1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Wat is pgb en hoe helpt het mij?

Wat is pgb en hoe helpt het mij?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Iemand rekent iets uit op rekenmachine
  • 0 reacties
  • 10 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 27 februari 2019
Op het moment dat je mantelzorger wordt, komt er vaak veel op je af. Welke stappen zet je om de zorg niet alleen te hoeven doen en waar kun je gebruik van maken? Een van deze dingen is het persoonsgebonden budget, ook wel bekend als het pgb. Maar wat is pgb precies en hoe helpt het mij? We leggen het hieronder uit.

Met het pgb mag je extra zorg inkopen

Het pgb is bedoeld om het jou als mantelzorger makkelijker te maken. Het is namelijk een budget dat je gebruikt om extra zorg te krijgen voor degene voor wie je zorgt. Met het persoonsgebonden budget huur je iemand uit de zorg in en maak je zelf afspraken over de hulp die zij bieden.

Voor wie is het persoonsgebonden budget?

Mensen die langdurig ziek zijn of een handicap hebben kunnen in aanmerking komen voor een pgb. Denk hierbij aan je demente partner of ouder die in een rolstoel zit. Je kunt pgb ook aanvragen voor je kind, als hij of zij bijvoorbeeld autisme heeft.

Welke zorg valt onder het pgb?

De zorg die je met het budget kunt krijgen is heel breed. Ontvang bijvoorbeeld verpleging in huis of krijg hulp bij persoonlijke begeleiding of verzorging. Belangrijk is wel dat je het pgb mag inzetten voor de specifieke zorg die is toegekend. Je kunt het pgb dus niet voor andere zaken gebruiken. 

Kiezen voor pgb of zorg in natura

Om pgb te ontvangen, heb je eerst een indicatie nodig. In zo'n indicatie staat precies welke zorg er nodig is. Na het ontvangen van een indicatie, kun je naast het pgb ook kiezen voor zorg in natura. Hierbij krijg je geen budget om zelf de extra zorg regelen, maar ontvang je direct de zorg die nodig is via een organisatie dat een contract heeft met jouw gemeente. Jij beslist zelf of je de extra zorg in de vorm van een budget of in natura wilt ontvangen.

Voordelen van het pgb

Dankzij het pgb heb jij als mantelzorger meer ruimte om zorgtaken te verdelen. Maar het heeft ook een ander groot voordeel. Met het pgb beslis je namelijk zelf hoe, waar, wanneer en van wie je de zorg wilt ontvangen. Dit is vooral fijn als er bijzondere wensen zijn voor degene voor wie er wordt gezorgd.

Houd wel rekening met de tijd die het kost

Aan de andere kant is het wel goed om te beseffen dat een pgb jou als mantelzorger tijd kost. Met een pgb ben jij namelijk de ‘werkgever’ en ben jij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg die gegeven wordt. Ook regel je zelf het contract met degene die de zorg geeft.

Heb jij ook behoefte aan extra zorg?

Wanneer je extra zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je eerst een indicatie krijgt. Heb je al een indicatie? Ga dan direct aan de slag met het aanvragen van pgb.

 

Bron: Per Saldo. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.