1. Home
  2. Geldzaken
  3. Besparen
  4. Help, zijn je partner en jij financiële tegenpolen? Zó ga je ermee om

Help, zijn je partner en jij financiële tegenpolen? Zó ga je ermee om

3 3 minuten lezen
Overzicht
financiële tegenpolen
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 1 januari 1
Tegenpolen trekken elkaar aan in relaties. Maar wat als je partner en jij financiële tegenpolen zijn? Hij spaart graag, jij vindt dat geld moet rollen. Zij heeft een korte-termijn visie op geld, terwijl jij juist graag vooruit. Een paar voorbeelden van hoe jij en je partner op financieel vlak van elkaar kunnen verschillen. Lees onze tips om hiermee om te gaan.

Hoog of laag salaris?

Verdient je partner meer dan jij of andersom? De broodwinner kan druk voelen om op financieel vlak het meeste te dragen. Terwijl degene die minder verdient, het gevoel kan hebben te moeten compenseren op andere vlakken. Zoals het huishouden. Maar het is niet de bedoeling elkaar in een relatie te waarderen naar de hoogte van het inkomen... Bespreek hoe jullie de gezamenlijke kosten willen verdelen. Dit kan bijvoorbeeld door naar rato in te brengen. Ieder stort daarbij een percentage van de inkomsten op een gezamenlijke rekening. 

Afwachtend of pro-actief?

Is je partner heel handig met financiële zaken en jij iets minder? Op zich is er niks mis mee als degene die financiële zaken het snelst afhandelt, deze taak op zich neemt. Als je er maar over praat en afspraken maakt. Maak samen een overzicht. Zo leer je er gaandeweg meer over en vinden jullie een manier om grip op jullie geld te krijgen. 

Veel of weinig schulden?

In een relatie deel je lief en leed met elkaar. Maar hoe zit dat als de een veel schulden heeft en de ander niet of nauwelijks? Bekijk samen waar de schulden vandaan komen. Een schuld die ontstaan is door een studie, is een ander verhaal dan een schuld door het kopen van (te) dure spullen. In dat laatste geval is het verstandig om hier afspraken voor de toekomst over te maken. En of je de schuld nu alleen afbetaalt of samen; maak er een plan voor. 

Geld moet rollen of... juist niet?

De een spaart het liefst voor later, terwijl de ander geld graag laat rollen. De manier waarop je met geld omgaat, heeft vaak te maken met hoe je bent opgegroeid. Kom je uit een gezin met geldzorgen? Dan kan het zijn dat geld uitgeven je stress oplevert en je liever spaart. Ga hierover in gesprek. Het levert begrip op over de manier waarop iemand met geld omgaat. Maak afspraken hoe jullie met gezamenlijk geld omgaan. Betaal rekeningen en vaste lasten bijvoorbeeld altijd als eerst en spaar een vast bedrag per maand. Overweeg een gezamenlijke rekening én een individuele rekening. Zo geef je elkaar de ruimte om ook naar eigen wens te sparen of geld uit te geven.  

 

Bronnen: Nibud, soChicken, Northwestern Mutual

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.