1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Omgaan met agressie

Omgaan met agressie

Agressie en ongewenst gedrag komt helaas nog regelmatig voor op de werkvloer. Hoe reageer je als je ineens met agressie te maken krijgt? Waar ligt jouw persoonlijke grens en wanneer meld je een incident bij je leidinggevende? Op deze pagina vind je tips en hulpmiddelen om met agressie en ongewenst gedrag om te gaan. En het vooral met je team bespreekbaar te maken.

Twee vingers met getekende gezichten waarvan een verdrietig en een boos

Weet jij waar je terecht kunt bij seksueel grensoverschrijdend gedrag?

De bekendmakingen over seksueel overschrijdend gedrag waren afgelopen maand bijna dagelijks in het nieuws. Deze indrukwekkende slachtofferverhalen zijn nu ook onderwerp van gesprek op de werkvloer met als belangrijkste vraag voor iedereen: 'Hoe is het eigenlijk bij ons geregeld?'
  • 2
  • 1
Lees meer

Als iets niet veilig voelt, vraag ik iemand mee ­Praten over agressie

Het is belangrijk om agressie op de werkvloer te bespreken met je team. Maar hoe doe je dat? In deze video delen zorgprofessionals Michelle, Harm en Rachel hoe zij dit aanpakken. En geven ze antwoord op de vraag of je agressief gedrag kunt voorkomen als je de signalen herkent.
  • 0
  • 0
Lees meer

Ik krijg liever een klap dan een belediging. In gesprek over agressie

Michelle, Harm en Rachel hebben ieder op hun eigen manier te maken met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer. In deze video vertellen ze wanneer iets voor hen ongewenst gedrag is. En hoe ze hierin hun grenzen aangeven.
  • 0
  • 0
Lees meer

Hoort agressie bij je baan? Zorgprofessionals aan het woord

Hoort agressie bij een baan in zorg en welzijn? Michelle, Harm en Rachel werken alle 3 in de zorg en hebben ieder op hun eigen manier te maken met agressie op de werkvloer. In deze video delen ze hun ervaringen. En geven ze antwoord op een aantal pittige stellingen rondom dit thema.
  • 3
  • 4
Lees meer

Interview sociotherapeut Peter: "De grens ligt daar waar het jeukt"

Foto van Peter over agressie in de zorg
Driekwart van de medewerkers in zorg en welzijn krijgt te maken met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer. Wat voor gedrag is dit precies? En hoe ga je hiermee om? Peter werkt al 14 jaar in een forensisch psychiatrisch centrum als sociotherapeut op een pre-resocialisatie afdeling. Hier zetten tbs-patiënten hun eerste stappen richting de maatschappij. In een persoonlijk interview deelt hij zijn ervaringen.
  • 0
  • 2
Lees meer

Een handig overzicht met agressietrainingen in heel Nederland

Verpleegkundigen in gesprek
Wat helpt jou om beter met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer om te gaan? In ons onderzoek gaven professionals aan vooral behoefte te hebben aan voorlichtingen en trainingen. Op deze pagina vind je daarom een handig overzicht van agressietrainingen voor zorg en welzijn door het hele land.
  • 4
  • 3
Lees meer

Je collega helpen na een ingrijpende gebeurtenis: 5 do’s en don’ts

collega deelt zijn ervaring na ingrijpende gebeurtenis op werk
Een cliënt die ineens uit z’n slof schiet, een familielid van een patiënt die naar je scheldt of pestgedrag vanuit collega’s. Helaas komt agressief en ongewenst gedrag op de werkvloer nog regelmatig voor. Uit ons onderzoek blijkt dat professionals het liefst door hun eigen collega’s worden opgevangen na zo’n ingrijpende gebeurtenis. Want als collega weet jij als geen ander hoe de ander zich moet voelen. Maar hoe kun je er op zo’n moment het beste voor je collega zijn? We zetten 5 do’s en don’ts voor je op een rij.
  • 3
  • 33
Lees meer

Elke dag kreeg ik scheldwoorden naar mijn hoofd

Man met gebalde vuist
Rob Heebink verpleegt ouderen bij zorgorganisatie Markenheem. Hij vertelt hoe zijn collega’s en hij omgaan met agressie en geweld. En wat dit met je doet als zorgmedewerker.
  • 0
  • 7
Lees meer

Ik verloor mijn sleutels én mijn vertrouwen

Vrouw zit in donker op de grond na agressie
Na een drukke werkdag staat GGZ-begeleider Mirjam voor haar huis. Haar sleutels? Spoorloos. Een paar maanden later wordt er ingebroken. Ze kan maar één conclusie trekken: iemand op het werk heeft ermee te maken. Een moeilijke periode breekt aan, maar ze knokt zich terug.
  • 1
  • 41
Lees meer

Webinar: Omgaan met agressie

Webinar
Dreigende woorden, handtastelijkheid, geweld. Agressie in de zorg is niet oké. Het is kwetsend en onrechtvaardig. Hoe stevig je ook in je schoenen staat, agressie doet iets met je werkplezier. Het zorgt voor stress, frustratie en spanningsklachten. Heb jij ook last van agressie op de werkvloer? Bekijk dan het webinar "Omgaan met agressie".
Lees meer