1. Home
 2. Werk-privébalans

Werk-privébalans

Als professional in zorg en welzijn is het soms best even zoeken naar de juiste balans. Misschien werk je onregelmatig en is de werkdruk hoog. Of zorg je thuis ook voor anderen. Wij helpen je daarom met tips en waardevolle informatie om werk en privé in balans te houden. 

collega's zitten aan tafel koffie te drinken
Filteren:

Ontdek jouw werkdruk met de FNV Sneltest!

Werkdruk gaat om hoe je de hoeveelheid werk ervaart. En als je dit niet kunt bijbenen krijg je stress, minder motivatie of kan je zelfs uitvallen. Omdat werkdruk door veel verschillende factoren kan ontstaan, heb je inzicht nodig. Ontdek jouw werkdruk met de FNV Sneltest!
 • 0
 • 0
Lees meer

Poll: Wat is jouw grootste uitdaging om je hoofd leeg te maken?

Na een lange werkdag kan je hoofd vol zitten met gedachten en to-do lijstjes. Soms zit je met je gedachten ergens anders, is het moeilijk om tijd voor jezelf te vinden of blijf je piekeren. Wat maakt het voor jou lastig om je hoofd leeg te maken? Laat het ons weten in de poll en zie waar jouw collega's tegenaan lopen.
 • 0
 • 3
Lees meer

Je moet stevig in je schoenen staan

Saskia van Witzenburg (44 jaar) wist als klein meisje van 7 al dat ze in de zorg wilde werken. Zogezegd, zo gedaan. In 2001 haalde ze haar HBO-V diploma in Rotterdam. Daarna werkte ze 11 jaar in het Erasmus MC in verschillende posities. Hier deed ze ook haar oncologie specialisatie en een zorgmanagementopleiding. Inmiddels heeft Saskia ook ruim 20 jaar ervaring als leidinggevende en heeft ze de overstap gemaakt naar de VVT. Een paar jaar geleden begon ze voor zichzelf en sindsdien is ze eigenlijk niet in een hokje te plaatsen. Van nog steeds ‘zorg aan het bed’ tot strategisch adviseur. Maar ook coach, bestuurder, dagvoorzitter en nu zorgmanager bij Manna. We vroegen Saskia naar de onderzoeksresultaten over sociale veiligheid op de werkvloer en haar ervaring.
 • 0
 • 0
Lees meer

5 bijzonder leuke hobby’s om te doen tijdens je pensioen

Dansend stel senioren
Jarenlang heb je het vooruitgeschoven. Want je zou het ‘later’ wel weer oppakken. Als je meer tijd hebt. Nu is het (bijna) zover: later is eindelijk aangebroken. Hoe ga jij je tijd invullen? Kies je voor vrijwilligerswerk? Of misschien wil je wel een dag per week op de kleinkinderen passen? Wat je ook doet; vergeet jezelf niet. Geniet van je welverdiende vrije tijd en ontdek deze 5 bijzonder leuke hobby’s om te doen tijdens je pensioen.
 • 9
 • 231
Lees meer

Dag van de zorg: deel jouw trots

Op 12 mei vierden we de internationale dag van de verpleging, ook wel de Dag van de zorg. Op deze dag heeft PGGM&CO zorgmedewerkers extra in het zonnetje gezet met 'Bloemetje voor de zorg'.
 • 0
 • 13
Lees meer

Aniek doorbrak het pestgedrag van haar leidinggevende

Aniek werkt bij een grote zorgorganisatie als jeugd- en gezinscoach. Na een voorval met haar manager, blijft ze Aniek pesten. Ze blijkt niet de enige die dit ervaart en besluit in actie te komen. Aniek regelt een gesprek met een teamcoach en haar manager. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar collega's die zich ook gepest voelen. Aniek vertelt waarom het zo belangrijk is om pesten bespreekbaar te maken.
 • 0
 • 1
Lees meer

31% van de medewerkers in zorg en welzijn wordt gepest door collega's of leidinggevenden

Onderzoek sociale veiligheid
In 2023 kreeg 31% van de werkenden in de zorg- en welzijnssector te maken met pestgedrag op het werk van collega's of leidinggevenden. Een zorgwekkende toename van 72% ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit recent onderzoek van PGGM&CO en stichting IZZ op pesten op werk onder 1170 werknemers in zorg en welzijn. 
 • 72
 • 81
Lees meer

Kun je een vertrouwenspersoon écht vertrouwen?

Vertrouwenspersoon werk
Monique en Milou werken beiden als vertrouwenspersoon in een grote VVT-organisatie. Ze zijn er voor iedereen die last heeft van ongewenste omgangsvormen of een of integriteitsschending ervaart. Van stagiair tot manager. Door een luisterend oor te bieden, helpen ze werknemers om een oplossing te kiezen die het beste past. Milou en Monique vertellen waarvoor je bij een vertrouwenspersoon op werk terechtkunt.
 • 3
 • 9
Lees meer

Frederique werd 8 jaar lang gepest door haar manager

pesten door leidinggevende
Frederique (46 jaar) werkt al ruim 27 jaar met veel plezier in een grote zorginstelling, ook wel haar tweede thuis. Totdat de sfeer met de komst van een nieuwe manager volledig omslaat. Frederique wordt continu openlijk terechtgewezen, onheus bejegend en krijgt denigrerende opmerkingen naar haar hoofd. Later blijkt ze helaas niet de enige met deze ervaringen, want ook haar collega's ervaren pestgedrag van deze manager. Ze zoekt hulp binnen de organisatie, maar die blijkt moeilijk te vinden. Frederique vertelt haar verhaal.
 • 10
 • 48
Lees meer

Routekaart: Waar kun je terecht bij pestgedrag?

Ongewenst gedrag op de werkvloer is onderling gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten. Ervaar jij ongewenst gedrag of zie je dat een collega dit ervaart? Kom in actie!
 • 1
 • 2
Lees meer