1. Home
  2. Onderzoek
  3. Uitkomst onderzoek: Meerderheid zorg- en welzijnsmedewerkers heeft geldzorgen, minderheid vraagt werkgever hulp

Uitkomst onderzoek: Meerderheid zorg- en welzijnsmedewerkers heeft geldzorgen, minderheid vraagt werkgever hulp

4 4 minuten lezen
Overzicht
  • 3 reacties
  • 15 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 24 november 2022
Acht van de tien zorg- en welzijnsmedewerkers maken zich zorgen over hun financiële situatie. De grootste zorg is of het nog wel lukt om rond te komen van het salaris. De impact hiervan is groot: thuis en op het werk. Toch delen medewerkers hun zorgen lang niet altijd met hun werkgever. Dit blijkt uit ons onderzoek dat we samen met Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) deden.

Een kwart van de medewerkers zegt met geldzorgen bij hun werkgever terecht te kunnen. Van 9% van de medewerkers is de werkgever op de hoogte van de financiële situatie. Terwijl de meeste werkgevers hun medewerkers juist willen helpen om hun financiële positie te verbeteren.

Zorgen medewerkers nemen toe        

Steeds meer medewerkers maken zich vaak tot altijd zorgen over hun portemonnee. Mensen besparen meer op de boodschappen, energieverbruik en op leuke dingen kopen of doen.

Geldzorgen delen met werkgever

Ruim een derde van de medewerkers zou bij financiële zorgen graag voor hulp terecht kunnen bij hun werkgever. Medewerkers die hun werkgever geen hulp vragen, vinden hun financiën privé of twijfelen of hun werkgever kan of wil helpen.

De meeste werkgevers willen helpen. En ruim een derde doet dat ook.  Vooral met geldcoaches, trainingen en webinars. En door in gesprek te gaan met hun medewerkers. Ongeveer de helft van de werkgevers wil wel helpen, maar doet dit nog niet.

Bekijk het onderzoeksrapport 

Ga in gesprek   

Geldzorgen hebben zowel thuis als op het werk hun weerslag. Het is daarom belangrijk dat als je financiële problemen hebt of verwacht, je tijdig hulp zoekt en vraagt. Juist ook bij je leidinggevende, want die kan je verder helpen. Bijvoorbeeld met een financiële zelfhulptest, financiële coachgesprekken, webinars en informatie met praktische tips voor meer grip op je financiën.

Over het onderzoek

PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO samen met PFZW de effecten van de prijsstijgingen en financiële zorgen van medewerkers onderzocht. Daarnaast is gekeken naar wat werkgevers in de sector doen om hun medewerkers te steunen bij financiële zorgen. In totaal namen 1054 zorg- en welzijnsmedewerkers deel aan het onderzoek.

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn voor ons de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die jou helpen met goed voor jezelf zorgen. Binnenkort lees je meer interessante uitkomsten en

Onderzoek naar impact prijsstijgingen

85% van de werkgevers wil medewerkers helpen om hun financiële positie te verbeteren

Bekijk de infographic

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Bram
    Fijn dat 85% van de werkgevers wil helpen bij financiële problemen! Maar als een werknemer aangeeft dat hij meer uren wil werken geeft de werkgever niet thuis. (Onderzoek FNV)
  • Hans
    Die zelfde werkgevers houden de hand stijf op de knip als er CAO onderhandelingen haande zijn en doen nauwelijks iets aan de enorme verspilling in de zorg. Als ze zich naar de zorgverzekeraars slagvaardiger zouden opstellen zou er meer geld voor salarissen zijn, of wel een eerlijke vergoeding voor al het werk. Dan nemen de geldzorgen ook af. En dan zijn die coaches en webbinars, die ook geld kosten, overbodig.
  • Celine
    Ja altijd fijn coach gesprekken of webinars.. Mensen die in de theorie altijd alles weten.. Tuurlijk zal dat bij bepaalde groep werken maar als je altijd al zuinig bent en weet hoe je leeft of moet leven zonder echte buffer gaan dit soort gesprekken totaal niet werken.. Punt blijft dat door deze fijne overheid deze achterlijke inflatie is ontstaan en mensen graag de oogkleppen op wil laten houden door zogenaamde sigaar uit eigen doos te delen..