1. Home
  2. Prinsjesdag
  3. Hoe lees je de Miljoenennota?

Hoe lees je de Miljoenennota?

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 44 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 17 september 2023
Op Prinsjesdag delen we de belangrijkste punten voor zorg en welzijn uit de Miljoenennota. Wat staat er nu precies in de Miljoenennota? En wat is de impact op je werk- en thuissituatie. En wat betekent de Miljoenennota voor zorg en welzijn? We zetten het voor je op een rijtje.

Traditie van de Miljoenennota en het koffertje

Ieder jaar biedt de minister van Financiën op Prinsjesdag de Miljoenennota en de Rijksbegroting in een koffertje aan de Tweede Kamer aan. De eerste Miljoenennota werd op 18 september 1906, ter vervanging van de zogenaamde 'millioenenrede', aan het parlement aangeboden. De aanbieding van de Miljoenennota is sindsdien uitgegroeid tot een vaste traditie. De traditie van het koffertje op Prinsjesdag begon in 1947. Minister Lieftinck van Financiën wilde de 1e Rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog in stijl aanbieden aan de Tweede Kamer. Hij nam het gebruik van het koffertje over uit Engeland, waar die traditie al veel langer bestond.

Wat is de Miljoenennota?

De Miljoenennota is een uitleg bij de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. In de nota lees je wat die belangrijkste plannen kosten en hoe het er financieel en economisch voor staat in ons land.

Wat staat er in de Miljoenennota?

In de Miljoenennota staan de verwachte ontwikkelingen, belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. De Miljoenennota beschrijft wat die plannen kosten en geeft de financiële- en economische situatie van Nederland weer. De minister van Financiën is verantwoordelijk voor het schrijven van dit document. Andere ministeries en de premier zorgen voor de inhoud van hun eigen departement en bespreken dat met de minister van Financiën.

Wat is het verschil tussen de Miljoenennota en de Rijksbegroting

In de Miljoenennota staan de belangrijkste financiële plannen en in de Rijksbegroting staat hoeveel geld ieder ministerie precies krijgt en wat de verwachte uitgaven voor het komende jaar zijn. Na Prinsjesdag gaan alle begrotingen naar de Tweede Kamer en Eerste Kamer voor goedkeuring. Daarna mag de regering de plannen pas uitvoeren. Meestal verandert er niet zoveel meer en worden de plannen goedgekeurd.

Wat betekent de Miljoenennota voor mijn mij?

Als het gaat om de gevolgen voor je eigen portemonnee zie je vooral terug in toeslagen en belastingen. Een paar voorbeelden zijn: de zorgtoeslag, huurtoeslag, korting op accijns, belastingen en studiebeurs. Daarnaast is er op Prinsjesdag ook een Belastingplan. Hierin staan dan alle plannen voor de belastingen. Dat heeft allemaal invloed op je portemonnee. Voor toeslagen is het nuttig als je het Prinsjesdagnieuws even naleest. Dat kan ook door samenvattingen online.

Wat betekent de miljoenennota voor zorg en welzijn? 

In de miljoenennota staat hoeveel geld er naar de sector zorg en welzijn gaat. Dat is inclusief het bedrag bedoeld voor de arbeidsvoorwaarden van medewerkers. Lees je in de plannen dan ook wat dit betekent voor bijvoorbeeld personeelstekort en jouw arbeidstijden? Nee, dat lees je niet, maar het heeft wel met elkaar te maken. Over arbeidsvoorwaarden onderhandelen vakbonden en werkgevers aan de cao-tafel. Dat staat niet in de Miljoenennota. Maar het geld voor die arbeidsvoorwaarden komt wel vanuit het Rijk.

Wat verwachten medewerkers in Zorg en Welzijn van Prinsjesdag 2023 en de Miljoenennota?

We vroegen 1000 professionals uit zorg en welzijn en 1000 medewerkers uit andere branches wat zij verwachten van Prinsjesdag. Hierbij geeft 1 op de 3 medewerkers extra interesse te hebben voor Prinsjesdag door de val van het kabinet. Medewerkers zijn daarbij het meest geïnteresseerd in wat de plannen voor hun portemonnee betekenen (58%). Zorgprofessionals maken zich meer zorgen over personeelstekort dan medewerkers in andere sectoren. Ook maakt een kwart van de medewerkers in zorg en welzijn zich zorgen over de kwaliteit van de zorg.

Lees hier alle uitkomsten van het onderzoek naar Prinsjesdag 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.