1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. Zo kun je als mantelzorger minder werken

Zo kun je als mantelzorger minder werken

5 5 minuten lezen
Overzicht
Echtpaar in gesprek met een kop koffie
  • 0 reacties
  • 19 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 oktober 2019
Mantelzorg en werk combineren is best een uitdaging. Zeker met een drukke baan in de zorg. Een paar uur minder of tijdelijk stoppen met werken klinkt dan verleidelijk. Maar hoe doe je dit? En kun je het eigenlijk wel betalen? We zetten 3 mogelijkheden op een rij om als mantelzorger minder te werken.

1. Krijg als mantelzorger betaald uit het pgb van degene voor wie je zorgt

Mensen met een handicap of een langdurige ziekte hebben vaak recht op een persoonsgebonden budget (pgb). Dit is een budget waarmee je extra zorg inkoopt. Maar van een pgb kan ook jij als mantelzorger betaald worden. Je sluit dan een contract af met de pgb-houder. Voorwaarde is wel dat je de zorg geeft waarvoor het pgb is bedoeld. Op deze manier wordt het voor jou als mantelzorger financieel mogelijk om misschien nét die paar uur minder te werken. En zo meer tijd te hebben voor je naaste.

2. Neem zorgverlof op om goed voor je naaste te zorgen

Je mag als werknemer zorgverlof opnemen. Zo heb je meer ruimte om te zorgen voor je naaste, vriend of familielid. Er zijn verschillende soorten verlof. Vraag calamiteitenverlof aan als je onverwachts voor een ander moet zorgen. Kortdurend zorgverlof vraag je aan als je naaste tijdelijk meer zorg nodig heeft. Vraag tot slot langdurig zorgverlof aan als je naaste voor een langere tijd of levensbedreigend ziek is en jij voor hem wilt zorgen. Je bent wel verplicht om zorgverlof aan te vragen bij je werkgever. Controleer je cao om te bekijken welke afspraken jouw werkgever over mantelzorg heeft gemaakt. Zo weet je meteen waar je recht op hebt.

3. Gebruik de overwaarde van je huis om als mantelzorger minder te werken

Heb je een koopwoning en is deze meer waard dan je hypotheekschuld? Dan is het misschien mogelijk om deze overwaarde uit te laten betalen. Dit kan met de zogenoemde overwaarde hypotheek. Deze hypotheek is speciaal bedoeld voor mensen die de overwaarde van hun huis willen laten uitbetalen in geld. Jij en/of je partner moet dan wel de AOW-leeftijd hebben behaald. Je kunt het bedrag in 1 keer laten uitbetalen. Maar het is ook mogelijk om maandelijks een bedrag te ontvangen. Zo heb je meer financiële ruimte om minder te werken en met plezier en energie voor je naaste te zorgen.

Let op: bespreek eerst met een financieel adviseur of het gebruiken van de overwaarde van je woning voor jouw situatie verstandig is. 

Beeld: GettyImages

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.