1. Home
 2. Prinsjesdag
 3. Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

10 10 minuten lezen
Overzicht
Prinsjesdag 2023
 • 52 reacties
 • 318 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 19 september 2022
Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de Miljoenennota. Wat betekenen deze cijfers en wat merk jij in 2023 in je portemonnee? We zetten het voor je op een rij.

Algemeen

De Miljoenenota van 2022 gaat om een 'historisch' koopkrachtpakket. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) krijgen huishoudens volgend jaar 3,9% meer te besteden. Dat is om de 7% achteruitgang van de koopkracht van dit jaar goed te maken.

Slimme tips

Dit gratis e-book helpt jou om je financiën goed op orde te krijgen. En er slimmer mee om te gaan. Ontdek actuele bespaartips van financieel expert Gabriëlla. En lees alles over het verduurzamen van je woning.

Open e-book

Zorg en welzijn

De zorgpremie gaat omhoog
De zorgpremie gaat volgend jaar met ongeveer € 10 per maand omhoog. Het basispakket kost daardoor gemiddeld € 137. Het precieze bedrag is nog niet bekend omdat het kabinet de uiteindelijke premies niet bepaalt. Dit doen de zorgverzekeraars zelf. In november krijg je jouw nieuwe polis en daarmee ook de nieuwe premie voor 2023. Wil je daarna overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Je kunt tot en met 31 december 2022 je huidige zorgverzekering opzeggen en hebt dan tot en met 31 januari 2023 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.


Zorgtoeslag gaat omhoog

Zorgtoeslag is bedoeld om Nederlanders met een lager inkomen te helpen met het betalen van de zorgpremie en het eigen risico. De zorgtoeslag stijgt met ongeveer € 43 per maand naar maximaal € 154 per maand. De definitieve toeslagbedragen worden bekendgemaakt zodra de zorgverzekeraars hun nieuwe premies voor komend jaar bekendmaken.


Einde collectiviteitskorting
Per 1 januari 2023 krijgen verzekerden geen collectiviteitskorting meer op hun basisverzekering. De korting van 5% verdwijnt dan. Het afschaffen van de collectiviteitskorting leidt waarschijnlijk tot minder collectieve verzekeringen. Het aanbod wordt daardoor eenvoudiger te vergelijken. Een collectiviteitskorting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan.

Het kabinet wil de zorg toegankelijk houden voor iedereen. Daarom maken ze in een integraal zorgakkoord afspraken (IZA) met veldpartijen over een betere organisatie van de zorg. In 2023 trekt het kabinet € 300 miljoen uit voor het uitvoeren van de afspraken in het IZA.

Het is een grote opgave om de zorg betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Onder meer omdat mensen steeds ouder worden en dus langer een beroep doen op de zorg. Met het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen werken zij aan een omslag in de organisatie van de ondersteuning en zorg voor ouderen.

Wonen

Prijsplafond energie
Het kabinet verlaagt per 1 november de energierekening. Op 1 januari 2023 treedt een echt prijsplafond in werking. Het is nog niet zeker op welk bedrag de prijs wordt vastgezet. Er wordt gedacht aan een prijs van € 1,50 voor een kuub (m3) gas en € 0,70 per kWh elektriciteit (inclusief overheidsheffingen). De lage prijs geldt voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2400 kWh stroom. Wie meer verbruikt, betaalt de volle prijs voor de gebruikte energie boven het prijsplafond. Ook komt er een energietoeslag van € 1300 voor kwetsbare huishoudens. 


Huurtoeslag gaat omhoog
Lage inkomens met recht op huurtoeslag krijgen in 2023 € 16,94 per maand meer.

De ‘jubelton’ wordt afgeschaft in 2024
Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen nu nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671. Het kabinet wil deze verlagen van € 106.671 tot € 28.947. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft. Met het afschaffen van de ‘jubelton’ hoopt de overheid de oververhitte huizenmarkt af te koelen.

Pensioen

AOW gaat omhoog
Gepensioneerden gaan er volgend jaar iets op vooruit. Omdat de AOW gekoppeld is aan het minimumloon, stijgt deze volgend jaar met 10%. Ditzelfde geldt voor de bijstand.

Nieuwe wetgeving pensioenen
Een nieuw pensioenstelsel is in de maak. Hier krijgt iedereen mee te maken: medewerkers hun pensioen verandert en werkgevers moeten de regelingen anders maken. De nieuwe wet zal in werking treden vanaf 1 januari 2023 en werkgevers hebben de tijd tot 2027 om alles uit te werken.

Werk en inkomen

Verhoging minimumloon
Het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met 10% omhoog.

Inkomstenbelasting gaat omlaag
Goed nieuws voor werkenden: tot een inkomen van € 73.071 betaal je vanaf 1 januari 2023 minder belasting in Box 1. Het belastingtarief in de eerste schijf gaat omlaag van 37,07% naar 36,93%. Ook stijgt de arbeidskorting. Deze maatregelen zorgen ervoor dat werkenden netto meer overhouden: tot ruim € 500 per persoon per jaar.

Kindgebonden budget gaat omhoog
Ouders met kinderen krijgen volgend jaar een hoger kindgebonden budget. Het bedrag voor het derde kind gaat omhoog. Dit wordt gelijk aan het bedrag voor het tweede kind. Daarnaast krijgen alleenstaande ouders nog een extraatje. Maar dat bedrag is nog niet bekend.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
Belastingvrij vergoeden van gemaakte werkkilometers gaat van € 0,19 per kilometer naar € 0,21 per kilometer in 2023 en € 0,22 in 2024.

Afbouw zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd. Het kabinet wil daarmee het verschil tussen zelfstandigen en werknemers verder verkleinen.

Basisbeurs studenten gaat omhoog
Uitwonende studenten krijgen in 2023 € 165 extra per maand

 

Bron: Rijksoverheid

 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Annelies
  Collectiviteitskorting verdwijnt.......houdt dat in dat bij alle stijgende kosten heel veel verzekerden ook nog eens 5 % meer moeten gaan betalen!!!!!!?
 • Jos
  In een woord: WALGELIJK!
 • korrie
  Dank voor de duidelijke en nuttige informatie.
 • Herman
  Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) krijgen huishoudens volgend jaar 3,9% meer te besteden. Dat is om de 7% achteruitgang van de koopkracht van dit jaar goed te maken???? Dit betekent dat men het vorig jaar nog steeds 7% verloor. ALS (met de nadruk op áls) de berekening klopt wordt het verlies volgend jaar voor 3,9% gecompenseerd, dus loopt men (bij een verder gelijkblijvende situatie) nog steeds 3,1% achter. Het prijsplafond is zo hoog gezet dat de regering miljoenen/miljarden verdient aan de hogere energieprijzen door het grote aandeel belastingen op deze prijs en dan krijgt men straks een sigaar(tje) uit eigen doos? Maar een groot gedeelte van de lagere en middeninkomens kan zijn slecht geïsoleerde huurhuis met dit soort bedragen niet eens tot 13 graden verwarmen. Een groot gedeelte van de "pluche-zitters" heeft geen contact met de werkelijkheid.
  • Jos
   hELEMAAL MEE EENS.
 • Fred
  Het gebruik van het woord 'leuk' is niet professioneel.
 • Reesje
  Waarom gaat PFWZ akkoord met dit nieuw pensioenstelsel. Bij navraag hoeveel er voor mij in de zg. pensioenpot zit kan.men dat niet aangeven. Vreemd straks moet dat dat wel worden opgegeven om.mijn pensioen in t nieuwe stelsel te berekenen. (noemen ze invaren) Wordt het niet uitgekeerde indexerings bedrag dan ook.meegerekend. Als ik bij de supermarkt iets koop kan ik dat op de bon nakijken.of het klopt, bij deze miiljarden bedragen kunnen wij als bezitters dat niet vreemd en straks ook geen bezwasr aantekenen. Men heeft immers door de via de overheid ingestelde rekenrente ons te weinig uitbetaald. Het argument dat wij van de jongere generatie profiteren klopt ook niet. Immers , ik heb mijn hele werkzame leven pensioenpremie betaald.En als het goed is dan blijft iedereen bijdragen. tenzij men allerlei verzekeringen het pensioen laat uitkeren, die missen natuurlijk se start pensioenpot van het begin pensioen. Deze verzekeringen gaan alleen.maar dik geld verdienen over de rug van ons Het feit dat minister Schouten zegt dat niemand er minder dan 5 % op achteruit mag gaan is heel btutaal. Net zo brutaal als de greep uit de pensioenpot jaren geleden bij het ABP. En waaron kan.mer geen individueel bezwaar maken in de nieuwe wet? Kortom. Het pfwz had nooit akkoord mogen gaan. had dan eerst alle leden geraadplaagd zoal dat in n democratie gaat. ben zeer teleurgesteld in jullie.
  • Jos
   Helemaal mee eens
 • Toria
  Nou ik ontvang pensioen krijg dus 2,7 indexatie erbij maar war blijft de indexatie van de laatste 12/15jaar? En het nieuwe pensioenstelsel is zeeer slecht gaan alle deelnemers op achteruit is zeer en zeer slecht
  • Jos
   Helemaal mee eens
  • Toria
   Nog even dit de invulling van het nieuwe pensioenstelsel hoe uit te voeren is niet bekend : hoe kun je hiermee akkoord gaan zonder dat je weet wat t betekent voor de deelnemers? Is dit n nieuw t v programma? Pensioenstelsel tekenen zonder het resultaat te weten? Is tv opvolger van kopen zonder kijken?
 • Mireille
  Wat belachelijk 1200 kuub gas dat gebruik ik in 4 winter maanden en ben maar alleenstaande.
 • Dingeman
  Een sigaar uit eigen doos
 • hanvanleeuwen
  op zich een beknopte samenvatting van de plannen voor 2023. Ik mis alleen een toelichting wat de Kabinetsplannen betekenen voor de hoogte van de pensioenuitkeringen van bv. de PGGM. komt daarover binnenkort nog nadere informatie?
 • Martin
  Goed, beknopt en duidelijk artikel.
 • A.F.
  Niet echt hoop gevend voor gepensioneerde.
  • Margriet
   Ja helemaal mee eens! Is het nog steeds mond houden en wees bij dat je wat krijgt??
 • Ria
  Was een zeer duidelijke uit leg
 • M.A.de Porto
  10% op vooruit en netto onderaan de streep ?!! door een nieuw pensioen wet netto -/- 0. Veel beloven weinig geven doet een gek in vreugdeleven, meer dan 50 jaar beide gewerkt en keurig alles afgedragen nooit een of ander toeslag, ww oid ontvangen, ook nu niet we zitten net boven alles.
 • HamuJamu
  Reuze benieuwd wat er nu concreet voor gepensioneerden uit de hoge hoed komt!?
 • Sabrina Zengerink
  Alles is duidelijk uitgelegd
 • jan
  AOW met 10% omhoog? Lees de kleine lettertjes en dan blijkt dat dit deels een sigaar uit eigen doos is, o.a. korting op de IOAOW en afschaffen ouderenkorting. We worden weer eens blij gemaakt met een halfdode mus.
 • Ineke
  hoeveel zijn wij dan omhoog gegaan met het pensioen
 • antina
  het is duidelijk op een rij gezet
 • Johan
  Terecht dat de mensen met de laagste inkomens worden gecompenseerd in deze voor hen zo moeilijke tijden!