1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk

Stress & werkdruk

PGGM&CO, PFZW en IZZ staan voor een gezonde zorgsector. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen om zorgprofessionals te helpen om juist nu zelf mentaal fit te blijven. En hebben we het Platform Stress de Baas opgericht. Wij werken hiervoor samen met de MGGZ (Militaire Geestelijke Gezondheidszorg), ARQ IVP (expert bij ingrijpende gebeurtenissen), het Steunpunt Coronazorgen, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en LOT-C. Alle informatie voor zorgprofessionals vind je hier. Ben je werkgever? Ga dan naar het speciale platform van IZZ.

Gratis zelfscreener speciaal voor zorgprofessionals

Met de zelfscreener van ARQ ontdek jij wat jou energie geeft in het werk en wat stress oplevert. En hoe je daarmee omgaat. Vul de vragenlijst in en ontvang jouw persoonlijke uitslag én handige tips. 

 

Doe nu de zelfscreener 

Oefeningen om te ontspannen

Thema
Lees meer

Mindfulness oefeningen

Thema
Lees meer

Webinar: Eerste hulp na ingrijpende gebeurtenissen

Webinar
Als medewerker in zorg en welzijn krijg je te maken met ingrijpende gebeurtenissen, zoals een overlijden of agressie en geweld. Maar ook stress en angst rondom corona hebben grote impact. Hoe blijven jij en je collega’s op de been na zo’n overweldigende ervaring?
Lees meer

Stress bespreken op de werkvloer: Zó doet sociaal werker Folkert dat

Maak jij stress bespreekbaar op de werkvloer? Veel professionals houden stressklachten liever voor zichzelf en zetten vanuit hun passie voor hun werk zelfs nog een tandje bij. Zo ook Folkert. Hij is sociaal werker en zet zich onder andere in voor vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning en buurtopbouwwerk. In een persoonlijk interview deelt hij hoe hij stress tóch bespreekt met collega’s.
 • 0
 • 53
Lees meer

‘Nu even niet!’ 5 typische uitspraken van collega’s met stress

Bijna niemand die gestrest is zegt letterlijk; ‘’Ik heb stress’’. Want juist doordát je stress ervaart, ben je minder scherp en heb je dingen later door. Een collega bij wie het allemaal te veel wordt, zal dit dus niet snel zelf aangeven. Toch zijn er genoeg andere signalen waaraan je direct merkt dat iemand stress heeft. Herken jij een van de volgende 5 uitspraken bij jouw collega?
 • 2
 • 931
Lees meer

Collega met stress? 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek

Merk jij aan alles dat je collega stress heeft? Dan is het natuurlijk belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Want naast dat je collega er last van heeft, kan het de sfeer en werkplezier op de afdeling aardig verpesten. Maar hoe ga je zo’n gesprek aan en voorkom je dat het alleen maar voor meer spanning zorgt? We geven 7 do’s en don’ts voor een goed gesprek met je collega.
 • 3
 • 210
Lees meer

Een positieve sfeer op de werkvloer? Stel elkaar af en toe déze vragen

Werk en privé in balans
Misschien zit de sfeer er bij jou op de afdeling altijd wel goed in. Maar zijn jij en je collega’s ook open over de dingen die je lastig vindt op werk? Of als je stress ervaart? Zeker in drukke tijden kunnen de spanningen soms hoog oplopen. Met onderstaande vragen geef je elkaar de ruimte om de leuke én minder leuke dingen bespreekbaar te maken. Stel ze zo nu en dan eens aan je collega. Want een goed gesprek kost net zoveel tijd als een slecht gesprek. Zo zorg je samen voor een werksfeer waar alles bespreekbaar is.
 • 2
 • 34
Lees meer

Zorg goed voor jezelf

Oefening ontspannen nek en schouders
Thema
Lees meer

Webinar: Het succes van minder stress

Webinar 'Het succes van minder stress'
Webinar
Vind jij het moeilijk om rust te vinden? Zelfs op vrije dagen? Je bent niet de enige. Veel professionals in zorg en welzijn ervaren stress. Bijvoorbeeld door extra diensten of een hoge werkdruk. Of de combinatie van werk met bijvoorbeeld je gezin en mantelzorgtaken. Ontdek met ‘Het succes van minder stress’ hoe jij meer rust en ontspanning ervaart. Ook in drukke tijden. Dit gratis webinar is speciaal ontwikkeld voor zorgprofessionals.
Lees meer

Zo is Vanity Stress de Baas

Vanity met bos bloemen
Ik ben Vanity en ik ben 29 jaar. Ik was werkzaam als laboratorium assistente. Maar waar ik werkte was de werkdruk erg hoog. Ik ben daar daarom gestopt. De afgelopen maanden heb ik door verschillende oorzaken met een burn-out thuis gezeten. Gelukkig gaat het nu goed en heb ik een nieuwe baan gevonden. Vanaf volgende week start ik in de jeugdgezondheidszorg als assistent schoolarts. Hier heb ik flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken en hoef ik niet meer op feestdagen te werken. En dat geeft mij als alleenstaande moeder veel rust.
 • 0
 • 108
Lees meer