1. Home
 2. Prinsjesdag
 3. Hoe lees je de Miljoenennota? 9 vragen aan FNV Zorg en Welzijn

Hoe lees je de Miljoenennota? 9 vragen aan FNV Zorg en Welzijn

3 3 minuten lezen
Overzicht
 • 6 reacties
 • 7 vind ik leuks
Geplaatst door Sarah op 19 september 2022
Vandaag delen we de belangrijkste punten voor zorg en welzijn uit de Miljoenennota. Wat staat er nu precies in de Miljoenennota? En wat is de impact op je werk- en thuissituatie? Dat vroegen wij FNV-manager Zorg en Welzijn, Irene van Hest.

Op Prinsjesdag biedt de minister van Financiën in het koffertje de Miljoenennota aan. Wat is de Miljoenennota eigenlijk?

“De Miljoenennota is een uitleg bij de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. In de nota lees je wat die belangrijkste plannen kosten en hoe het er financieel en economisch voor staat in ons land.”

In het koffertje zit ook de Rijksbegroting. Wat is het verschil met de Miljoenennota?

“In de Miljoenennota staan de belangrijkste financiële plannen en in de Rijksbegroting staat hoeveel geld ieder ministerie precies krijgt en wat de verwachte uitgaven voor het komende jaar zijn. Na Prinsjesdag gaan alle begrotingen naar de Tweede Kamer en Eerste Kamer voor goedkeuring. Daarna mag de regering de plannen pas uitvoeren. Meestal verandert er niet zoveel meer en worden de plannen goedgekeurd.”

Veel medewerkers, waaronder Linda en Ria, maken zich zorgen over de personeelstekorten. Hoe lees je in de Miljoenennota terug wat het kabinet hieraan doet?

“In de nota zou je in dit geval bijvoorbeeld kunnen lezen wat de overheid investeert in het opleiden en aantrekken van jongeren. Of hoeveel geld er is voor het verlagen van werkdruk. Zo zou je dan in de Miljoenennota kunnen zien wat het kabinet heeft bedacht voor het terugdringen van personeelstekorten. Je leest dus welke plannen er precies zijn en hoeveel dat kost.”

Lees je in de plannen dan ook wat het personeelstekort misschien betekent voor jouw arbeidstijden?

“Nee, maar het heeft wel met elkaar te maken. Over arbeidsvoorwaarden onderhandelen vakbonden en werkgevers aan de cao-tafel. Dat staat niet in de Miljoenennota. Maar het geld voor die arbeidsvoorwaarden komt wel vanuit het Rijk. In de nota staat namelijk hoeveel geld er naar de hele sector zorg en welzijn gaat. Dat is inclusief het bedrag bedoeld voor de arbeidsvoorwaarden van medewerkers. Zo raakt het elkaar toch. Dit is dus een heel belangrijk moment in het jaar.” 

Als het gaat om je eigen portemonnee: hoe lees je dat in de Miljoenennota?

“De gevolgen voor je eigen portemonnee zie je vooral terug in toeslagen en belastingen. Een paar voorbeelden zijn: de zorgtoeslag, huurtoeslag, korting op accijns, belastingen en studiebeurs. Daarnaast is er op Prinsjesdag ook een Belastingplan. Hierin staan dan alle plannen voor de belastingen. Dat heeft allemaal invloed op je portemonnee. Voor toeslagen is het nuttig als je het Prinsjesdagnieuws toch even naleest. Dat kan ook door samenvattingen online.”

Wat heb je eraan om te weten welke veranderingen er in de toeslagen komen?

“Als je een beetje op de hoogte bent, hoef je geen toeslagen te laten liggen. Voor de toeslagen moet je echt iets doen. Die vraag je namelijk altijd zelf aan. Als het gaat om belastingen, hoef je er niets voor te doen. Dat gaat automatisch.”

“Als je vragen over hebt over toeslagen, kun je terecht bij je eigen gemeente maar je kunt ook bellen met het contactcenter van de FNV. Daar kunnen ze op basis van jouw inkomen en situatie een persoonlijke berekening maken.”

We weten nu wat er in de Miljoenennota staat voor je privésituatie en voor je werk. Laten we kijken naar wat er vooraf gaat. Want er is een Miljoenennota, een Troonrede, het koffertje met de begroting én een Belastingplan. Is dat ook echt alles of is er nog meer?

“Er is nog meer en dat is misschien best ingewikkeld. Maar als je echt wil weten waar het begint, is het wel nodig om hier ook wat over te vertellen. Want voor de Miljoenennota gebeurt er al veel."

"Vanuit de Europese Commissie zijn er vanaf februari al allerlei analyses en rapportages van hoe het er economisch voor staat in Europa. In maart is er vanuit Nederland een overzicht van de economische verwachting in ons land. Dat doet het Centraal Planbureau. Alle informatie samen leidt tot de Prinsjesdagbegroting.”

Tijdens dit rapportageproces zijn allerlei organisaties betrokken, zoals het FNV. Wat doen jullie met die rapporten achter de schermen?

“Al vanaf het eerste rapport maken wij als vakbond duidelijk wat onze leden belangrijk vinden. Soms doen we dat samen met beroepsorganisaties uit de sector zorg en welzijn. Wij zitten aan tafel met andere partijen en de minister voor onze belangrijkste zaken. Dat noem je ‘lobby’. Dat is één van onze taken als FNV. We schrijven brieven aan de Tweede Kamer, voeren gesprekken met Kamerleden en verschijnen in de media.”

Er is dus veel gaande vóór Prinsjesdag. Kun je een voorbeeld noemen van iets voor zorg en welzijn voor de Miljoenennota waar je het afgelopen jaar aan werkte met anderen?

“Jazeker. Een goed voorbeeld is de oproep voor het Long-Covid fonds. FNV vindt dat er tegemoetkoming moet komen voor zorgmedewerkers die, na een coronabesmetting, door Long-Covid niet meer kunnen werken of veel minder werken. Een groot deel gaat er financieel op achteruit. Na onderzoek bij onze leden zorgen we voor aandacht voor deze zaak: we praten met het ministerie, Tweede Kamerleden, het Longfonds, werkgevers en natuurlijk gedupeerden zelf. We proberen tot afspraken te komen met de minister. Daarna houden we in de gaten of die investering in de Miljoenennota komt. Wat er uiteindelijk precies in die Miljoenennota komt, horen wij ook pas met Prinsjesdag.”

Lees hier wat de Miljoenennota dit jaar betekent voor jouw portemonnee én voor je werk in zorg en welzijn.

Naar de Prinsjesdagpagina

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Jos
  Weer walgelijk! Het blijft een kabinet van de rijken! Laat maar nieuwe verkiezingen komen.
 • Joke
  Nauw weet ik nog niet wat er voor MIJ verandert
 • Pur
  In deze moeilijke tijd voor de (ex)werknemers is het goed, dat PGGM&Co over de ingewikkelde materie, de Troonrede als thema te publiceren. Wij kunnen alvast inkijk nemen bijv. in de geplande (IB)inkomsten belasting verlaging volgend jaar. De IB tarief is voor ons verlaagd met 0,14%. Dan kan je er nog geen ijs van Ben&Jerry kopen. Maar hoop doet leven!
 • Gerard
  We leven in een rijk land. Ik zou stel voor om voor IEDEREEN de belastingen met 5 % te verhogen. Dan betalen de mensen met de hoogste inkomens het meeste en de mensen die nu geen of weinig belasting betalen, betalen dan niks of weinig meer. De overheid heeft dan meer geld om overheidstaken zoals onderwijs, zorg, defensie, ontwikkelingshulp, sociale uitkeringen, milieu enz. te betalen en hiervan profiteert IEDEREEN.
  • Jos
   Jij heb vast een hoog inkomen.
 • rien
  Een betere uitleg kan je niet wensen!