1. Home
 2. Geldzaken
 3. Geld besparen
 4. 10 tips om te besparen op je boodschappen

10 tips om te besparen op je boodschappen

4 4 minuten lezen
Overzicht
Vrouw met fiets en boodschappen
 • 15 reacties
 • 151 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 31 januari 2024
Van eten tot wc-papier en van koffie tot tandpasta: onze dagelijkse boodschappen vormen een groot deel van onze uitgaven. En die kosten liepen de afgelopen tijd bij veel mensen flink op. Bij de kassa voelden we de prijsstijgingen allemaal in onze portemonnee. Kun je in dit soort tijden nog wel goedkoop boodschappen doen? Wij verzamelden de slimste bespaartips voor je boodschappen.

Hoe kun je besparen op boodschappen?

Ben jij al een ster in goedkoop boodschappen doen en weet je precies wat je uitgeeft? Of ga je een aantal keer per week naar de winkel en heb je eigenlijk geen idee wat je onderaan de streep kwijt bent? De eerste stap om te bezuinigen op je boodschappen is weten wat je op dit moment uitgeeft. Loop je bankrekening langs en bekijk wat er de afgelopen maand is afgeschreven bij supermarkten. Had je dit verwacht? Of is het stiekem toch meer dan je eigenlijk dacht? Met onderstaande bespaartips voor boodschappen kun jij direct aan de slag om geld te besparen op jouw boodschappen. 

1. Plan je maaltijden voor de hele week

Ligt er bij jou ook altijd bedorven groente in de koelkast? Niks is zo vervelend als het verspillen van eten. Je hebt meer afval én het is zonde van je geld. Plan daarom je maaltijden voor de hele week en maak hiervoor een boodschappenlijstje om te bezuinigen op je boodschappen. Houd hierbij altijd rekening met wat je nog hebt liggen en wat er deze week in de aanbieding is. En zorg dat je producten of maaltijden kunt invriezen of langer kunt bewaren als de week onverwachts anders loopt.

2. Doe flexibel boodschappen

De beste manier om te besparen op je boodschappen is om flexibel te zijn in wáár je boodschappen doet. De ene (super)markt heeft groente en fruit scherper geprijsd. Bij de ander moet je zijn voor schoonmaakmiddelen en wc-papier. Wijk ook in je vertrouwde supermarkt eens van de gebaande paden af en kijk wat er nog meer voor gezonde artikelen in de schappen liggen. Kijk eens of het eigen merk van de supermarkt waar je boodschappen doet aan je kwaliteitseisen voldoet. Het eigen merk is vaak voordeliger en helpt jou om goedkoop boodschappen te doen. 

3. Check de aanbiedingen maar laat je niet gek maken

Zie je 1 + 1 gratis aanbieding? Dan is dat natuurlijk top. Maar dit is alleen een goeie bespaartip voor je boodschappen als het om producten gaat die je toch al nodig had of veel gebruikt. Extra kopen omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alleen maar duurder. En dan moet je straks misschien alsnóg weggooien.

4. Bespaar op boodschappen met 'vergeet-me-nietjes'

In elke supermarkt liggen ze wel. Producten met kortingsstickers omdat het product nog maar kort houdbaar is. Deze kortingen kunnen flink oplopen. Het is dus zeker een slimme manier om te bezuinigen op je boodschappen. Maar ook hierbij geldt: alleen als je het product ook echt nodig hebt. Misschien werkt het voor jou om wekelijks 1 maaltijd hierop aan te passen. Want het moet natuurlijk wel snel op. Tenzij je het product gemakkelijk kunt invriezen en op een later moment nog kunt gebruiken. 

5. Goedkoop boodschappen doen met seizoensgroente- en fruit 

Gezonde producten als groente en fruit hoeven echt niet altijd duur te zijn. Met een beetje creativiteit en flexibiliteit kan je al bezuinigen op je boodschappen. Denk bijvoorbeeld aan seizoensgroente en seizoensfruit. Ze zijn verser, goedkoper, gezonder, hebben meer smaak én zijn beter voor je portemonnee. Nog een extra voordeel: seizoensgroente en fruit eten is minder belastend voor het milieu. Een goede bespaartip op de boodschappen dus! 

6. Koop uit de diepvries in plaats van vers

Is het niet het seizoen voor een product? Of is het product dat je graag wilt aan de dure kant, zoals bijvoorbeeld met asperges of blauwe bessen? Bespaar op je boodschappen door het ingevroren te kopen. Groente en fruit wordt ingevroren op de piek van de rijpheid. Alle gezonde voedingsstoffen zitten er dus nog gewoon in. Zo betaal je voor verse aardbeien al gauw €2,50,- voor 250 gram. Terwijl je voor een diepvrieszak van 750 gram slechts €2,99 neerlegt. Daarnaast blijven ze ook nog eens veel langer goed. ideaal!

7. Bezuinig op je boodschappen door groot in te kopen

Als het kan, koop dan groot in. Ga voor voordeelverpakkingen in de supermarkt of haal direct een kist groente of fruit op de markt. Dat is voordeliger dan elke keer minder in huis te halen. Daarnaast scheelt het tijd. Gebruik de vriezer om je eten in te bewaren als je niet alles direct opeet. En zet op je bakjes wat erin zit en de datum waarop je het invroor. Zo voorkom je dat je het later alsnog moet weggooien.

8. Betaal je boodschappen contant

Je boodschappen contant betalen kan een handige manier zijn om geld te besparen op je boodschappen. Zeker als je het lastig vindt om overzicht te houden over je budget. Stop het boodschappengeld voor de week in een pot. Dat geld neem je mee en meer niet. Op deze manier kun je nooit meer over je budget heen gaan.

9. Neem de fiets

Beweeg en blijf fit! Doe goedkoper boodschappen door de fiets te pakken, of de benenwagen te nemen. Extra voordeel: het is minder vervuilend dan wanneer je de auto pakt. Daarnaast krijg je gelijk een frisse neus en wat extra beweging. Heb je geen fietstassen? Neem dan een grote rugzak of stevige tassen mee. Zo heb je op de terugrit een extra work-out te pakken met al die kilo’s boodschappen erbij. Lekker bezig!

10. Positieve instelling én een gevulde maag

Je loopt heel anders door de supermarkt als je vrolijk bent en als je geen lege maag hebt. Als je chagrijnig bent en trek hebt, pak je toch eerder die reep chocola. Hoe blijer je bent, hoe gezonder en slimmer de keuzes die je maakt. Stap dus met een positieve mindset op de fiets en haal je gezonde boodschappen in huis.

Bronnen: PorteRenee, De Gezonde ApothekerGroentekalender PDFNorthwester Mutual.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Germaine
  Altijd goed tips uit te wisselen cq overwegen of het bij je past!! Voor mij is gewoon ongesneden en vers, geen kant&klaar dé go! Kortom echt bewust omgaan óók met dit soort boodschappen; vooral tvreden zijn hoe simpel&klein ook😇
 • corry. d.
  ik kwam uit een gezin met 7 kinderen nooit breed gehad , tot mijn eigen huwelijk toch moest opletten met je centjes ,,mijn 2de huwelijk rijk leven gehad , al 23 weduwe moet rond komen van echt minnima , ZELFS NU MET AOW EN EEN HEEL KLEIN PENSIOEN , KEN JE GEEN GROTE SPRONGEN MAKEN EN KIJK ALLE FOLFERS NA OP RECKLAME,S LEEF NIET IN LUXE ROOK EN DRINK NIET ,WEET MIJN GOD NIET WAAR IK OP MOET BEZUINIGEN,
  • corry. d.
   HAAL MELK EN JOGERT , EIEREN BIJ DE BOER LEKKERDER EN VERS EN GOEDKOPER TEVENS HELP IK DE BOER ZIJN BESTAAN. GEEN BOEREN GEEN ETEN.
 • Willy
  Ik doe mee aan de actie “to goot to go” dat zijn verse producten die anders weggegooid worden . Het is ook nog eens goedkoper .
 • Clemens3
  Ik ben het helemaal eens met de reactie van Ria op dit artikel. Graag zou ik zien dat in dit kader de pggmenco eens een blik zou willen werpen op de mogelijkheden die Ria aandraagt om te kopen bij de biologische boer en daarmee op de duur goedkoper uit te zijn want bij een grotere klantenkring van een biologische landbouwer/veehouder kan deze ook beter rondkomen. Het zou, overigens, wel goed zijn als we teruggaan naar de gemengde bedrijven zoals die er voorheen ook waren.
 • Claar
  Biologisch eten is altijd veel duurder ,geen optie voor besparing
 • Anneke
  Een super goed en leuk artikel. Heb er wat mee gedaan.
  • Emmelie
   Hoi Anneke, Wat leuk om te horen. Fijn dat je iets met de tips kunt! Heel erg graag gedaan. Groetjes, Emmelie - PGGM&CO
 • Ans
  Leuke tips
 • Ria
  In het artikel wordt weer eens gerept van de goedkoopste, de voordeligste groente en fruit. Waarom? Als we onze biologische boeren een normale prijs betalen, rechtstreeks kopen, en ze zo helpen bij het omschakelen, dan heeft iedereen daar voordeel van. Ik erger me wezenloos aan al die schreeuwende borden met voordeel! Voordeel voor wie? Voor de grote supermarkten. De goede niet te nagesproken. Rechtstreex kopen is op den duur voordeliger!
  • Susannah
   Bedankt voor je reactie Ria. We beschrijven in het artikel een aantal opties om te besparen omdat voor iedereen de mogelijkheden anders zijn. Bijvoorbeeld ingevroren groente uit de supermarkt. Maar ook lekker vers van het seizoen (van de lokale boer) altijd een goed idee! Groetjes Susannah - PGGM&CO
  • Elly
   Ik ben het helemaal eens met Ria! En ik doe aan slow cooking, even het eten doorkoken, theedoek eromheen, 2x isolatie tas van de supermarkt, en daarna onder het dekbed! Ideaal! Sinds een aantal jaren heb ik een slimme meter! Ik draai nu in de weekenden de was!
 • Freddy
  Reactie mbt slim voedsel inkopen. Tot mijn verbazing wordt hier niet gemeld om biologisch voedsel te kopen en zeker 2x per week geen vlees te eten. Ja ik weet dat biologische voedsel vaak wat duurder is, maar het is kortzichtig en zo niet meer van deze tijd om dit niet al eerste aanbeveling te noemen.
  • Susannah
   Bedankt voor je reactie Freddy! In het artikel doen we deze oproep niet dus wat bedoel je precies? Groetjes Susannah - PGGM&CO
 • Svetlana
  Goeden dag, met al die suggesties over besparen, kan ik zeggen: als weinig geld is, hoe kan je sparen en besparen. Goed eten is duur. Huur van het huis,stroom, water, onroerend goed belasting, verzekeringen, eigen ziektegeld bijdrage... dat kan je niet op besparen. En telkens weer word je geleerd ,hoe je aan alles kan besparen. Begrepen ik niet wat jullie bedoelen?