1. Home
 2. Werk-privébalans

Werk-privébalans

Als professional in zorg en welzijn is het soms best even zoeken naar de juiste balans. Misschien werk je onregelmatig en is de werkdruk hoog. Of zorg je thuis ook voor anderen. Wij helpen je daarom met tips en waardevolle informatie om werk en privé in balans te houden. 

collega's zitten aan tafel koffie te drinken
Filteren:

Poll: pesten op de werkvloer

Uit onderzoek in 2023 blijkt dat 31% van de werkenden in zorg en welzijn te maken kreeg met pestgedrag op het werk van collega's of leidinggevenden.
 • 0
 • 2
Lees meer

Wat is pesten?

Pesten op werk
De grens tussen plagen en pesten is soms net zo dun als een post-it. Wat leuk is voor de één, kan kwetsend zijn voor de ander. Maar wat is pesten dan? Pesten is voor iedereen anders. Denk aan iemand niet meevragen voor de lunch, ogen rollen, roddelen of je collega negeren in de groepsapp. Pesten op het werk gebeurt dus op allerlei manieren, maar wanneer wordt een grapje nou echt pesten?  
 • 0
 • 6
Lees meer

Roddelen op het werk; van onschuldig vermaak tot giftige organisatiecultuur

We betrappen onszelf er allemaal wel eens op; roddelen. Niet gek, wanneer je met allemaal verschillende karakters moet samenwerken. Roddelen is ook zeker niet altijd negatief, het is soms best een gezonde uitlaatklep. Bijvoorbeeld wanneer je je zorgen of frustratie bij een collega uit. Toch blijkt roddelen vaak niet zo onschuldig als het lijkt. Want zodra de ontvanger dit verder verspreidt, gaat de roddel vaak een eigen leven leiden. En dat leidt niet alleen tot een gekwetste collega, maar vaak ook tot een roddelcultuur op werk. 
 • 0
 • 0
Lees meer

Uitkomst onderzoek: kennis en ervaring inzetten na pensioen positief effect op professionals zorg en welzijn

Zorg- en welzijnsmedewerkers die hun kennis en ervaring tijdens hun loopbaan en ook na hun pensioen in de sector zorg inzetten, voelen zich lichamelijk en geestelijk beter, in vergelijking met degenen die dit niet doen. Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met IZZ en de Nationale Zorgreserve onder ruim 2000 zorgprofessionals.
 • 12
 • 26
Lees meer

Lekker op kantoor zitten? Dat gaat het voor mij niet worden

Al sinds jonge leeftijd weet Anita dat ze later zuster wordt. Haar hele jeugd blijft ze dat gevoel houden. ‘Mijn moeder heeft het ook wel gestimuleerd hoor,’ vertelt ze vrolijk. ‘Ze zei dat er in de zorg altijd werk voor mij zou zijn. En ik wist dat het werk ontzettend goed bij mij zou passen.'
 • 0
 • 5
Lees meer

Jos (70): Ik wil anderen laten zien dat de zorg een dankbaar vak is

Jos is 70 jaar maar nog altijd zeer actief in de zorg en daarbuiten. Hij werkt als verpleegkundige bij de Zonnebloem, bij een lokale zorgorganisatie en is vrijwilliger bij het hospice in Wijbosch. Daarnaast is hij theaterfotograaf. Hieronder vertelt hij waarom hij het belangrijk vindt om zijn kennis en ervaring in de sector over te dragen. En wat hij er zelf allemaal voor terugkrijgt.
 • 21
 • 124
Lees meer

Masterclass: gezond egoïsme

Webinar
Een drukke baan in zorg en welzijn, je sociale leven en misschien ook wel een gezin. Hoe kom je dan toe aan jezelf? Tijdens de masterclass ‘ Gezond egoïsme’ vertelt spreker en coach Inger Strietman meer over balans vinden en deelt zij tips om meer rust te ervaren. Kortom: gezond egoïsme toepassen in jouw dagelijks leven.
Lees meer

Zeggenschap: het begint met een goed gesprek

Meepraten over wat jij belangrijk vindt. Dat lijkt heel vanzelfsprekend. Maar is het niet. Ook is het niet voor iedereen even makkelijk. Vanaf 1 juli 2023 heb je als zorgprofessional recht op meer inspraak in het beleid en besluiten die je werk aangaan. Dit is het resultaat van Wet Zeggenschap in de zorg. Maar wat betekent zeggenschap? En hoe ga jij ermee om?
 • 0
 • 4
Lees meer

Uitkomst onderzoek: 1 op de 10 zorgmedewerkers op de hoogte van nieuwe Wet Zeggenschap in de zorg

Slechts 11% van de medewerkers in zorg en welzijn is op de hoogte van de nieuwe Wet Zeggenschap in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM&CO en Stichting IZZ onder 614 medewerkers. Ook merkt driekwart niets van voorbereidingen in de organisatie voor de invoering van deze wet. Terwijl het uitgangspunt van de nieuwe wet nou juist is dat zorgverleners actief worden betrokken bij beslissingen over de vakinhoud en beroepsontwikkeling.
 • 0
 • 7
Lees meer

Pensioen bij PFZW: zo zit het

Ga je bijna met pensioen of ben je er net van aan het genieten? Dan komt er veel informatie op je af. En er moet best een boel geregeld worden. Gelukkig is het allemaal niet zo lastig als het lijkt. Op deze pagina lees je er meer over.
 • 1
 • 16
Lees meer