1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Loopbaan
  4. Ken jij jouw rechten en plichten als zorgmedewerker?

Ken jij jouw rechten en plichten als zorgmedewerker?

5 5 minuten lezen
Overzicht
hamer op tafel om je rechten en plichten te bepalen
  • 3 reacties
  • 116 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 2 april 2019
Zoals alle werknemers in Nederland heb jij als zorgverlener bepaalde rechten en plichten. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om goede zorg en hulp te leveren. Klinkt logisch en dat doe je natuurlijk al. Maar wist je ook dat je niet de behandeling hoeft te geven die je patiënt of zijn naaste wenst? Lees gauw meer over je andere rechten en plichten als zorgmedewerker.

Als zorgverlener heb je 2 belangrijke rechten

Volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) heb je een overeenkomst met iedere patiënt die je behandelt. In de WGBO staan alle rechten en plichten van de zorgverlener en de patiënt die bij de behandeling horen. Werken in de zorg is bijzonder om verschillende redenen. Zo heb je het recht om:

  • je eigen beslissingen te nemen. Dit doe je op basis van je deskundigheid en overtuiging. Je hoeft niet zomaar te doen wat een patiënt jou vraagt.
  • te weigeren een behandeling uit te voeren. Je hoeft dit niet te doen als je niet vindt dat deze medisch dringend nodig is.

Naast je rechten heb je ook 4 plichten

Als zorgverlener heb je meer plichten dan rechten. Deze zijn allemaal bedoeld zodat jij je werk goed en betrouwbaar uitvoert. Als zorgverlener ben je verplicht om:

  • goede zorg te geven aan een patiënt. Hierbij respecteer je ook de rechten van de patiënt.
  • medisch noodzakelijke zorg te geven.
  • de identiteit van de patiënt te controleren voordat je zorg geeft. Dit gebeurt bij het eerste contact van de behandeling.
  • een medisch dossier bij te houden. Hierin staat alle informatie over de behandelingen die je aan de patiënt geeft.

De WGBO geldt voor alle zorg rond medische onderzoeken en behandelingen

Zoals eerder beschreven staan in de WGBO alle rechten van de zorgverlener en de patiënt. Deze wet geldt voor medische onderzoeken en behandelingen. Maar ook voor alle zorg die daarmee samenhangt:

  • verpleging;
  • verzorging;
  • nazorg.

Denk bijvoorbeeld aan zorg vanuit de thuiszorg en zorg in een verpleeghuis.

Veel beroepsgroepen in de zorg hebben hun eigen gedragsregels

Als medewerker in de zorg heb je niet alleen met de WGBO te maken. Veel beroepsgroepen in de gezondheidszorg hebben namelijk hun eigen beroepscode en/of gedragsregels. Dit zijn normen, waarden en regels waar de zorgverlener in die beroepsgroep zich aan moet houden. Een voorbeeld hiervan is de Beroepscode V&VN. Dit document met waarden en normen is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden en wordt gebruikt in de opleidingen en de dagelijkse zorgpraktijk.

Lees meer over rechten en plichten in jouw cao

Zorg en welzijn bestaat uit verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de huisartsenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg, kraamzorg en nog veel meer. FNV Zorg en Welzijn sluit voor veel van deze sectoren een cao af. Hierin lees je jouw rechten en plichten over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen. Je vind jouw cao op de site van FNV Zorg en Welzijn.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, FNV Zorg en Welzijn, V&VN

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Caro
    Ben je verplicht om iemand met NAH hulp te bieden die zich in deze tijd aan geen enkele voorzorgsmaatregel houd en bewust naar winkels gaat ,geen afstand houd geen handen wast enz.Waardoor hij een gevaar voor medeclienten en ons als zorg is.
  • Anja02
    Weet iemand ook hoe het zit met het niet willen verzorgen van een pg cliënt omdat deze je alleen maar uitscheldt, schopt en slaat. Mag je dan ook kiezen voor je eigen veiligheid en weigeren zorg te verlenen? Moet ik de sarcastisch opmerkingen van zijn familie dan ook goedkeuren?
    • Peter Kuijt
      Heb een vergelijkbaar met een zorgvrager in de wijk. Weet iemand wat je rechten of plichten zijn in deze en hoe te handelen? Zie reacties graag tegemoed.