1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Werkgeluk
 4. 5 tips om pauze te nemen op een drukke dag in de zorg

5 tips om pauze te nemen op een drukke dag in de zorg

7 7 minuten lezen
Overzicht
Koffie en donut op tafel
 • 2 reacties
 • 69 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 8 maart 2019
Werken in de zorg brengt druk met zich mee. Je komt handen (en collega’s) tekort. Tegelijk wil je zo goed mogelijk voor je patiënten zorgen. Even genieten van een rustmoment lijkt soms onmogelijk. Daarom geven wij je vijf tips om pauze te nemen. Zelfs op de drukste dagen.

1. Besef dat iedereen beter wordt als jij een korte break neemt

Bedenk dat het nemen van pauze iets goeds doet voor jouw werk. Door pauzes te nemen zorg je voor jezelf en daarmee ook voor je patiënten en collega’s.

2. Geef elkaar vijf minuten rust cadeau

Zie je dat jouw collega het echt even te druk heeft en heb jij nog energie voor twee? Geef hem of haar dan vijf minuten pauze cadeau. Want zeg eens eerlijk: vaak ben je liever voor een ander dan voor jezelf. En wie weet krijg je op een dag hetzelfde cadeau weer terug.

3. Maak afspraken over pauzes

Spreek voor de dienst af hoe en wanneer pauze wordt genomen. Ruilen mag. Maar let erop dat iedereen aan de beurt komt.

4. Neem letterlijk afstand van je werk

Neem je eindelijk je welverdiende pauze? Verlaat dan je werkplek. Ga een blokje om. Of doe een boodschap. Door afstand te nemen van je werk zorg je voor rust in je hoofd.

5. Neem minipauzes op extra drukke dagen

Juist tijdens drukke diensten zijn pauzes belangrijk. Je maakt minder fouten en werkt sneller wanneer je ontspannen en uitgerust bent.

Extra tip om pauze te nemen

Na een drukke dag is het makkelijk om deze energie mee naar huis te nemen. Toch is het belangrijk om werkstress niet toe te laten in je privéleven. Een goede balans is soms moeilijk te vinden. Gelukkig zijn er snelle manieren om spanning te verminderen. Sommige oefeningen kun je zelfs in de auto doen terwijl je naar huis rijdt. Klaar? Zet dan de pauzeknop aan tot de volgende werkdag.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Simone
  In de thuiszorg krijgen we geen pauze de zorgmomenten zijn alle 5 minuten ingekort reistijd van klant naar klant 1 minuut door drukte en ziekmeldingen en het zoveel %werken worden routes langer want wat de een niet werkt komt er bij de ander bij.... flex of uitzendkracht bijna niet te regelen bij gebroken dienst van 7.30 smorgens tot 13.30en smiddags starten om 17.00tot 22.15 vaak dagen achter elkaar en ja ik heb een groot contract maar ook ik kies niet voor die week van 48 uur en soms nog meer Is de praktijk toch echt wel anders dan dat je graag zou willen ik herken heel veel dingen van wat ik gelezen heb maar je wil de rest van de collega's die nog wel werken niet met nog meer werk opzadelen
 • Amber2
  Allemaal heel leuk die tips, maar ik vind het het belangrijkste dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om hun personeel niet steeds verder uit te knijpen, omdat ze hun productie moeten halen. Een fatsoenlijke koffie en theepauze van een kwartier zou heel veel lucht kunnen geven. In mijn organisatie vallen mensen bij bosjes om omdat ze het niet meer volhouden. Ik vind het onverantwoord! Amber de Rooij