1. Home
  2. Prinsjesdag
  3. Linda over Prinsjesdag: "Zorg dat de jeugd dit werk weer wil doen"

Linda over Prinsjesdag: "Zorg dat de jeugd dit werk weer wil doen"

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 5 reacties
  • 24 vind ik leuks
Geplaatst door Sarah op 1 september 2022
Hoe leeft Prinsjesdag dit jaar bij medewerkers in zorg en welzijn? Ik ben Sarah, contentspecialist bij PGGM&CO. Ik sprak Linda over wat zij dit jaar hoopt te horen in de plannen van het kabinet. Zij werkt in de gehandicaptenzorg als senior begeleider.

Hoe leeft Prinsjesdag dit jaar bij jou?

“Dit jaar leeft Prinsjesdag veel meer dan andere jaren. Vanwege de inflatie, personeelstekorten en alles wat er gaande is, ben ik er veel meer mee bezig. Voorgaande jaren was Prinsjesdag voor mij meer een feestelijke dag met de Gouden Koets en dacht ik: ‘Ik lees de samenvatting wel en zie het terug in het journaal'. Dit jaar wil ik echt weten wat de inhoudelijke plannen zijn.”

Op welke informatie let je het meest op Prinsjesdag?

“Ik wil vooral weten wat het betekent voor mijn portemonnee, maar ik let ook zeker op wat plannen zijn voor de gehandicaptenzorg. Ik maak in mijn functie samen met de controller binnenkort de begroting voor onze zorglocatie. Vanwege mijn rol let ik nog meer op de gevolgen voor ons. 'Moeten we dit jaar weer beknibbelen of niet', vraag ik me dan af."

Wat valt je op aan de Miljoenennota en wat betekent dit voor jou?

"Vooral de maatregelen om de koopkracht te verbeteren en invoering van een prijsplafond op energie vind ik opvallend en stemmen mij ook wel wat geruster. Hoewel wij het thuis financieel goed hebben en de energierekening ook nog te betalen is, was ik wel al voor de zekerheid aan het bezuinigen. We letten een stuk meer op de prijzen en onze uitgaven. Hier gaan we ondanks deze maatregelen vanuit de overheid, wel mee door. Want je weet nooit of er toch nog iets geks gebeurt.

We waren ook al begonnen met het apart zetten van een maandelijks bedrag om eventuele verhoging van energiekosten goed op te kunnen vangen. Dit lijkt op de korte termijn niet te gebeuren, maar straks misschien alsnog of komt dan voor andere dingen van pas.

Ik hoop vooral dat de koopkracht- en energiemaatregelen vanuit de overheid rust en ruimte geven aan mensen die de eindjes (bijna) niet meer aan elkaar kunnen knopen. Ook op het werk scheelt het dat er een grens is aan de energiekosten. Dat is toch geld dat je dan weer aan de zorg kunt besteden."

Zou je willen dat je werkgever je informeert over de impact van de kabinetsplannen op je werk?

“Ik vind het zeker belangrijk dat mijn werkgever mij informatie geeft over de gevolgen van de Miljoenennota voor ons op de werkvloer. Ik wil begrijpen wat het betekent voor onze organisatie. Maar het is best lastig om dat zelf uit al die stukken te halen. Terwijl het zoveel gevolgen heeft voor ons.”

Lees op onze Prinsjesdagpagina ook hoe Prinsjesdag leeft bij collega's Ria en Marcel.

Naar de Prinsjesdagpagina

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Annemarie
    Dag , Ik heb 35 jaar in Nederland gewerkt. En altijd gewoond in België. Ik wil graag met iemand of een instantie. In contact komen. Over hoeveel pensioen , wanneer met pensioen. Op PFZW. Kom ik niet binnen. Ook de vragen die gesteld worden. Zijn niet voor mij van toepassing. MVG , Annemie Vroonen
  • Heino
    Waar naar mijn idee het eerst iets aan gedaan moet worden is dat werken ook gaat lonen. Er is wel eens geopperd dat als alle parttimers nu fulltime gaan werken het probleem met de vele vacatures in de zorg is opgelost. Maar vele parttimers gaan niet meer werken, omdat zij dan bijvb. hun huur- en zorgtoeslag mislopen. Daardoor gaat hun feitelijke netto inkomen niet dusdanig omhoog dat het meer gaan werken ook echt loont. Daar zit naar mijn idee de "crux". Bovendien kiezen mensen er niet voor om fulltime te gaan werken, omdat ze daarnaast ook nog mantelzorg doen of ook zeer belangrijk, vrijwilligerswerk doen voor allerlei instanties en verenigingen of omdat ze lekker willen bewegen of sporten. Kortom het moet gewoon echt aantrekkelijker worden dat meer werken ook echt terugkomt in nettoloon.
  • Bert_47
    Er is door zorgpersoneel afgelopen jaren alleen maar geklaagd over werkdruk, "laag" inkomen, personeelstekort en hoog ziekteverzuim. Is het dan vreemd dat de zorg als onaantrekkelijk werk wordt gezien. Het imago is niet vanzelf ontstaan.
  • Yvonne
    Vindt het niet zo concreet wat ik lees ,kabinet heeft zoveel verziekt voor de zorg , ik hoop dat we er positief uitkomen en dat het aantrekkelijk wordt in de zorg , en dat ze met loonsverhoging komen , anders zie ik het somber in . Helaas in Nederland gaat het niet goed met de samenleving de multinationals worden steeds rijker, laten zei maar eens meer belasting betalen en de lonen flink verhogen voor de werknemers dan kan het misschien nog goed komen , anders acties en platgooien en staken . Vr gr Yvonne
  • MariaB
    Ik begrijp dat je het zo schrijft maar om mij heen(72jaar) merk ik gewoon dat iedereen het heeft over ‘ze’. Ze moeten dit en ze moeten dat, maar de jeugd is door ouders zo verwend dat hard werken in de zorgsector voor hun niet aantrekkelijk meer is. Ook het bijzonder onderwijs kampt met ouders die van alles verlangen van ‘ze’ maar zelf graag hun kind een paar uur kwijt zijn en van alles eisen van de scholenleiding of instelling. Dat ‘ze’ niet alles naar wens kunnen doen is niet duidelijk te maken.