1. Home
  2. Geldzaken
  3. Geld besparen
  4. Geld overhouden met Sieto

Geld overhouden met Sieto

5 5 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 9 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 13 september 2023
Tips om geld over te houden. Je kunt ons Nederlanders niet blijer maken. Daarom spraken we een aantal leden over hun uitgaven van de afgelopen tijd. Op welke aankopen besparen zij op dit moment het meest? Waar geven zij juist meer geld aan uit dan nodig zou zijn? En wat is hun ultieme tip voor zorgcollega’s om geld over te houden?

Sieto is 54 jaar en woont met zijn vrouw in Harlingen. Vanaf zijn 18e werkt hij, net als zijn vrouw, in de VVT. Als leidinggevende werkt hij bij Woonzorgcentrum Dr. Wumkeshûs in Sneek waar hij 150 medewerkers aanstuurt. Ook heeft hij een eigen onderneming waarmee hij strategische coaching verzorgt voor de non-profit sector.

Waar geef jij maandelijks het meeste geld aan uit?

Aan onze hobby: de camper. Hiermee toeren we elk weekend door Friesland. Aan het onderhoud en de garage voor de camper zijn we best wat geld kwijt. Onze woonlasten zijn inmiddels laag en de energiekosten ook. Dat vinden we ook echt een luxepositie!

Waar geef jij op dit moment meer geld aan uit dan nodig zou zijn?

Dat is dan denk ik ook onze camper. Als het zou moeten, kunnen we hem natuurlijk best verkopen. We betalen iedere maand wel een paar honderd euro om de camper te laten rijden. Maar we genieten hier enorm van en ieder vrij uurtje gaan we pad. 

Op welke aankopen bespaar jij in deze tijd het meest? En hoe doe je dat?

Op onze boodschappen. Ik woon vlak bij een supermarkt en rond half 5 gaan de producten op datum daar voor 50% weg. Ik doe vaak mijn boodschappen rond kwart voor 5. Dat scheelt enorm. Ook laat ik de auto vaak staan nu ik een elektrische fiets heb gekocht. Dat scheelt weer dure brandstofkosten. Verder hebben we extra zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Zo gebruiken we bijna geen gas meer.

Waar moet je volgens jou sowieso nooit de volle pond betalen?

Bij grote aankopen kijk ik altijd goed wat de prijzen zijn op verschillende plekken. En je moet ook een beetje slim kopen. Zo hebben we voor de camper een abonnement op Canal digitaal. Hiervan maken we ook in ons huis gebruik. Dat scheelt weer een extra abonnement.

Wat is je grootste miskoop van het afgelopen jaar?

Ik had laatst een miskoop op marktplaats. De boiler was stuk en ik zocht een tweedehands vervanger. Helaas was die ook stuk. Gelukkig vond ik daarna alsnog een goed exemplaar. En van de week heb ik een nieuwe bril gekocht, maar die was ook niet helemaal naar verwachting.

Heb je op dit moment een spaardoel? Zo ja, wat is dat?

Ja, ik wil graag 1 of 2 jaar eerder stoppen met werken. Ik spaar om deze jaren te overbruggen.

Wat is jouw ultieme tip voor oud-zorgcollega’s om geld over te houden? 

Hierin zie ik wel echt verschillen tussen mensen die echt moeite hebben met rondkomen en mensen die wat meer te besteden hebben. Als je amper kan rondkomen dan is geld overhouden natuurlijk een heel ander verhaal. Ik zou vooral willen meegeven om geld uit te geven dat je hebt. Iedere euro kun je maar 1 keer uitgeven. En een concrete tip: bekijk ieder jaar je abonnementen en verzekeringen en kijk of het goedkoper kan.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.