1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Stilte na de storm: zo ga je om met onverwerkte emoties

Stilte na de storm: zo ga je om met onverwerkte emoties

7 7 minuten lezen
Overzicht
Emoticons onder elkaar
  • 0 reacties
  • 446 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 24 juni 2024
Als zorgmedewerker ben je gewend aan een hoge werkdruk. Maar wat nou als er iets gebeurt waardoor je opeens van honderd naar tweehonderd kilometer per uur moet? Waarschijnlijk schakel je automatisch naar een nóg hogere versnelling. Pas aan het einde van de rit besef je pas hoe wild die eigenlijk was. En wat het met je gedaan heeft. Het is dan belangrijk dat je weet hoe om te gaan met deze onverwerkte emoties.

Vind de juiste balans tussen afleiding en het delen van gevoelens

Na een heftige gebeurtenis is het normaal om een korte periode last te hebben van nare herinneringen. Het is ook mogelijk dat je opeens weer dezelfde gevoelens ervaart als tijdens de situatie. Of dat je een tijdje last hebt van nachtmerries. Misschien wil je daarom de dingen vermijden die je aan de gebeurtenis herinneren. Of zoek je bewust afleiding in bijvoorbeeld sport of hobby’s. Dat is niet erg zolang er een balans is tussen het toelaten van de emoties, het terugdenken aan de moeilijke situaties en erover praten met anderen.

Praat met je collega’s of je naasten

Tijdens het werk is er vaak weinig ruimte voor emoties. Merk je dat je last krijgt van nare herinneringen of voel je bijvoorbeeld boosheid of frustratie? Blaas dan stoom af zodra dat kan. Zelfs al is het tijdens een koffiepauze. Het fijne van praten met een collega is dat hij of zij precies begrijpt wat je hebt meegemaakt. Daarom is het goed om samen bewust stil te staan bij wat er is gebeurd. De pijn en het verdriet slijten sneller als je de herinnering toelaat. Voel jij je hier niet prettig bij? Deel je gevoelens dan met een naaste. Zelfs een kort telefoongesprek of appje tussendoor helpt al om de druk in je hoofd te verminderen. Stuur bijvoorbeeld een bericht naar je partner: ‘Schat, ik heb het nu heel even moeilijk. Zullen we er vanavond samen over praten?’ Dit helpt je meteen om de piekergedachten voor nu los te laten. 

Deel je gevoelens op een andere manier

Het uiten van gevoelens is niet voor iedereen even makkelijk. Ben je niet zo’n prater? Dan zijn er ook andere manieren om je emoties te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan dansen, schilderen of muziek maken. Daarnaast is humor belangrijk én een handig hulpmiddel. Het zorgt namelijk voor meer lucht in stressvolle tijden. Let er wel op dat de grapjes niet kwetsend zijn voor anderen. En dat je belangrijke emoties niet negeert.

Buig negatieve gedachten om in positieve zinnen

Piekeren is niet erg. Maar het is wel belangrijk dat je deze negatieve gedachten niet te groot maakt. En niet te lang opkropt. Dit kan namelijk zorgen voor klachten als somberheid, irritatie of boosheid. Of erger: stress of zelfs een burn-out. Buig ze daarom om in positieve zinnen en herhaal ze voor jezelf:

  • “Ik doe wat ik kan met de beste bedoelingen.”
  • “Ik kan niet iedereen helpen.”
  • “Ik weet niet precies er nog komt. Maar ik ben zo goed mogelijk voorbereid.”
  • “Ik mag mij boos, bang of verdrietig voelen. Dat is normaal.”
  • “Door goed voor mijzelf te zorgen, kan ik beter voor een ander zorgen.”

Zoek op tijd professionele hulp

Het verwerken van een nare gebeurtenis duurt soms weken tot maanden. Dit is heel normaal. Houd je langere tijd last van gevoelens van machteloosheid, angst en verdriet? En helpen bovenstaande tips je niet om je beter te voelen? Zoek dan professionele hulp. Dit kan via je bedrijfs- of huisarts. Wil je liever meteen telefonisch contact met een psycholoog? Neem dan contact op met het Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals van ARQ IVP. Dit is elke dag bereikbaar tussen 8:30 en 21:30 uur op telefoonnummer 088 – 3305500.

Bronnen: MGGZ, IZZ, ARQ, GGZuidland

Download de gratis hulpgids speciaal voor zorgprofessionals

Je geestelijk fit voelen is soms best een uitdaging met een drukke baan in de zorg. Tijdens, maar ook na een zware periode wanneer er nóg meer van je gevraagd wordt. In samenwerking met IZZ hebben wij speciaal voor jou een uitgebreide hulpgids ontwikkeld. Deze helpt je op weg naar balans in je mentale gezondheid.

Download nu

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.