Voordelen van zzp’er zijn in de zorg
1. Flexibiliteit in werktijden en opdrachten
Als zzp’er bepaal je zelf wanneer en hoeveel je werkt. Dit geeft meer vrijheid. Geen strijd met collega’s om kerst of oud & nieuw. En als je een keer wat langer op vakantie wilt, dan kun je dat gewoon plannen. Je hebt alleen wel wat spaargeld nodig, want op je vakantieadres word je helaas niet doorbetaald;).
2. Hoger uurtarief
Een ander voordeel van zzp’er in de zorg zijn is dat je vaak meer verdient dan wanneer je in loondienst bent. Omdat je zelf je tarief bepaalt, kun je je inkomen verhogen. Vooral als je specifieke ervaring hebt of in een branche werkt waar veel vraag is naar personeel. En dat is binnen de zorg op veel plekken het geval.
3. Zelfstandigheid
Als zzp’er ben je je eigen baas. Je kunt zelf beslissen waar én met wie je werkt. Dit geeft je de ruimte om je eigen keuzes te maken en je werk op jouw manier in te richten. Misschien vind je het wel fijn om op meerdere plekken in verschillende rollen te werken. Of werk je het liefst voor een kortere tijd binnen een team met een specifiek doel. Als zzp’er heb je zelf de regie.
Nadelen van zzp’er zijn in de zorg
1. Geen doorbetaling bij ziekte
In loondienst krijg je doorbetaald als je ziek bent. Als zzp’er ligt dat anders. Als je ziek wordt, heb je geen inkomen. Het is dus belangrijk om hiervoor een financiële buffer te hebben. Of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar die kost al gauw zo’n € 150 tot € 200 per maand.
2. Geen Pensioenopbouw
In loondienst bouw je automatisch pensioen op via je werkgever. Als zzp’er moet je dit zelf regelen. Helaas vergeten veel zzp’ers in de zorg geld opzij te zetten voor hun pensioen. Vooral als het pensioen voorlopig nog niet in zicht is. Dit kan later voor problemen zorgen.
3. Meer administratie en verantwoordelijkheden
Zorgmedewerkers in loondienst worden vaak al gek van alle administratieve lasten in hun werk. Als zzp’er krijg je er nog een schepje bovenop. Je bent namelijk niet alleen zorgverlener, maar ook ondernemer. Dit betekent dat je zelf bijvoorbeeld facturen moet versturen en belastingaangifte moet doen. Dit kost tijd en energie en kan soms ingewikkeld zijn.
4. Onzekerheid over werk en inkomen
Als zzp’er heb je niet de zekerheid van een vast contract. Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van opdrachten. Gelukkig is er over het algemeen genoeg werk binnen de zorg, maar je kunt niet volledig vertrouwen op een vast maandsalaris. Dit kan voor onzekerheid zorgen bij grote levensgebeurtenissen, zoals het krijgen van kinderen. Of wanneer je bijvoorbeeld een huis wil kopen.
Denk jij erover om te verhuizen? Ontdek jouw mogelijkheden zijn als startende zzp’er in de zorg. En lees meer over Attens: dé hypotheek speciaal voor zorg en welzijn. Ook als je in loondienst werkt of nog met je opleiding bezig bent.
5. Geen financiële extra’s of vergoedingen voor opleidingen
Binnen de zorg zijn veel doorgroeimogelijkheden en allerlei specialisaties. Met een contract is het soms mogelijk om een extra opleiding te doen op kosten van je werkgever. Als zzp’er zijn de kosten voor een vervolgopleiding of specialisatie voor jezelf. Ook profiteer je niet van financiële extra’s, zoals vakantiegeld of een dertiende maand.
Groeiend aantal zzp’ers niet voor iedereen een fijne ontwikkeling
Niet iedereen is blij met de groei van het aantal zzp’ers in de zorg. Collega’s in vaste dienst ervaren soms problemen met zzp’ers, omdat zij minder betrokken lijken te zijn bij het team en de organisatie. Zzp’ers worden soms gezien als minder loyaal, omdat ze vaker van opdracht wisselen of afzeggen als er ergens anders beter betaald wordt. Dit kan leiden tot frustraties bij collega’s die hierdoor extra werk op hun bord krijgen.
Werkgevers staan ook voor uitdagingen. Het inzetten van zzp’ers kan duurder zijn en zorgt soms voor minder continuïteit in de zorg. Daarnaast vinden werkgevers het soms lastig om zzp’ers aan te sturen, omdat ze niet gebonden zijn aan dezelfde regels en verantwoordelijkheden als medewerkers in loondienst.
Het hangt af van je persoonlijke situatie
Zoals beschreven biedt zzp’er worden in de zorg dus veel voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen. Of het voor jou gunstig is om zzp’er te worden hangt af van je persoonlijke situatie en wat jij belangrijk vindt in je werk. Voor sommigen biedt het precies de vrijheid die ze zoeken, terwijl anderen de stabiliteit en zekerheid van een vaste baan juist belangrijker vinden. Denk goed na over wat bij jou past en informeer je goed voordat je de stap zet.
Wat is voor jou de belangrijkste reden om wel of niet zzp’er in de zorg te worden? Laat het hieronder weten.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie