1. Home
 2. Onderzoek

Onderzoek & Samenwerking

Bij PGGM&CO geloven we dat fitte medewerkers de basis zijn voor een gezonde sector. Daarom bieden wij diensten en producten om mentaal, fysiek en financieel fit te blijven. We doen regelmatig onderzoek naar deze 3 thema’s. Zo weten we steeds wat onze leden nodig hebben. En hoe we ze het beste kunnen ondersteunen om zichzelf fit te (blijven) voelen. Op elk vlak van hun leven. Onderzoek doen we zelf, maar we werken ook graag samen met andere partijen. Je ontdekt op deze pagina wie dat zijn. De uitslag van het onderzoek delen we altijd met onze leden. En natuurlijk ook met onze besturen, sociale partners en met onze Ledenraad.

April 2024: Onderzoek Sociale Veiligheid zorg en welzijn

Hoeveel medewerkers hebben te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer? Door patiënten, maar ook door collega's en leidinggevenden. En wat is de impact van dat pestgedrag? Je leest het in ons onderzoek naar sociale veiligheid op de werkvloer. Een onderzoek onder 1170 zorg- en welzijnsmedewerkers. Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ en Miles Research.

Bekijk hier de uitkomsten

Pesten op de werkvloer

November 2023: Onderzoek inzet vakmanschap en ervaring naast huidige baan of na pensioen

Dit kwartaalonderzoek gaat over het inzetten van je vakmanschap als bijvoorbeeld zorgreservist. Wat doe je met je jarenlange ervaring in zorg en welzijn (als je verder in je carrière bent of met pensioen gaat? Wat wil je doen en wat heb je hiervoor nodig? Je leest de antwoorden op deze vragen in het onderzoeksrapport, in samenwerking met Stichting IZZ, de Nationale Zorgreserve en Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk hier de uitkomsten

September 2023: Onderzoek naar wat sector verwacht van Prinsjesdag 2023

Wat verwacht je van Prinsjesdag en waarover maak jij je het meeste zorgen als het gaat over je werk? Deze vragen stelden we in ons onderzoek naar de verwachtingen voor Prinsjesdag 2023. Een onderzoek onder ruim 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers en 1000 medewerkers uit andere branches. Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO, in samenwerking met Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk hier de uitkomsten

Juni 2023: Onderzoek naar Wet zeggenschap in de zorg

Op 1 juli dit jaar treedt de nieuwe wet Zeggenschap in. Professionals krijgen hierdoor meer invloed op het beleid van de zorgorganisaties waarvoor ze werken. Hoe kijken medewerkers werkzaam in zorg & welzijn naar zeggenschap en wat zijn hun ervaringen op dit gebied? Je leest de antwoorden op deze vragen in het onderzoeksrapport, in samenwerking met Stichting IZZ en Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk hier de uitkomsten

April 2023: Fitheid en slaap

In het kwartaalonderzoek van PGGM&CO keken we naar de fitheid en balans van onze leden. Ook vroegen we hen naar slaap. Wat zijn volgens hen de oorzaken en wat de gevolgen van slaapproblemen? Tot slot wilden we ook weten in welke mate dit van invloed is op hun werkvermogen en welke ondersteuning vanuit de werkgever werknemers het meest aanspreekt. Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO, in samenwerking met Stichting IZZ en Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk hier de uitkomsten

December 2022: Onderzoek naar fitheid en bevlogenheid

In het kwartaalonderzoek van PGGM&CO keken we opnieuw naar de fitheid en balans van onze leden. Ook vroegen we hen naar hun bevlogenheid en is deze vergeleken met de bevlogenheid van medewerkers in andere sectoren. Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO, in samenwerking met Stichting IZZ en Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk hier de uitkomsten

November 2022: Onderzoek naar impact prijsstijgingen

In dit onderzoek van PGGM&CO en PFZW keken we opnieuw naar de gevolgen van prijsstijgingen en inflatie. Wat betekent dit voor professionals in zorg en welzijn? Welke maatregelen nemen ze en wat verwachten ze van hun werkgever? Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO en PFZW, in samenwerking met stichting IZZ en Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk hier de uitkomsten

September 2022: Onderzoek naar fitheid en terugkeer naar werk

In het kwartaalonderzoek van PGGM&CO keken we opnieuw naar de fitheid en balans van onze leden. Ook vroegen we hen naar het opnemen van vakantie, de overgang van zomerperiode naar werk en in hoeverre vakantie zorgt voor een opgeladen batterij. Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO, in samenwerking met stichting IZZ en Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk hier de uitkomsten

September 2022: Onderzoek naar wat de sector van Prinsjesdag 2022 verwacht

In het kwartaalonderzoek van PGGM&CO keken we opnieuw naar de fitheid en balans van onze leden. Ook vroegen we naar de behoeften in het opnemen van vakantie, de overgang van zomerperiode naar werk en in hoeverre vakantie zorgt voor een opgeladen batterij. Ook ‘het hebben van hoofdpijn’ komt als thema aan bod. Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO, in samenwerking met stichting IZZ en Miles Research.

Lees hier het persbericht

Bekijk de uitkomsten

Juni 2022: Onderzoek naar de fitheid & balans en de behoeften en uitdagingen rondom vakantie

In het kwartaalonderzoek van PGGM&CO keken we opnieuw naar de fitheid en balans van onze leden. Ook vroegen we naar hun behoeften en uitdagingen voor de zomervakantie. Kunnen zij in de vakantie genoeg ontspannen en het werk loslaten, om vervolgens weer met energie aan de slag te gaan? Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO, in samenwerking met stichting IZZ en Miles Research. 

Lees hier het persbericht

Bekijk de uitkomsten

April 2022: Onderzoek naar inflatie & prijsstijgingen - impact op zorg en welzijn

De prijzen in Nederland zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne extreem hard gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is in maart 2022 de inflatie opgelopen tot bijna 12 procent. Wat zijn de gevolgen voor professionals in zorg en welzijn? Welke maatregelen nemen ze en wat verwachten ze van hun werkgever?

Lees hier het persbericht

Bekijk de uitkomsten 

 

Maart 2022: onderzoek naar Fitheid & Corona onder professionals in zorg en welzijn

In ons vaste kwartaalonderzoek onder medewerkers in zorg en welzijn, keken we opnieuw naar de fitheid en balans van onze leden. Verder vroegen we naar de gevolgen van corona op hun werk en leven. Heeft de werkgever aandacht voor medewerkers met langdurige coronaklachten? En wat zijn de persoonlijke positieve en negatieve gevolgen van corona? Bekijk nu de resultaten van dit onderzoek door PGGM&CO, in samenwerking met stichting IZZ en Miles Research. 

 

Bekijk de resultaten

Juli 2021: Onderzoek naar Fitheid & Balans onder professionals in zorg en welzijn

De druk op medewerkers in zorg en welzijn is groot. Dat werd door COVID-19 nog eens extra bevestigd. Wat betekent dit voor onze leden? En hoe worden en blijven zij fit in deze tijd? Deze vragen waren vorig jaar de aanleiding voor ons eerste onderzoek naar fitheid en balans onder medewerkers in zorg en welzijn. Dit onderzoek is een vervolg op vorig jaar.

Bekijk de resultaten

 

Beleving en behoeften van professionals rondom fitheid

PGGM&CO heeft samen met PFZW tijdens de eerste coronagolf onderzoek gedaan naar de fitheid van professionals in de sector. En naar het gevolg van corona op hun eigen mentale, fysieke en financiële fitheid.

Ruim 7000 professionals deden mee. Hun input zorgde voor een duidelijk idee van de uitdagingen rondom hun eigen fitheid en die van hun collega’s. De uitkomst hebben we samengevat in een rapport. En nog belangrijker. Het vormt de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Denk aan: Platform Stress de Baas en een webinar over voeding, speciaal voor professionals in de sector.

Wil je snel weten wat de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn? Bekijk dan deze infographic en lees het artikel waarin we vertellen wat onze leden vinden van hun eigen fitheid.

Ontdek hoe onze sector fitheid beleeft. En wat ze nodig hebben om zelf fit te blijven.

Ben je benieuwd naar de uitslag van het onderzoek? En wat je in je eigen organisatie kan doen om ervoor te zorgen dat jij en je collega's zelf fit blijven? Download dan het complete onderzoeksrapport. Je leest hierin wat 7090 professionals uit de sector te zeggen hebben over hun eigen fitheid.

Download het rapport

Banner onderzoeksrapport Beleving & behoeften rondom 'Fitheid' onder zorgprofessionals

Pamflet ‘Eerste Hulp bij stijgend verzuim’

De druk op zorgmedewerkers is enorm en het verzuim in de zorgsector was in lange tijd niet zo hoog. Reden voor Stichting IZZ, FWG, PGGM, PGGM&CO, PFZW, Vernet en RvS om in een onderzoekscoalitie de koppen bij elkaar te steken en zorgorganisaties hiervoor een oplossing te bieden. Op basis van onderzoeksdata is gezamenlijk het pamflet ‘Eerste hulp bij stijgend verzuim’ ontwikkeld. Hierin staan handvatten, tips en succesfactoren voor iedereen die met hoge werkdruk en verzuim te maken heeft. Van zorgbestuurders tot zorgprofessionals. Op zo’n manier dat vanuit iedere laag van de organisatie direct beweging en actie mogelijk is. Want in tijden van drukte hoeft en kan niet alles tegelijk, vaak is klein beginnen al heel succesvol!

Bied vandaag nog eerste hulp bij stijgend verzuim en download het gratis het pamflet.

Pamflet 4 ringen in de verzuimaanpak

Contact

Wil je meer weten over onze onderzoeken? Of wil je samenwerken? Neem contact op met Anouk.

Anouk ten Arve 
Principal Arbeidsmarktvraagstukken en Inzetbaarheid

 

Stuur een e-mail naar Anouk

Onderzoeksartikelen

Aanmelden onderzoekspanel PGGM&CO

 • 0
 • 30
Lees meer

Uitkomst onderzoek: Medewerkers in zorg en welzijn zijn het meest bevlogen

Zorg- en welzijnsmedewerkers zijn vergeleken met medewerkers in andere sectoren het meest bevlogen (rapportcijfer 7,7 versus een 7,4). Zij bruisen meer dan anderen van energie, zijn enthousiaster over hun baan en gaan vaker helemaal op in hun werk. Dit blijkt uit ons onderzoek dat we in samenwerking met Stichting IZZ deden. Werkgevers vinden medewerkers ook bevlogen, maar onderschatten de mate van hun bevlogenheid (7,1).
 • 5
 • 23
Lees meer

Uitkomst onderzoek: Meerderheid zorg­en welzijnsmedewerkers heeft geldzorgen, minderheid vraagt werkgever hulp

Acht van de tien zorg- en welzijnsmedewerkers maken zich zorgen over hun financiële situatie. De grootste zorg is of het nog wel lukt om rond te komen van het salaris. De impact hiervan is groot: thuis en op het werk. Toch delen medewerkers hun zorgen lang niet altijd met hun werkgever. Dit blijkt uit ons onderzoek dat we samen met Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) deden.
 • 3
 • 15
Lees meer

Uitkomst onderzoek: 1 op de 5 medewerkers heeft vaak hoofdpijn door werkdruk en -stress

1 op de 5 medewerkers in zorg en welzijn heeft vaak hoofdpijn door werkdruk en -stress. Dat blijkt uit ons onderzoek onder ruim 1200 professionals. Medewerkers zijn mentaal minder fit dan ooit. Ook geven ze aan dat de werkdruk hoger is dan vorig jaar en verwachten ze dat deze nog verder toeneemt.
 • 8
 • 30
Lees meer

Vakantiepret zorgprofessionals overschaduwd door verwachte werkdruk

Geniet je eindelijk van je welverdiende vakantie, ben je nóg met werk bezig. Hoewel de meeste medewerkers in zorg en welzijn (62%) meer behoefte hebben aan vakantie dan voor corona, wordt hun vakantie(voor)pret overschaduwd door de hoge werkdruk die zij verwachten. Dat blijkt uit ons onderzoek samen met IZZ onder bijna 4000 leden.
 • 14
 • 37
Lees meer

90% van zorgmedewerkers voelt gevolgen van prijsstijgingen

impact zorgmedewerkers prijsstijgingen
Is het geen corona, dan zijn het wel hoge prijsstijgingen. Genoeg voor de gemiddelde medemens om slapeloze nachten van te hebben. Dat geldt zeker voor zorg- en welzijnsmedewerkers die door de extreem hoge werkdruk tijdens de pandemie mentaal al minder fit zijn. Samen met onderzoeksbureau Miles Research onderzochten we de gevolgen van de prijsstijgingen voor de mensen in onze sector.
 • 3
 • 35
Lees meer

Nederland van coronaslot maar werkdruk in zorg blijft hoog

Uitkomst onderzoek werkdruk zorg en welzijn
Terwijl Nederland weer van het slot gaat, is de werkdruk in zorg en welzijn enorm. Dat blijkt uit ons onderzoek samen met IZZ onder bijna 2000 leden.
 • 34
 • 44
Lees meer

Uitkomst ledenonderzoek: Balans net als vorig jaar het kernwoord

balans
Balans is net als vorig jaar het kernwoord voor medewerkers in zorg en welzijn. Met een score van 6,7 is er dan ook nog ruimte voor een betere balans. Dit betekent in de eerste plaats: een juiste balans tussen werk en privé en een bewuste leefstijl. Dat blijkt uit ons onderzoek onder meer dan 1000 leden.
 • 12
 • 25
Lees meer

Jeugdzorgprofessionals zijn flexibel in het omgaan met problemen

Jeugdzorgprofessionals zijn flexibel in het omgaan met problemen en veranderingen. Dat blijkt uit onderzoek door PGGM&CO en Garage2020 onder 499 jeugdzorgprofessionals. 83% geeft aan dat de werkzaamheden de afgelopen tijd helemaal of voor een deel zijn veranderd. Wel is de relatie met de cliënten voor bijna de helft van de professionals in de coronacrisis iets slechter geworden.
 • 0
 • 0
Lees meer

Nieuwe medewerkers in de sector geven baan een 8

dokter met patiënt aan het lachen
Nieuwe medewerkers in zorg en welzijn hebben het na een half jaar goed naar hun zin. Dat blijkt uit onderzoek van PFZW en PGGM&CO onder ruim 3500 nieuwe medewerkers in de sector.
 • 0
 • 0
Lees meer