Dit idee komt van Hans (Ziekenhuizen)

Kijk vooruit met je financiën!

Ik gebruik al ruim 15 jaar een eigen (excel) boekhoudprogramma waarin ik in een aantal rubrieken de (actuele en te verwachten) inkomsten en uitgaven bijhoudt. Momenteel zelfs ook 20 jaar vooruit (optimistisch als ik ben voor de eigen levensverwachting). Voor (her)investeringen zoals vervanging witgoed en auto ed, maar ook te verwachten onderhoudskosten (woning ed) neem ik periodiek posten op in het programma. Voor een aantal variabele kosten zoals voor voeding, boodschappen, kleding en brandstof hanteer ik aparte tabbladen waarvan de totaalkosten van die posten automatisch verschijnen in het verzamel overzicht. Voor een aantal (toekomstige) posten hanteer ik indexeringen zodat ik hiermee inspeel op te verwachten kostenstijgingen en in beperkte mate stijgingen van inkomsten. Hiermee voorkom je grote verrassingen waardoor je evt. in de financiële problemen zou kunnen komen. Een aantal grote banken faciliteren een functie "inzicht" maar die geeft alleen achteraf inzicht (en een maand vooruit). Wel een handige functie om je eigen programma periodiek even te toetsen (mits de rubrieken overeenkomen met je eigen rubrieken). Toen de kinderen zelfstandig gingen wonen heb ik een eenvoudige "lege" versie beschikbaar gesteld zodat ze incidenteel (of gedurende een bepaalde periode) hun inkomsten en uitgaven inzichtelijk konden maken. 2 van de 3 kinderen hebben er indertijd tot tevredenheid een tijdje gebruik van gemaakt. Bijhouden vergt wel enige discipline!! Vaak heeft men geen idee wat men wat-waar aan uitgeeft of wat er binnenkomt aan middelen waardoor men soms in de problemen komt cq voor nare verrassingen komt te staan. Op TV zijn genoeg programma's waarin dat soms pijnlijk duidelijk wordt.

Stemmen is niet meer mogelijk. bekijk de volledige lijst
#143
Idee van Hans
Scroll verder

De winnaar maakt kans op een teamuitje én een workshop van Annemarie van Gaal!

De Fitte Top 100 is een initiatief van

Onze missie

De toenemende inflatie en stijgende kosten maken het leven steeds duurder. Ook professionals in zorg en welzijn merken dit in hun portemonnee.

Om professionals in zorg en welzijn te helpen, lanceren PFZW en PGGM&CO de Fitte Top 100: 1 website, 100 ideeën om financieel fit te blijven.

Een platform voor én door professionals in zorg en welzijn. Vind en deel inspiratie om financieel fit te blijven. Alleen of samen met je collega's.

PFZW

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is hét pensioenfonds van, voor en door de sector zorg en welzijn. Werknemers, werkgevers en sociale partners zorgen bij PFZW samen voor een goed pensioen in een leefbare wereld. Wij vinden dat mensen die altijd zorgen voor anderen, een goede oude dag verdienen. Daarom zorgen wij voor een goed pensioen.

PGGM&CO

PGGM&CO is dé ledenorganisatie voor iedereen die werkt of heeft gewerkt in zorg en welzijn. Wij geloven dat fitte medewerkers de basis zijn van een gezonde sector. Daarom bieden wij diensten en producten om mentaal, fysiek en financieel fit te blijven. Want je kunt een ander pas echt helpen als je goed voor jezelf zorgt.