1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Hulp & advies
 4. Zo zorg je als mantelzorger goed voor jezelf

Zo zorg je als mantelzorger goed voor jezelf

6 6 minuten lezen
Overzicht
Tekst 'Relax' met bloemen
 • 2 reacties
 • 35 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 21 maart 2019
Als mantelzorger ben je van grote waarde door de zorg die je geeft aan de ander. Dit vraagt soms veel van je. Soms zelfs zo veel dat je eigenlijk geen tijd meer voor jezelf hebt. Terwijl dit juist zo belangrijk is. Daarom geven wij je 5 tips hoe je als mantelzorger goed voor jezelf zorgt.

1. Blok ‘me-time’ in je agenda

Tijd voor jezelf is belangrijk. Hoe druk je ook bent. Blok daarom elke dag bewust ‘me-time’ in je agenda. Jij bepaalt hoeveel tijd je voor jezelf inplant. Soms is 10 minuten al genoeg. Zolang je maar bewust deze tijd neemt. Doe in die tijd helemaal niets of loop alleen een blokje om. Zo krijg je frisse lucht en nieuwe energie voor de volgende activiteit.

2. Neem voldoende nachtrust

Slapen is erg lekker en ook nog eens heel gezond. Maak daarom een afspraak met jezelf over het aantal uur dat je minimaal per nacht wilt slapen. Zorg dat dit ten minste 8 uur is. Maak het extra donker in je kamer. Dit helpt je om sneller in slaap te vallen. Soms moet je lichaam even wennen en val je niet direct in slaap. Probeer het toch vol te houden. Voldoende slaap geeft je meer energie om de zorg voor de ander beter vol te houden.

3. Kook voor meerdere dagen

Na een volle dag in het teken van de zorg voor de ander kook je het liefst snel en makkelijk. Helaas is dit al snel iets ongezonds, waar je weinig energie van krijgt. Neem daarom één moment in de week de tijd en kook iets gezonds voor meerdere dagen. Ook dit kan heel gemakkelijk zijn. Maak bijvoorbeeld een grote pan groentesoep en doe een aantal porties in de vriezer.

4. Pak je hobby weer op

Misschien is het al heel lang geleden dat je een boek hebt gelezen. Of was je vroeger vaak creatief bezig maar komt het er gewoon niet meer van. Door je hobby weer op te pakken krijg je weer meer ruimte en energie voor de ander. Je hebt die tijd nodig. Bedenk dus wat jij weer wilt oppakken en bouw het langzaam in je schema.

5. Onderhoud sociale contacten

Goed voor jezelf zorgen doe je samen met anderen. Plezier maken met elkaar is een goede uitlaatklep. Even theeleuten met een vriendin of een avondje bijpraten met je nicht is dan ook heel goed voor je. Het haalt je even uit de zorgbubbel. Daarnaast is lachen altijd een goed medicijn.

Zorg als mantelzorger goed voor jezelf door hulp te vragen

Merk je dat bovenstaande tips je nerveus maken omdat je het hier veel te druk voor hebt? Schakel dan hulp in. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

 

Beeld: Getty Images

Download onze 7 handige voorbeeldzinnen om als mantelzorger hulp te vragen aan een ander

Met onze 7 handige voorbeeldzinnen wordt het een stuk gemakkelijker om als mantelzorger hulp te vragen aan een ander. Download onze infographic en ontdek dat om hulp vragen eigenlijk best simpel is.

Download de infographic
Infographic 7 Voorbeeldzinnen Om Hulp Te Vragen

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • nasi blasky
  Hallo, mijn naam is Kallya uit de VS. Ik wil de wereld vertellen over de grote en machtige spreukenmaker genaamd Omoogun. Mijn man bedroog me en was niet langer toegewijd aan mij en onze kinderen. Toen ik hem vroeg wat het probleem was, vertelde hij me dat hij dat heeft gedaan. werd verliefd op mij en wilde scheiden ik was zo diepbedroefd dat ik de hele dag en nacht huilde, maar hij verliet het huis ik was op zoek naar iets online toen ik een artikel zag hoe de grote en machtige omoogun zovelen in soortgelijke situaties heeft geholpen Het mijne e-mailadres stond daar, dus ik stuurde hem een ​​e-mail waarin ik hem vertelde over mijn probleem. Hij vertelde me dat hij binnen 24 uur bij me terug zou komen. Ik deed alles wat hij me vroeg om de nestdag te doen. Tot mijn grootste verrassing kwam mijn man thuis en werd huilend en smekend om vergeving en hem terug te accepteren. Deze liefdesbetoveraar is echt. https://omoogunspellcaster.wixsite.com/website omooguntempleofanswer@gmail.com WhatsApp +2348139012331
 • Guy
  Het ziet er allemaal goed uit maar vergeet nooit wat het totaal packet is al 17 jaar dat ik mantelzorg doe voor mijn partner nooit heb ik gehoord dat er zijn die daar vergoed voor worden heel wijnig informatie vind men en leeft in armode onterecht op valentijn nacht is ons leven een hel geworden zo snel kan het gaan Mvg Guy