1. Home
  2. Werk-privébalans

Werk-privébalans

Als professional in zorg en welzijn is het soms best even zoeken naar de juiste balans. Misschien werk je onregelmatig en is de werkdruk hoog. Of zorg je thuis ook voor anderen. Wij helpen je daarom met tips en waardevolle informatie om werk en privé in balans te houden. 

collega's zitten aan tafel koffie te drinken
Filteren:

Wat te doen na je pensioen

Met pensioen gaan is het begin van een nieuwe fase. Voor velen is dit een tijd om te ontspannen en te genieten van de vrije tijd. Of je nu opzoek bent naar vrijwilligerswerk of nieuwe hobby's. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Download gratis in button.
  • 0
  • 0
Lees meer

7 Redenen om het Museum van de Geest te bezoeken

Museum van de Geest in Haarlem combineert kunst, wetenschap en persoonlijke verhalen om je alles te leren over de werking van de menselijke geest. Voor professionals in zorg of welzijn is dit museum echt een aanrader. Het museum laat namelijk zien hoe uniek mensen zijn in hun denken en voelen. Daarnaast leer je veel over de geschiedenis van de zorg en de uitdagingen uit die tijd.
  • 1
  • 4
Lees meer

Alleen met de feestdagen? Zo maak je er een fijne tijd van

De kerstperiode wordt vaak gezien als een mooie en gezellige tijd waarin je veel samen bent met familie en vrienden. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Zie jij juist op tegen de feestdagen omdat je je eenzaam voelt? Bijvoorbeeld omdat je alleen woont, je net bent gescheiden of je partner is overleden? Weet dat je niet de enige bent. Gelukkig zijn er verschillende ideeën en initiatieven om de feestdagen tóch op een fijne manier door te brengen. We delen hieronder vijf activiteiten om je minder alleen te voelen.
  • 0
  • 0
Lees meer

De club van 60: De kracht van ouderen in de zorg

Waarom focussen op wat niet meer kan als je ouder wordt, als je ook kunt kijken naar wat wél kan? Aad de Kool, initiatiefnemer van de Club van 60, gelooft dat het anders kan. Maar ook dat het anders moet. Volgens hem zijn ouderen in de zorg enorm waardevol en ligt daar een grote kans. Door met iedereen vlak voor zijn of haar pensioen in gesprek te gaan, ontdekt hij dat 60% graag iets wil bijdragen aan de sector. Aad vertelt over de Club van 60 en hoe hij een bijzondere verandering in de zorg in gang zet.
  • 3
  • 29
Lees meer

9 signalen van een te hoge werkdruk. En zo ga je ermee om

Druk, druk, druk. Als zorgmedewerker heb je dagelijks te maken met veel taken en verantwoordelijkheden. Het is dan ook niet verrassend dat de werkdruk soms flink kan oplopen. Maar wanneer is er sprake van een té hoge werkdruk? En waar ligt die grens precies? In dit artikel delen we negen signalen van een te hoge werkdruk. En hoe je ermee omgaat.
  • 0
  • 2
Lees meer

Werkdruk in de zorg: oorzaken, gevolgen en oplossingen

stress werkdruk signalen spanning burn-out overspannen mentaal fit
Om je werk goed te doen, moet er een gezonde balans zijn tussen je werklast en je belastbaarheid. Is de balans zoek? Dan wordt de werkdruk te hoog, met als gevolg stress in de zorg. De meeste mensen ervaren weleens spanning of stress op het werk. Een beetje kan ook geen kwaad, want het houdt je ook scherp. Maar als de stress te lang duurt of de druk te hoog wordt, dan is dat ongezond.
  • 0
  • 1
Lees meer

5 mindfulness oefeningen voor thuis

Werken in de zorg kost soms veel energie. De druk is hoog en het werk kan emotioneel veel van je vragen. Mindfulness helpt je om weer te ontspannen en aandacht te hebben voor het hier en nu. Niet voor niets wordt het wereldwijd al 2500 jaar ingezet om meer rust te ervaren in ons lichaam en geest. We verzamelden 5 mindfulness oefeningen voor thuis die je gemakkelijk kunt doen op elk moment van de dag. Probeer ze vandaag nog uit en ontdek het effect zelf.
  • 0
  • 0
Lees meer

Werkplezier in drukke tijden: zo doen je collega's dat!

In zorg en welzijn lijkt het soms alsof de dagen nooit genoeg uren hebben. De taken stapelen zich op en de to-do-lijstjes lijken eindeloos. Toch hoeft dit niet erg te zijn, zolang je plezier in je werk houdt en je elke dag met een tevreden gevoel naar huis gaat. Maar hoe bewaar je als team een goede balans? En hoe zorg je voor ultiem werkplezier, zelfs als de werkdruk hoog is? Drie enthousiaste collega's uit zorg en welzijn delen hun geheimen voor ontspanning en meer werkplezier!
  • 4
  • 105
Lees meer

5 stappen voor een goed gesprek met je leidinggevende

Dame heeft een gesprek met haar leidinggevende
Gedoe op de werkvloer, overuren draaien en stress op de afdeling. Het zijn onderwerpen die je vaak gemakkelijk bespreekt met collega’s. Maar ga je ook het gesprek aan met je leidinggevende over wat beter kan? Deze persoon is namelijk degene die je in veel gevallen kan helpen. Toch is dit voor veel mensen een hoge drempel. Want hoe voer je zo’n gesprek en hoe zorg je dat je er het maximale uithaalt? We geven je 5 stappen voor een succesvol gesprek met je leidinggevende.
  • 2
  • 83
Lees meer

Het nieuwe pensioenstelsel in het kort

Na 15 jaar rekenen, puzzelen en onderhandelen zijn de vakbonden, werkgevers, de politiek en deskundigen het eindelijk met elkaar eens: sinds 1 juli 2023 is de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel gestart. Hoe het allemaal zit staat in de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Wij vatten het kort voor je samen.
  • 42
  • 61
Lees meer