1. Home
 2. Gezond leven
 3. Beter slapen
 4. Uitkomst onderzoek: steeds groter deel zorgmedewerkers komt onvoldoende uitgerust op het werk

Uitkomst onderzoek: steeds groter deel zorgmedewerkers komt onvoldoende uitgerust op het werk

3 3 minuten lezen
Overzicht
 • 4 reacties
 • 18 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 4 april 2023
Medewerkers in de zorg en welzijn slapen steeds minder goed. In 2021, midden in de coronacrisis, gaf 33% aan moeite te hebben met een goede nachtrust. Op dit moment heeft bijna de helft (46%) te maken te hebben met slaapproblemen.

Jongere medewerker slaapt vaker slecht door hoge werkdruk

Met name de leeftijdsgroep jonger dan 40 jaar slaapt slecht. Een hoge werkdruk wordt als belangrijkste reden gegeven maar ook ervaren zij meer zorgen over de financiële situatie dan oudere werknemers. Dit blijkt uit een onderzoek van PGGM&CO en IZZ onder 1290 zorgmedewerkers.  

Goed slapen is belangrijk voor een gezond leven en dus voor een optimale invulling van een werkdag. De impact van een slechte nachtrust is overdag merkbaar. Vermoeid en lusteloosheid zijn het vaakst (70%) merkbaar bij medewerkers met slaapproblemen maar ook vergeetachtigheid (42%) en snel geïrriteerd raken (33%) worden vaak genoemd als een gevolg van slechte nachtrust.  

Delen op de werkvloer verlicht

Ruim twee derde van de medewerkers met slaapproblemen heeft dit besproken op het werk. 59% van hen heeft gemerkt dat het helpt als je slaapproblemen met collega’s en/of leidinggevenden bespreekt. Door het gesprek aan te gaan merkt een medewerker dat hij of zij niet de enige is. Er ligt een belangrijke rol voor de werkgever om ruimte te creëren om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit blijkt ook uit het feit dat een deel (33%) van de ondervraagden die hun slaapprobleem op het werk heeft gedeeld aangeeft dat er weinig begrip of interesse is.  

Onregelmatige diensten zorgen voor minder slaap

Van de medewerkers met een primaire zorgfunctie in verpleeg- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en gehandicaptenzorg geeft een kwart aan dat de onregelmatige diensten een oorzaak van slecht slapen zijn. In andere functies ligt dit percentage aanmerkelijk lager.  
Volgens Irma Leijten slaapexpert bij Hallo Slaap, is dit te verklaren door hoe ons bioritme is geprogrammeerd. “Ons systeem werkt volgens een dag- en nachtritme. Als je dat doorbreekt wordt, zorgt dat voor minder goede slaap. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen met wisselende diensten zoals nachtdiensten 1 tot 1,5 uur minder slapen per etmaal.”  

Jezelf rust gunnen

Maar wat is dan een oplossing om tot een betere slaap te komen? “Mensen in de zorg willen altijd zorgen. Dat zit in ze en dat maakt ook dat ze hun werk niet snel los zullen laten. Onder werktijd is dit natuurlijk heel mooi maar ook na werk zijn ze die zorgzame persoon waardoor ze altijd klaar willen staan voor een ander. Belangrijk is om jezelf rust te gunnen, ook overdag tijdens je werk. Een goede balans vinden tussen aan staan en even uitstaan. Even een rondje lopen, even een tijdschrift lezen, lunchen. Er zijn allerlei manieren om even uit te staan van je werk. Gun je zelf die momenten. De eerste reactie die ik krijg als ik dit vertel is dat er geen tijd is. Dat snap ik ook en toch is het belangrijk, voor je eigen mentale en fysieke fitheid. Maak ook dit bespreekbaar met collega’s en leidinggevende”

Over het onderzoek

PGGM&CO doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ ook gekeken naar slaapproblemen van medewerkers en deze vergeleken met andere sectoren. In totaal hebben ruim 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers aan het onderzoek meegewerkt.

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn voor ons de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die jou helpen met goed voor jezelf zorgen. Binnenkort lees je meer interessante uitkomsten en oplossingen

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Vera Voogd
  Ik ben al jaren gepensioneerd en heb gelukkig geen last van al die problemen. Heb meer last van het “ ouder” worden” en niet meer alles te kunnen, vooral op het digitale gebied. Mijn leeftijd is 84 jaar
 • Hennir
  Dat zijn aannames kan er niet zoveel mee
 • Jan Willem
  Raar, maar na 9 jaar gepensioneerd te zijn, nog steeds periodes hebben van slecht slapen. Je werk in de zorg zit ook na je pensioen, in je dag en nachtritme, gebakken.
 • Regine
  Ook ik slaap steeds minder.