1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk
 4. Zo herken je het verschil tussen het druk hebben en je druk maken

Zo herken je het verschil tussen het druk hebben en je druk maken

7 7 minuten lezen
Overzicht
Vrouw zit aan bureau en kijkt op horloge
 • 0 reacties
 • 7 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 15 mei 2019
Met het druk hebben is op zich niks mis. Je voelt je soms zelfs beter en effectiever als je een volle agenda hebt. Het wordt pas vervelend als je je druk máákt. De drukte zit dan in je hoofd en bezorgt je stress. Bovendien heeft het vaak invloed op je werk. Lees de grootste verschillen tussen het druk hebben en je druk maken en voorkom onnodig gestres met onze 3 tips.

Het druk hebben is prima zolang jij je er goed bij voelt

Je kent het waarschijnlijk wel ... Een drukke agenda. Van de ene afspraak naar de volgende. En als je dan een gaatje over hebt drink je natuurlijk een kopje koffie met je vriendin of zus. In onze samenleving is het tegenwoordig heel normaal om het druk te hebben. En dat is prima als jij je er goed bij voelt. Zorg er wel voor dat je genoeg momenten hebt om jezelf op te laden en goed weet waar je eigen grenzen liggen.

Je druk maken zorgt voor stress

Je druk maken is een ander verhaal. Dit gaat niet over een volle agenda. Het gaat over je negatieve gedachten die zorgen voor stress. En helaas maken we ons vaker druk dan nodig. Zelfs als we het niet druk hebben kunnen we ons nog druk maken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Je slaapt slecht. Als je dan eindelijk in slaap valt, droom je alsnog over het gesprek wat je nog met die ene collega moet voeren.
 • Je hebt ’s ochtends een knoop in je maag omdat je bang bent fouten te maken op het werk.
 • Je bent de hele dag afgeleid omdat je echt geen zin hebt in die ene vergadering.

3 tips om je minder snel druk te maken

Herken jij jezelf in bovenstaande voorbeelden? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Iedereen maakt zich wel eens druk. Maar het is wel belangrijk om hier wat aan te doen. Onderstaande tips helpen je om je voortaan minder snel druk te maken:

 1. Hoe erg is het?
  Stel jezelf de vraag: Hoe erg is het als ik vandaag niet alles goed doe? Oefen met falen en ontdek dat er geen man overboord is als iets een keer niet lukt. We zijn allemaal mens. Bovendien helpen je collega’s je waarschijnlijk graag.
 2. Houd structuur
  Maak een to-do-lijstje van alles wat er die dag op je planning staat. Dit geeft overzicht en helpt je om je minder druk te maken.
 3. Ontspan
  Ontspanmomenten helpen je om rust te krijgen in je hoofd. Helemaal als je deze momenten in de buitenlucht bent. Zorg dat je elke dag een moment inplant om ervoor te zorgen dat jij je niet onnodig druk maakt.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.