1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Werkplezier in drukke tijden: zo doen je collega's dat!

Werkplezier in drukke tijden: zo doen je collega's dat!

8 8 minuten lezen
Overzicht
  • 4 reacties
  • 105 vind ik leuks
Geplaatst door Jamie op 2 juli 2024 Jamie
In zorg en welzijn lijkt het soms alsof de dagen nooit genoeg uren hebben. De taken stapelen zich op en de to-do-lijstjes lijken eindeloos. Toch hoeft dit niet erg te zijn, zolang je plezier in je werk houdt en je elke dag met een tevreden gevoel naar huis gaat. Maar hoe bewaar je als team een goede balans? En hoe zorg je voor ultiem werkplezier, zelfs als de werkdruk hoog is? Drie enthousiaste collega's uit zorg en welzijn delen hun geheimen voor ontspanning en meer werkplezier!

Mellanie – Maatschappelijk werker volwassen problematiek

Mellanie (37 jaar) weet hoe het is om een stapje terug te doen. Na haar re-integratie stortte ze zich volop op bewust én gelukkig leven. En dit deelt ze graag met haar collega zorg- en welzijnsprofessionals: "Een goede dag begint voor mij met een goede voorbereiding. Zo begin ik 's ochtends altijd met meditatie en een check-in hoe ik mezelf voel. Daarna bereid ik een gezonde lunch voor en zorg ik voor 30 minuten beweging. Dan heb ik aan het begin van de dag al het gevoel dat ik alles goed op een rijtje heb." Door 's ochtends al te kijken hoe ze haar dag wil inrichten, maakt Mellanie zich hier gedurende de dag geen zorgen om. "Ik ben me elke dag bewust van mijn energie, mogelijkheden en grenzen. Zo kan ik ook makkelijker prioriteiten stellen en bepaal ik: wat moet nu en wat kan later? Of waar kan ik hulp bij vragen?"

Want voor een goede balans tussen werkdruk en werkplezier heb je volgens Mellanie óók je collega's nodig: "Wees betrokken en vraag elkaar hulp. Maar zorg ook dat je regelmatig samen luncht of bijvoorbeeld een teambuildingactiviteit doet." 

"Na een drukke werkdag vind ik het belangrijk om mijn hoofd leeg te maken voordat ik thuis over de drempel stap. Dit doe ik door na werk ook minimaal 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door naar huis te fietsen. Als ik thuis ben reflecteer ik op de dag door in mijn bullet journal (ook wel mijn creatieve dagboek) te schrijven." Voor meer werkplezier geeft ze de volgende tip: "Zorg dat je gedurende de dag een balans vindt tussen de taken die je energie geven en kosten. En durf hierin ook je grenzen aan te geven. Het is niet erg als je af en toe een stapje terug moet doen om tot jezelf te komen!" 

Leyandra – Teamleider PIT (Preventief Interventie Team) perMens

Laat je ook inspireren door Leyandra (44 jaar) over hoe je werkplezier kunt behouden. "Ik begin gelijk met mijn tip: richt je op de zaken waar je zelf direct invloed op hebt. Je druk maken over zaken waar je toch geen invloed op hebt, kost alleen maar energie en frustratie. Focus je juist op waar je wél energie van krijgt. En deel dit ook met je leidinggevende. Want alleen door het te delen, ontstaat er ruimte om samen naar je behoeftes te kijken op de werkvloer en het misschien anders in te delen. Ik heb met mijn team een wekelijks werkoverleg. We kijken dan niet alleen naar de taken, maar ook naar hoe het met iedereen gaat. Want dat neem je ook mee in je werk. Daarbij wil ik iedereen meegeven dat je niet hoeft te wachten op zo'n teamoverleg of een één-op-één gesprek met je leidinggevende. Je hebt controle over je eigen loopbaan, dus blijf altijd scherp of je nog blij wordt van je werk zodat de frustratie zich niet opstapelt."  

Leyandra probeert haar werk na een lange werkdag direct los te laten. Maar dat is vaak makkelijker gezegd, dan gedaan. "Ik werk altijd met een to-do lijst zodat ik mijn acties goed kan overzien en kan prioriteren. Aan het einde van een té drukke werkdag kan het voorkomen dat ik een aantal taken moet doorschuiven. Ik probeer deze dan gelijk voor een andere dag in te plannen, het liefst in dezelfde week. Zo kan ik het ook écht loslaten zodra ik naar huis ga, ik heb er namelijk het volste vertrouwen in dat ik het een andere dag wel afkrijg." Naast prioriteren, kiest Leyandra ook bewust voor een goede werk-privébalans. Zo heeft ze een aparte werk- en privételefoon om optimaal van haar vrije tijd te kunnen genieten. "Door werk-appjes niet te openen in mijn privétijd kom ik ook niet in de verleiding om alsnog iets voor werk te doen."  

Leyandra benadrukt ook het belang van een sterk team in drukke periodes. Ze zegt: "Als team weten we van elkaar wat ieders sterke kanten zijn, waar de uitdagingen liggen en wat we nodig hebben in lastige situaties. Zo kunnen we elkaar support bieden waar nodig. Dit kan variëren van een luisterend oor tot het voorbereiden van situaties of zelfs meegaan naar een lastig gesprek wanneer de situatie dat toelaat." 

 

Femke – pedagogisch medewerker

De laatste collega in het rijtje die een aantal tips deelt, is Femke (31 jaar). Hoe ze haar hoofd leegmaakt na een werkdag, verschilt per dag. "De ene dag vind ik het heerlijk om na werk te sporten, maar de andere dag ben ik daar té moe of overprikkeld voor. Dan luister ik naar mijn lichaam en kies ik voor een lange douche, een avondje op de bank en een lange nachtrust."  

Iedereen ervaart werkdruk en stressvolle situaties anders. Daarom is het volgens Femke het allerbelangrijkste om te blijven praten. ''Soms zit de één net iets lekkerder in de wedstrijd dan de ander. Ik heb fijne collega's waarbij ik me altijd kan uitspreken en waarmee ik alles kan bespreken. Zo kun je elkaar steunen als je een keer je dag niet hebt. Sommige dagen zijn namelijk echt wel eens pittig, bijvoorbeeld als een nieuw kindje op de groep nog erg moet wennen en daardoor meer huilt en dat weer voor onrust bij andere kindjes zorgt. Het voelt extra goed als je dan samen met je collega's de rust opnieuw terugvindt."

Blijven praten met elkaar speelt ook een grote rol in het werkplezier van Femke. "Ik probeer dingen voor mezelf niet te groot te maken. Ik doe wat ik kan en blijf in contact met mijn collega's, dus ook om juist leuke dingen met elkaar te delen en te lachen."  

 

Hang samen met je collega's de slingers op 

Mellanie, Leyandra en Femke zijn het eens: ga het gesprek aan als je ergens tegenaan loopt en geef je grenzen aan. Maar maak het ook niet groter in je hoofd dan het is. Want vaak valt het achteraf best mee en heb je je voor niks zorgen gemaakt. En vergeet niet: je staat er niet alleen voor en bent onderdeel van een team enthousiaste collega's. En juist zij kunnen je werkplezier een boost geven, want je moet samen de slingers ophangen!  

Hoe ontspan jij na een drukke werkdag? Laat het achter in een reactie! 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Janny
    Continu appjes krijgen over de te vullen diensten en extra werken helpt ook niet mee. Gezinnen worden gekort in uren, ook al is het niet altijd mogelijk. Ik heb het idee dat jullie de kraamzorg vaak vergeten. Daar lees daar nooit iets over.
  • F
    Waardeloos. Zouden anders piepen als ze sober zorg leverden en onregelmatig zouden moeten werken.
    • M.t
      Mee eens
    • Janny
      Helemaal mee eens