1. Home
  2. Geldzaken
  3. Geld besparen
  4. Help! Je partner en jij zijn financiële tegenpolen

Help! Je partner en jij zijn financiële tegenpolen

3 3 minuten lezen
Overzicht
Twee mannen bekijken financiën op laptop
  • 1 reacties
  • 13 vind ik leuks
Geplaatst door Lotte op 5 juli 2021
Tegenpolen trekken elkaar aan in relaties. Maar wat als je partner en jij financiële tegenpolen zijn? Hij spaart graag, jij vindt dat geld moet rollen. Zij heeft een kortetermijnvisie op geld, terwijl jij juist graag vooruit kijkt... Hoe ga je hiermee om? Lees onze tips.

Hoog versus laag salaris

Verdient je partner meer dan jij of andersom? De broodwinner kan druk voelen om op financieel vlak het meeste te dragen. Degene die minder verdient, kan het gevoel hebben te moeten compenseren op andere vlakken. Zoals het huishouden. Waardeer elkaar niet naar de hoogte van jullie inkomen. Bespreek hoe jullie de gezamenlijke kosten willen verdelen. Dit kan bijvoorbeeld door naar rato in te brengen. Ieder stort daarbij een percentage van de inkomsten op een gezamenlijke rekening. 

Afwachtend versus pro-actief

Is je partner heel handig met financiële zaken en jij iets minder? Op zich is er niks mis mee de taken te verdelen. Als je er maar over praat en afspraken maakt. Maak samen een overzicht. Zo leer je er wel meer over en vinden jullie een manier om grip op jullie geld te krijgen. 

Relatie met iemand met schulden

In een relatie deel je lief en leed met elkaar. Maar hoe zit dat als de een veel schulden heeft en de ander niet? Bekijk samen waar de schulden vandaan komen. Een schuld die ontstaan is door een studie, is een ander verhaal dan een schuld door het kopen van (te) dure spullen. In dat laatste geval is het verstandig om hier afspraken voor de toekomst over te maken. En of je de schuld nu alleen afbetaalt of samen; maak er een plan voor. 

Geld moet rollen of... juist niet?

De een spaart het liefst voor later, terwijl de ander geld liever spendeert. De manier waarop je met geld omgaat, heeft soms te maken met je jeugd. Kom je uit een gezin met geldzorgen? Dan kan het zijn dat geld uitgeven je stress oplevert en je liever spaart. Ga hierover in gesprek. Het levert begrip op over de manier waarop iemand met geld omgaat. Maak afspraken over hoe jullie met gezamenlijk geld omgaan. Betaal rekeningen en vaste lasten bijvoorbeeld altijd als eerst en spaar een vast bedrag per maand. Open een gezamenlijke rekening én een eigen rekening. Zo geef je elkaar de ruimte om ook naar eigen wens te sparen of te 'spenden'.  

 

Bronnen: Nibud, soChicken, Northwestern Mutual

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • maria
    Mijn 20-jarige huwelijk, gezegend met vier kinderen, stond op het punt uiteen te vallen omdat mijn liefhebbende echtgenoot zei dat hij onze verbintenis beu was en zonder reden wilde scheiden. Ik wist dat er iets mis was, dus na 3 maanden zoeken en veel teleurstellingen ging ik op zoek hulp van andere mensen. Eindelijk ontmoette ik DR. SUNNY, een spirituele man die door zijn goden is gezegend met een bovennatuurlijk vermogen om verschillende problemen in het leven op te lossen. Ik legde hem mijn situatie uit en hij stelde mij enkele vragen die ik eerlijk beantwoordde. DR. SUNNY vertelde me wat het probleem was en vertelde me wat ik moest doen. Ik volgde al zijn instructies op en na een week kwam mijn man weer thuis. twee maanden buiten gebleven en de scheidingspapieren verscheurd en vandaag leven we vredig thuis. Als u ergens last van heeft in uw leven en u een snelle en betrouwbare oplossing wilt, neem dan contact op met DR SUNNY en u zult een reden hebben om uw getuigenis te delen, net als ik. Neem contact op met Whatsapp: +2348082943805 of e-mail hem ..drsunnydsolution1@gmail.com