1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Hoe breng ik als mantelzorger mijn sociale netwerk in kaart?

Hoe breng ik als mantelzorger mijn sociale netwerk in kaart?

6 6 minuten lezen
Overzicht
Groep lachende mensen
  • 2 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 7 maart 2019
Wist je dat je netwerk vaak veel groter is dan je zelf denkt? Wij helpen je in vier stappen je sociale netwerk in kaart te brengen.

Wat is een sociaal netwerk?

Een sociaal netwerk is een groep mensen die op een of andere manier met elkaar verbonden is. Eigenlijk ben je altijd onderdeel van een sociaal netwerk. Bijvoorbeeld omdat je toevallig bij iemand in de buurt woont. Maar ook als je elkaar al jaren goed kent. Als mantelzorger is het heel handig dit netwerk in kaart te brengen. Zo weet je wie je om hulp kan vragen als het zorgen te veel wordt.

Zó breng je jouw sociale netwerk in kaart

Stap 1. Schrijf op met wie je de afgelopen week contact hebt gehad

Dat kan iedereen zijn. Je buurman, je huisarts, de bakker om de hoek, het maakt niet uit. Schrijf alle namen op van mensen met wie je deze week contact hebt gehad. Houd je vooral niet in.

Stap 2. Vul deze lijst aan met mensen met wie je het afgelopen jaar contact hebt gehad

Nu gaan we een stapje verder. Schrijf alle namen op van mensen met wie je afgelopen jaar contact hebt gehad. Begint de lijst al te groeien?

Stap 3. Verdeel de namen op je lijst over vier onderdelen: familie, lotgenoten, professionals en samenleving.

Maak op een nieuw vel papier vier kolommen voor de vier onderdelen. Verdeel de namen die je net opgeschreven hebt over deze kolommen.

Stap 4. Maak binnen de onderdelen onderscheid tussen: familie, vrienden en bekenden.

Pak wat gekleurde stiften en maak binnen de vier categorieën onderscheid tussen familie, vrienden en bekenden. Wat valt je op?

Dit zijn de mensen aan wie je hulp kunt vragen

Nu heb je jouw netwerk in kaart gebracht. Sommige mensen vraag je om emotionele steun. Anderen zijn misschien beter voor praktische klusjes of professioneel advies. 

Relaties onderhouden en aanmoedigen

Waarschijnlijk heb je niet met alle mensen op de lijst een even goede band. Dat is helemaal niet erg. Het overzicht laat ook zien welke relaties de moeite waard zijn om aan te moedigen. Ook helpt het je om keuzes te maken over de relaties die je wel of niet wilt onderhouden.   

Een goed sociaal netwerk is onmisbaar voor mantelzorgers. Zij voelen minder stress als zij de zorg met meer mensen delen en zijn vaker tevreden over hoe het mantelzorgen gaat.  

Hoe vraag ik hulp aan mijn netwerk?

Met alleen een overzicht ben je er nog niet. Het is een hulpmiddel waarmee je mensen uit jouw omgeving vraagt om jou te helpen. Hulp vragen is een grote uitdaging, maar kun je wel leren.

 

Bronnen: tussenwerkenmantelzorg.nl

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Relie Koning-van Reenen
    Mijn dove zoon met stoma woont in Amsterdam en zijn zus in Laren (nh) Hij is bijna 64 jaar en zijn zus 62. Mijn schoondochter die tolkt af en toe voor hem. Ook pro deo en rijdt dan van Hoogezand naar Amsterdam als het nodig is. Ik woon in Roden en voor mij en mijn mam 88 jaar wordt het steeds moeilijker om hem te bezoeken. Zijn 5 kinderen bezoeken hem regelmatig, maar zijn op school of hebben een baan en wonen ook buiten Amsterdam. Omdat mijn zoon verslaafd is geweest aan medicijnen en alcohol doe ik de financien om te zorgen dat het geld goed besteed wordt. Hoe zijn de financien geregeld? Tot zo ver maar. Met vr. groet, Relie Koning
    • Emmelie
      Hoi Relie, Bedankt voor je bericht en openheid. Heftig om dit te lezen. Ik kan me voorstellen dat dit soms best machteloos voelt als je zo ver van je zoon vandaan woont en steeds moeilijker wordt om hem te bezoeken. Fijn om te horen dat andere familieleden hem nog wel regelmatig bezoeken. En super dat jij zelf nog de financiën kunt doen. Misschien ben je er al van op de hoogte, maar er zijn ook veel plekken waar je terecht kunt voor extra hulp en advies bij de zorg voor je naaste. In dit artikel lees je er meer over en kun je ook een e-book downloaden waarin je ontdekt waar je extra hulp kunt aanvragen voor je zoon, als dit nodig is: https://www.pggmenco.nl/thema/werk-privebalans/mantelzorg/hulp-en-advies/waar-vind-ik-steun-en-advies Veel succes en sterkte gewenst in jullie situatie! Met vriendelijke groet, Emmelie Munneke PGGM&CO