Waarom piekeren we?
Iedereen piekert weleens. De een iets vaker dan de ander. Maar hoe komt dat toch? Amerikaans hoogleraar psychologie Ruth Baer – schrijfster van het boek Oefenen in geluk – noemt 3 redenen waarom we piekeren:
- We verwarren piekeren voor opbouwend denken omdat het voelt alsof we echt aan de slag gaan om onze problemen op te lossen.
- Heeft een ander ons gekwetst? Dan is het veel makkelijker en fijner om boos te zijn op die persoon dan de pijn te voelen.
- Blijven piekeren is soms makkelijker dan het echt nemen van moeilijke stappen. Denk bijvoorbeeld aan een lastig gesprek aangaan met iemand. Of veranderen van je eigen gedrag. Tobben is dan de makkelijke weg.
Verschillende soorten gepieker
Het ene gepieker is het andere niet. Zo zijn er 3 verschillende manieren om flink te tobben:
1. Piekeren over iets wat jou is aangedaan en waar je geen invloed op hebt
Je bent flink boos of van slag over iets wat jou is overkomen. En je kunt er zelf niks aan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een misgelopen promotie. Of een broer of zus die een groter deel van een erfenis heeft gekregen. Het is niet eerlijk en je bent van plan om het recht te zetten.
2. Je zit niet lekker in je vel en je weet niet goed waardoor het komt
Dit noemen we ook wel navelstaren. Uiteindelijk bedenk je dat je opvoeding of je relatie wel de boosdoener moet zijn. En vraag je je steeds maar af hoe je dingen anders kon aanpakken.
3. Het is chaos in je hoofd
Je hebt zoveel verschillende gedachten dat je niet meer helder kunt nadenken. Grote golven van zorgen overspoelen je en ze hebben niks met elkaar te maken: schoolresultaten van de kinderen, een zeurende partner en een vervelende collega. Wordt het leven ooit weer makkelijk?
Zo herken je een piekerstoornis
Heb je het gevoel dat je wel erg vaak vastzit in negatieve gedachten? En maak je je steeds maar zorgen over van alles en nog wat? Zelfs als het niet terecht is? Dan kan er sprake zijn van een piekerstoornis. Dit noemen we ook wel een gegeneraliseerde angststoornis. Ongeveer 5 tot 8 procent van de mensen krijgt hiermee te maken. Het is belangrijk dat je hulp zoekt. Want het beïnvloedt je dagelijks leven behoorlijk en kan zelfs leiden tot flinke lichamelijke gevolgen zoals een hartaanval. De kans op ziekte door getob is nog groter als je een binnenvetter bent. En je zorgen en gevoelens dus niet deelt met anderen.
Een mogelijke piekerstoornis herken je aan:
- Gedachten die je ’s nachts vaak wakker houden.
- Gepieker zonder oplossingen waar je juist onrustiger van wordt.
- Een geïrriteerde omgeving omdat je steeds weer hetzelfde negatieve verhaal vertelt.
Slimme tip om te stoppen met piekeren
Nu we precies weten wat piekeren is en waarom we het doen, is het belangrijk om te leren hoe je ermee stopt. Een succesvolle manier om je negatieve gedachten te stoppen is door regels op te stellen. Dit betekent dat je heus mag piekeren, maar wel op een bepaald moment en voor een bepaalde tijd. Spreek met jezelf af dat je 2 keer per dag een kwartier mag piekeren. Doe dit vooral op een ongemakkelijke stoel zodat je er niet lekker voor gaat zitten. Wees ook streng voor jezelf.
Piekerkwartier gemist?
Heb je het eerste piekerkwartier om een of andere reden gemist? Jammer dan. Ga door met je bezigheden en geniet van de dag totdat het volgende piekermoment daar is. En speel niet vals door jezelf extra minuten te gunnen voor het gemiste moment eerder op de dag. Een kwartier is een kwartier! Haal het getob ’s nachts ook niet in. Merk je dat je in bed ligt te malen? Schrijf je piekergedachten dan op en probeer ze daarna los te laten.
Slaapoefeningen voor piekeraars
Merk je dat het piekerkwartier niet veel doet voor je nachtrust? Probeer dan een slaapoefening. Er zijn verschillende oefeningen die je kunnen helpen om sneller in slaap te vallen. Een populaire manier is de 4-7-8-methode. Hierbij adem je 4 tellen in door je neus. Vervolgens houd je je adem 7 tellen vast en adem je in 8 tellen uit door je mond. Bij het uitademen maak je een sisklank waardoor je jezelf in slaap sust. Klinkt best rustgevend, toch?
Meditatie voor beginners
Een andere manier om rustig aan de nacht te beginnen is door te mediteren. Heb je dit nog nooit gedaan? Dan kan het best onwennig zijn. Want waar begin je? Goed om te weten is dat iedereen kan mediteren. Hiervoor hoef je geen bepaalde karaktereigenschappen te hebben. En net zoals met alles in het leven baart oefening kunst. Een geleide meditatie is een fijne en makkelijke manier om te beginnen. Hierbij word je ondersteund door een stem. Het enige wat jij hoeft te doen is ernaar te luisteren en je eraan over te geven.
Mindfulness voor beginners
Is meditatie niks voor jou, maar wil je toch leren stoppen met piekeren? Probeer dan eens mindfulness. Dit kun je op elk moment van de dag en overal doen. Het gaat bij mindfulness erom dat je iets met je volle aandacht doet. Hierdoor stop je vanzelf met tobben. Een makkelijke manier om te beginnen is door een dagelijkse bezigheid te kiezen en je hier helemaal op te concentreren. Denk bijvoorbeeld aan douchen of koken. Doe de bezigheid zo langzaam dat je je helemaal bewust bent van wat je voelt, ziet en ruikt. Vind je dit lastig? Praat dan hardop tegen jezelf: “Ik snijd nu de komkommer in dunne plakken en doe deze in een kom. Nu zijn de uien aan de beurt.” Het klinkt misschien een beetje gek, maar het werkt echt!
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie