1. Home
 2. Gezond leven
 3. Beter slapen
 4. Zo val je sneller in slaap na je nachtdienst

Zo val je sneller in slaap na je nachtdienst

4 4 minuten lezen
Overzicht
 • 2 reacties
 • 24 vind ik leuks
Draai jij ook wel eens nachtdiensten? Dan weet je dat het niet altijd even makkelijk is om daarna lekker te slapen. Want terwijl jij je bed induikt, begint de rest van het land aan een gloednieuwe dag. Toch zijn die uurtjes slaap juist zo belangrijk om je weer fit en energiek te voelen. Ontdek daarom een aantal slimme trucks waarmee je zo in dromenland bent na je nachtdienst.

Eet de juiste voeding tijdens je nachtdienst

Wat je tijdens je nachtdienst eet en drinkt heeft invloed op hoe goed je slaapt. Pas op met die snoeppot en vette snacks in de nacht. Hoe lekker en gezellig het ook is, ze zorgen alleen maar voor dipjes. Laat pittig eten ook zoveel mogelijk staan. En drink dat kopje koffie alleen aan het begin van je nachtdienst. Zo voorkom je dat je straks in bed naar het plafond ligt te staren.

Zorg voor een goede overdracht met je collega’s

Je dienst zit erop. Praat je collega’s goed bij. Deel je eventuele zorgen over een patiënt of andere dingen die in je hoofd zitten. Zo kan jij alle gebeurtenissen van die nacht loslaten en met een gerust gevoel naar huis. En hoeven je collega’s jou overdag ook niet meer te storen.

Draag een zonnebril onderweg naar huis

Is het een zonnige dag als je naar buiten stapt? Zet dan een zonnebril op onderweg naar huis. Je biologische klok vertelt je lichaam namelijk om actief te zijn als het licht is. En dat is nou juist niet de bedoeling als je straks je bed induikt.  

Neem een licht ontbijt voor je je bed in duikt

Kruip jij ook het liefst meteen onder je warme dekens na een drukke dienst? Vergeet niet om eerst nog wat lichts te eten. Zo voorkom je dat je straks alweer honger hebt. Neem bijvoorbeeld een cracker of een schaaltje yoghurt. Maar zorg dat je niet te veel eet. Op een volle maag slaap je namelijk minder goed.

Nog even ontspannen …

Sommige mensen moeten juist eerst even bijkomen voor ze hun ogen sluiten. Het is prima om eerst even te relaxen als je thuiskomt. Maar pas wel op. Voor je het weet ben je alweer een wasje aan het draaien of de vaatwasser aan het uitruimen.

Zorg voor een donkere, koele slaapkamer

Die biologische klok van ons werkt ook andersom. In het donker maakt je lichaam melatonine aan. Door dit hormoon val je sneller in slaap. Zorg daarom dat je slaapkamer goed is ingericht om te slapen. Maak de ruimte zo donker mogelijk. Daarnaast helpt een koele ruimte. Doordat je het kouder krijgt, word je vanzelf slaperig.

Zo min mogelijk schermen

Nog één aflevering van die leuke serie in bed voor het slapen gaan. Of nog heel even door je social media heen scrollen. Het is zo verleidelijk, maar helaas niet zo slim. Want deze schermen brengen je slaaphormoon weer in de war. Hoe donker je kamer verder ook is. Kun je echt niet slapen en lig je maar te draaien? Luister dan naar een podcast of luisterboek. Zo geef je je ogen in ieder geval rust. 

Doe oordoppen in

Een buurman die zijn heg snoeit, een blaffende hond of schreeuwende kinderen op straat. Helaas zijn er overdag meer geluiden die jou uit je slaap kunnen houden. Heb je er last van? Doe dan oordoppen in. En maak goeie afspraken met je huisgenoten over geluiden die er thuis worden gemaakt.

Wat helpt jou om goed te slapen na een nachtdienst? Laat het hieronder weten

Bronnen: Nursing, IZZ, Asap

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • nasi blasky
  Hallo, mijn naam is Kallya uit de VS. Ik wil de wereld vertellen over de grote en machtige spreukenmaker genaamd Omoogun. Mijn man bedroog me en was niet langer toegewijd aan mij en onze kinderen. Toen ik hem vroeg wat het probleem was, vertelde hij me dat hij dat heeft gedaan. werd verliefd op mij en wilde scheiden ik was zo diepbedroefd dat ik de hele dag en nacht huilde, maar hij verliet het huis ik was op zoek naar iets online toen ik een artikel zag hoe de grote en machtige omoogun zovelen in soortgelijke situaties heeft geholpen Het mijne e-mailadres stond daar, dus ik stuurde hem een ​​e-mail waarin ik hem vertelde over mijn probleem. Hij vertelde me dat hij binnen 24 uur bij me terug zou komen. Ik deed alles wat hij me vroeg om de nestdag te doen. Tot mijn grootste verrassing kwam mijn man thuis en werd huilend en smekend om vergeving en hem terug te accepteren. Deze liefdesbetoveraar is echt. https://omoogunspellcaster.wixsite.com/website omooguntempleofanswer@gmail.com WhatsApp +2348139012331
 • Marcel
  Als ik thuis kom na mijn nachtdienst klets ik even bij, en ga dan meteen naar bed 7:30, slaap meteen maar ben altijd voor 12:00 wakker en kom niet meer in slaap….. En ga meestal rond 19:00 no even plat…….