1. Home
 2. Onderzoek
 3. Uitkomst ledenonderzoek: Balans net als vorig jaar het kernwoord

Uitkomst ledenonderzoek: Balans net als vorig jaar het kernwoord

6 6 minuten lezen
Overzicht
balans
 • 11 reacties
 • 24 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 16 september 2021
Balans is net als vorig jaar het kernwoord voor medewerkers in zorg en welzijn. Met een score van 6,7 is er dan ook nog ruimte voor een betere balans. Dit betekent in de eerste plaats: een juiste balans tussen werk en privé en een bewuste leefstijl. Dat blijkt uit ons onderzoek onder meer dan 1000 leden.

Kun je onderstaande afbeelding niet goed zien? Download 'm dan hier.

Uitdagingen balans

De grootste uitdagingen om deze balans te vinden zijn:

 • Onvoldoende rust
 • Geen grenzen kunnen bewaken
 • Hoge werkdruk

Zorgprofessionals geven eigen fitheid een 7.3

Ook dit jaar vroegen wij aan onze leden hoe fit zij zich voelen op fysiek, mentaal en financieel gebied. Met een rapportcijfers van een 7.3 is dit iets lager dan vorig jaar (7.4). Opnieuw staat de fysieke fitheid het meest onder druk (6.9) en is de mentale fitheid sinds vorig jaar gedaald. Met een gemiddelde van 7.9 krijgt financiële fitheid het hoogste rapportcijfer

Grootste behoefte aan nachtrust om fit te blijven

Om fysiek fit te blijven hebben zorgprofessionals naast gezonde voeding en voldoende nachtrust ook behoefte dagelijks bewegen en een goede werk-privébalans. Maar voldoende slaap en goede balans noemen zij ook als de grootste uitdaging om fysiek in goede conditie te blijven. 

Nee zeggen blijft een uitdaging

De grootste uitdaging om mentaal fit te worden en blijven ligt net als vorig jaar in het aangeven van grenzen (nee kunnen zeggen) (32%) en het bewaken van de balans (21%).  Hierbij wordt rust in het hoofd vooral gezien als mentaal fit.

Registratiedruk omlaag om gezonder te werken

Ongeveer een derde van de zorgmedewerkers wil meer regelvrijheid, meer inspraak en minder registratiedruk op de werkvloer. Dit zien we vooral onder werkenden in de gehandicaptenzorg en de GGZ. En onder respondenten met een primaire functie. 91% van de werknemers verwacht dat de werkdruk toeneemt.

Waarom dit onderzoek?

De druk op medewerkers in zorg en welzijn is groot. Dat werd door COVID-19 nog eens extra bevestigd. PGGM&CO zet zich in voor fitte medewerkers in zorg en welzijn. Op fysiek, mentaal en financieel gebied. Daarom zijn we vorig jaar getart met een onderzoek naar fitheid en balans. Ook dit jaar doen we dit onderzoek ieder kwartaal zodat we weten hoe fit jij je nu als professional voelt en wat jou bezighoudt. De resultaten van het onderzoek geven ons inzicht om jou hier nóg beter bij te helpen.

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn voor ons de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Zo bieden we op ons platform stress de baas informatie en hulpmiddelen om zelf weer de balans te vinden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die jou helpen met goed voor jezelf te zorgen. Denk aan thema’s als ‘nee zeggen’ en ‘regeldruk’.
Binnenkort lees je hier meer interessante uitkomsten en concrete oplossingen rondom dit onderzoek.

 

Lees het onderzoeksrapport 

Heb je zelf een idee over hoe wij jou kunnen helpen in balans te blijven? Laat het ons hieronder weten.

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Jetske
  Ik ben wel benieuwd wat de zorgmedewerkers bedoelen met moeite om grenzen aan te geven. Wat ik gezien en ervaren heb is dat er niemand beschikbaar is om een dienst te draaien wegens personeels tekorten. Als iedere werknemer dan de grens aangeeft, valt de zorg om. Bijna onmogelijk om dan de grens aan te geven. Er moet zoveel gebeuren tijdens een dienst, in hoeverre kan een zorgverlener dan nog luisteren naar eigen grenzen.
 • Gholamreza
  Ik ben zeer teleurgesteld als een beroepsbeoefenaar in zorg heb je geen bescherming, Respect is onze leerdoelen als een werknemer. ik werd op een agressieve verbale manier Racistisch gevloekt. Helaas bestaat nog geen duidelijke sanctie. Ik wil een keer volgens de rechten en plichten van verpleegkundige beroepsprofiel een rechtvaardige antwoord hebben, en jammer genoeg in onze maatschappij waarderen ze zorgpersoneel minder dan een voetballist. Racistische woorden / vloeken wordt met een stilte gerespecteerd.
 • EvanD
  Fijn dat dit rapport er is. Het is duidelijk: het wordt nu toch echt tijd dat de resultaten op de politieke agenda een belangrijke plaats gaan innemen. De huidige regering heeft de sector geen dienst bewezen met de fooi die deels voor medewerkers een bonus was, deels ook niet! De altijd en eeuwige loyale medewerkers in Zorg en Welzijn zijn moe en wellicht zijn ze het ook moe geworden altijd afgescheept te worden met loze beloften. Oké, financieel is veel bereikt maar het grote tekort aan collega’s is dramatisch! En maak de borst maar nat, dat blijft tenminste de komende 25 jaar nog zo! Dan is de grote groep babyboomers overleden en mag je hopen dat er minder vraag naar Zorg en Welzijn komt. Mits…….. we nu meerjarig beleid gaan maken voor meer aanwas van collega’s!! Maar dat is echt niet eenvoudig, gezinnen zijn kleiner geworden, minder kinderen kunnen dus kiezen uit een breed spectrum van beroepen waar een groot aantal vacatures is. Daar moet je hen dan toe aansporen of verleiden en daar wil de samenleving niet echt oog voor hebben. Werken met plezier, een goed opleidingsperspectief en eveneens carrière mogelijkheden bieden, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden die passen bij de zwaarte van het werk en dergelijke. Maar het extraatje is natuurlijk voldoening krijgen uit je Ontmoeting&Verbinding met je cliënten/patiënten/bewoners enz. Dat is uniek in ons werk!! Daar moet ruimte voor zijn en dat mag geen haastklus worden, daar worden zij niet beter van en zorg- en welzijnsmedewerkers doodziek! Beleidsmakers in Nederland moeten daartoe de bakens verzetten en de handen ineen slaan. De overheid, werkgevers en werknemers vertegenwoordigers moeten, vanuit het zeer zorgwekkende perspectief voor de komende 25 jaar, niet rusten voordat dit scenario fundamenteel aangepakt wordt. Dus geen aanpak voor 4 jaren regeren, geen aanpak voor een of enkele jaren maar een deltaplan voor 25 jaar! Betrek vooral ook mensen uit het veld om de huidige werkwijzen te herzien en vertrouw op de professionaliteit van de medewerkers! Stop met de extreme administratieve vastlegging van van alles en nog wat. “Ja, dat weten we al en doen we al” hoor ik al klinken……. maar met een tempo van een slak gaan we het tij niet keren!! Er is heel veel te doen en snelheid is geboden. Als het niet lukt gaat het pas echt slecht met de staat van zorg en welzijn. Een land als Nederland kan zich dat niet permitteren! Als het doorgaat zoals nu, kunnen zorgvragers niet meer geholpen worden en zorgverleners gaan andere werkzaamheden doen. Een schraal zorg en welzijns land is dan het enige dat overblijft. Niet mijn keuze en zeer ongewenst!! Ernst van Drumpt, verpleegkundige en zorgbestuurder in ruste.
 • Riet
  Ik heb soms moeite met de non verbale agressie van sommige zorgvragers. Hoever kan ik dit toestaan. Hoever mogen zij gaan? Soms vind ik het lastig als men zegt ach zo is hij of zij. Maar ik ben een paar keer behoorlijk gekwetst en dat neem je toch mee naar huis. Ik ben ook een mens
 • Linda
  Ik werk in de ouderenzorg en is er een groot personeelstekort door bezuinigingen. Er word nu vooral ingezet om vig en verpleegkundigen te werven, maar naar mijn inziens zou er meer ondersteuning voor het personeel wat nu al op de werkvloer loopt moeten komen. Bijvoorbeeld door verzorgingsassistenten in te zetten. Lonen omhoog en pensioen leeftijd omlaag zou de zorg ook aantrekkelijker maken voor nieuwe instroom.
 • Marijke
  Heel fijn om het eens zwart op wit te zien en dat ik niet de enige ben. We hebben een zwaar maar mooi beroep. Ik zou het daarom, gezien het bovenstaande, ook graag eens over verlaging van de pensioenleeftijd willen hebben. Want niet alleen lichamelijk zwaar werk ook geestelijk zwaar werk moet een graadmeter zijn voor verlaging vd pensioenleeftijd
  • EvanD
   Recht uit het hart Marijke!! Sinds de OBU regeling voor ons wegviel knok ik daar ook al voor. Gelukkig lijkt de nieuwe pensioenwet daar mogelijkheden voor te bieden. Kijk anders even bij PFZW of daar iets hierover te vinden is. Mijn maatstaf was altijd 43 jaar werken is echt meer dan genoeg in de zorgverlening. Ik mocht er 46 jaar voor werken. Ik kan je zeggen dat het fantastisch is als je met Pensioen gaat hoor. Wel even wennen want de druk valt wel erg hard weg! Maar daarna is het echt fantastisch!! Ik wens jouw dat pensioen ook van harte toe!!
 • Carola
  misschien meer druk zetten op de politiek dat niet alles geregistreerd hoeft te worden
  • EvanD
   Precies Carola, als je professionals serieus neemt mag je er toch op vertrouwen dat zij zich heus wel vakkundig gedragen. Zie mijn reactie. Succes in je werk en probeer er ondanks de druk toch van te genieten!!!
 • Monique van der steen
  Zit nu zelf in een burn-out Nu komt dalijk de verplichting om zorg personeel.te vaccineren Waar ik dus iet achter sta Weer meer zorgen om straks op straat te staan
  • EvanD
   Sterke allereerst met je burn-out Monique. Het lijkt me verschrikkelijk als je gepassioneerd bent voor je werk en dat niet kunt doen. Jammer dat je je niet laat vaccineren, ik heb geen twijfels over de wetenschappers die dit middel na uitvoerig onderzoek aan ons aanreiken. Ik heb wel zorgen over zorgmedewerkers die niet vaccineren. Maar dat onderwerp is nu niet aan de orde. Ik wens je alle goeds toe en hoop dat je de tijd neemt om goed te herstellen, ook jij bent met jouw meerwaarde hard nodig!!