtopbouwwerk. In een persoonlijk interview deelt hij hoe hij stress tóch bespreekt met collega’s.
 • 0
 • 53
Lees meer

‘Nu even niet!’ 5 typische uitspraken van collega’s met stress

Vrouw zit achter laptop met handen in het gezicht
Bijna niemand die gestrest is zegt letterlijk; ‘’Ik heb stress’’. Want juist doordát je stress ervaart, ben je minder scherp en heb je dingen later door. Een collega bij wie het allemaal te veel wordt, zal dit dus niet snel zelf aangeven. Toch zijn er genoeg andere signalen waaraan je direct merkt dat iemand stress heeft. Herken jij een van de volgende 5 uitspraken bij jouw collega?
 • 2
 • 942
Lees meer

Collega met stress? 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek

Afbeelding lets talk
Merk jij aan alles dat je collega stress heeft? Dan is het natuurlijk belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Want naast dat je collega er last van heeft, kan het de sfeer en werkplezier op de afdeling aardig verpesten. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan en voorkom je dat het alleen maar voor meer spanning zorgt? We geven 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek met je collega.
 • 4
 • 216
Lees meer

Een positieve sfeer op de werkvloer? Stel elkaar af en toe déze vragen

collega's zitten aan tafel koffie te drinken
Misschien zit de sfeer er bij jou op de afdeling altijd wel goed in. Maar zijn jij en je collega’s ook open over de dingen die je lastig vindt op werk? Of als je stress ervaart? Zeker in drukke tijden kunnen de spanningen soms hoog oplopen. Met onderstaande vragen geef je elkaar de ruimte om de leuke én minder leuke dingen bespreekbaar te maken. Stel ze zo nu en dan eens aan je collega. Want een goed gesprek kost net zoveel tijd als een slecht gesprek. Zo zorg je samen voor een werksfeer waar alles bespreekbaar is.
 • 2
 • 35
Lees meer

Zorg goed voor jezelf

Krista doet de oefening ontspannen nek en schouders
Thema
Lees meer