1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Verschillende generaties
  4. Gen Z in zorg en welzijn: dit beweegt de nieuwe generatie

Gen Z in zorg en welzijn: dit beweegt de nieuwe generatie

6 6 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 13 vind ik leuks
Geplaatst door Jamie op 21 juli 2025 Jamie
Geboren tussen 2000 en 2015, opgegroeid met smartphones en altijd online: Generatie Z. De instromers uit deze generatie in zorg en welzijn hebben veel kwaliteiten, maar worden soms ook verkeerd begrepen. En dat is zonde, want deze generatie (goed voor zo'n 3,3 miljoen Nederlanders)* hebben we heel hard nodig. Van hun werkhouding, kwaliteiten tot behoeften: wij nemen je mee zodat samenwerken met deze generatie nog makkelijker én leuker wordt! 

Wie is Gen Z? 

Gen Z. Je hoort de term vaak, maar wat zijn de kenmerken van deze generatie? Deze jonge generatie pakt dingen vaak anders aan dan generatie X of de babyboomers. En dat zorgt soms voor misverstanden op de werkvloer. 

De behoeften van generaties zijn vaak anders, zo ook van Gen Z. Volgens AZW heeft Gen Z eigentijdse opvattingen over werk, een frisse blik en hechten ze veel waarde aan (vaste) collega's waar ze zich aan op kunnen trekken. Ze hebben hart voor de zorg, maar zoeken wel naar manieren die bij hén passen. Loop je ergens tegenaan in de samenwerking met Gen Z? Praat dan met ze in plaats van over ze! 

Hun werkhouding is anders, maar niet minder 

De werkhouding van Gen Z kan verschillen van wat jij gewend bent, maar is daardoor niet minder. Uit onderzoek van Noordhoff Zorg blijkt Gen Z flexibel van geest en denken ze inclusief. Ze gaan voor gelijkwaardigheid en iedereen hoort erbij. Niet omdat ze geen respect hebben voor jaren aan ervaring, maar omdat ze geloven dat iedereen iets waardevols bijdraagt. Of je nu 20 jaar of 60 jaar bent. Noordhoff Zorg beschrijft Gen Z dan ook als enorm omgevingsbewust. Ze weten wat er speelt in de wereld en willen écht een bijdrage leveren.  

Gen Z stelt zichzelf regelmatig de vraag: past dit werk in mijn leven? Dat is misschien een andere kijk op werk dan andere generaties gewend zijn. Daarbij spelen volgens Noordhoff Zorg andere factoren, zoals salaris, status en aanzien een veel minder belangrijke rol. Gen Z wil vooral gelukkig zijn. Uit onderzoek van AZW blijkt dan ook dat 91% van de jonge werknemers tot 25 jaar bewust nadenkt over hun loopbaan, waar dit bij andere generaties 76% is.

Gen Z gaat voor gelijkwaardigheid en iedereen hoort erbij. 

Wat heeft Gen Z nodig van andere generaties? 

Gen Z wil net als jij dolgraag het verschil maken in zorg en welzijn. Maar dat kunnen ze niet alleen. Ze hebben andere generaties hard nodig. Bijvoorbeeld als coach, luisterend oor of voor een compliment. Want vergeet niet dat ze pas net om de hoek komen kijken in de sector. Uit onderzoek van Noordhoff Zorg blijkt ook dat Gen Z daardoor soms nog wat onzeker zijn. Ze komen nog maar net om de hoek kijken in de sector en zijn gewend om alles online op te zoeken. Hierdoor durven ze niet altijd uit zichzelf vragen te stellen. Hier kun jij dus als collega bij ondersteunen door ze op het hart te drukken dat ze alles mogen vragen! 

Daarnaast zijn ze dus opzoek naar een inclusieve en prettige werksfeer, zingeving (dat zit wel goed in zorg en welzijn) en ontwikkelingsmogelijkheden. Ze willen groeien, leren en stappen zetten. Als collega kun je ze die ruimte geven, ook als dat betekent dat ze het soms heel anders aanpakken dan jij zou doen. 

Samen vooruit met Gen Z 

Kortom: Gen Z brengt frisse energie, nieuwe ideeën en een andere kijk op werk. Dat is waardevol, zeker in een sector die altijd in beweging is. En met de druk op de sector en de tekorten, hebben we juist ook deze generatie zo hard nodig. Door te luisteren, begrip te hebben voor elkaar en ze af en toe iets meer ruimte te geven, zorgen we ervoor dat ze zich kunnen ontwikkelen én betrokken blijven. En dat is niet alleen goed voor de zorg en welzijn, maar ook voor jouw eigen werkplezier! 

We zijn benieuwd: hoe ervaar jij de samenwerking met Gen Z collega's? 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • John
    1