1. Home
  2. Geldzaken
  3. Hulp bij geldzorgen
  4. Geldzorgen? Hier kun je terecht voor hulp

Geldzorgen? Hier kun je terecht voor hulp

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 26 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 1 maart 2024
Geld is leuk, zolang je het hebt. Maar doordat alles duurder wordt, vliegt bij veel mensen het salaris of pensioen steeds sneller hun portemonnee uit. Hierdoor hebben steeds meer mensen geldzorgen. Geldt dat ook voor jou? Weet dan dat er organisaties zijn die je kunnen helpen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Bespreek je geldzorgen met je werkgever of leidinggevende 

Praten over persoonlijke zaken zoals geld kan spannend zijn. Helemaal wanneer het niet zo goed gaat en je even niet meer ziet hoe je rekeningen moet betalen. En is je werkgever misschien wel de laatste persoon met wie je dit wilt bespreken. Uit ons onderzoek blijkt echter dat de helft van de leidinggevenden graag zou helpen (maar dit nog niet doet). En ruim een derde geeft aan dat hun organisatie medewerkers met geldzorgen al helpt. Dit laat duidelijk zien dat het echt de moeite is om het gesprek aan te gaan.

8 manieren voor hulp bij geldzorgen

Lukt het je niet om je financiële situatie te verbeteren? Ontdek snel 8 manieren om hulp te vragen. 

Bekijk hulpmiddelen

Bel gratis en anoniem naar 0800-8115

Wil je wel je geldzorgen bespreken, maar doe je dit liever niet met bekenden? Of wil je anoniem blijven zodat niemand je herkent? Bel dan het telefoonnummer van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze organisatie werkt samen met gemeenten, schuldhulporganisaties en bedrijven. Je blijft helemaal anoniem wanneer je om hulp belt. Chatten is ook mogelijk.

Wijzer in geldzaken: voor kleine en grote zorgen

Geldzorgen hebben klinkt meteen heel heftig. Maar het hoeft niet altijd heel groots te zijn. Piekeren over dure boodschappen of je sportschoolabonnement kan ook stress geven. Wijzer in geldzaken geeft praktische en betrouwbare hulp bij grote, maar vooral ook kleine geldzorgen. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal huishoudboekje of een stappenplan om je geldzaken op een rij te zetten.

Gebruik het financiële inloopspreekuur bij de gemeente

Bij veel gemeenten kun je voor je geldzorgen terecht tijdens speciale inloopspreekuren. Deze hulp is gratis. Bekijk de website van jouw gemeente om te zien hoe deze jou kan helpen. Zijn je geldproblemen groot en krijg je brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling te maken. Kom je er samen niet uit? Vraag dan bij het Juridisch Loket van jouw gemeente om schuldhulpverlening. Deze schuldhulp is ook gratis.

Ontdek je financiële fitheid met Geldfit

De eerste stap om financieel fit te worden is ontdekken hoe je situatie nu is. De gratis test van Geldfit helpt je hierbij. Na het beantwoorden van een paar vragen krijg je een persoonlijk advies dat bestaat uit handige tips. En je ziet meteen bij welke (lokale) organisatie je terecht kunt voor hulp. De test duurt ongeveer 2 minuten.

Tip: doe de meer of minder werken berekening bij het Nibud

Wil je weten wat de impact is van meer of minder werken op jouw budget? Met de WerkUrenBerekenaar van Nibud krijg je inzicht in hoe je werksituatie, gezinssamenstelling, vaste lasten en inkomsten jouw financiële toekomst beïnvloeden. Ontdek wat het beste voor jou werkt en maak weloverwogen keuzes.

Bronnen: Nibud, Geldfit, Nederlandse Schuldhulproute, Wijzer in geldzaken, onderzoek PGGM&CO november 2022.

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Seppel
    meer geld doet wonderen... Al die "hulpverleners" krijgen alleen maar een dik salaris en het enige wat ze uit kunnen braken is; DE BROEKRIEM VERDER AANTREKKEN OUDJES !!.. De oudjes leveren al meer dan 15 jaar in!!