1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Pesten op de werkvloer
  4. Wat is pesten?

Wat is pesten?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Pesten op werk
  • 4 reacties
  • 17 vind ik leuks
Geplaatst door Jamie op 26 maart 2024 Jamie
De grens tussen plagen en pesten is soms net zo dun als een post-it. Wat leuk is voor de één, kan kwetsend zijn voor de ander. Maar wat is pesten dan? Pesten is voor iedereen anders. Denk aan iemand niet meevragen voor de lunch, ogen rollen, roddelen of je collega negeren in de groepsapp. Pesten op het werk gebeurt dus op allerlei manieren, maar wanneer wordt een grapje nou echt pesten?  

Wat zijn de kenmerken van pesten? 

Laten we beginnen met de definitie van pesten volgens de Arbowet: "Alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel karakter, van een of meerdere werknemers gericht tegen een werknemer of een groep van werknemers, die zich niet kan of kunnen verdedigen tegen dit gedrag.” 

Het belangrijkste kenmerk van pesten is dus dat het nooit eenmalig is, maar altijd gaat om herhaald gedrag. Een eenmalige grap kan doorgaan voor plagen, maar iemand steeds voor gek zetten valt onder pesten. En dat brengt grote gevolgen voor de gezondheid van de gepeste met zich mee.  

Iemand wordt niet van de ene op de andere dag gepest. Het begint meestal met een incident, een andere aanpak van zaken of bijvoorbeeld een verspreking. Neem als voorbeeld een nieuwe collega die een andere collega een tip geeft over hoe zij het altijd doet. De andere collega vindt dit niet leuk en bestempelt haar als betweter. Dit label/oordeel gaat vervolgens door de roddelgangen en resulteert in een groep collega's die het pestgedrag overneemt. De nieuwe collega staat nu in het hele team bekend als diegene die zich beter voelt dan de rest en niemand neemt meer iets van haar aan. De gepeste collega zal zich afzonderen van de groep en haar werk op haar eigen manier gaan doen, waardoor het geroddel en pestgedrag vaak nog meer toeneemt.  

Wat zijn de vormen van pesten? 

Pesten op het werk neemt diverse vormen aan. De Arbowet voegt aan de definitie van pesten toe: "Dit gedrag uit zich op verschillende manieren maar in het bijzonder door woorden, gebaren, handelingen of bedreigingen.” 

Voorbeelden hiervan zijn kwetsende grappen maken over een collega, iemand belachelijk maken, imiteren of negeren. En zo gaat het rijtje van de vormen van pesten nog even door. 

Roddelen  

Roddels, je krijgt ze er gratis bij als je met een collega koffie gaat halen. En laten we eerlijk zijn, we worden allemaal wel eens verleid om mee te doen met een sappig verhaal over een collega. Roddelen op het werk is dan ook een veelvoorkomende vorm van pesten. Het lijkt op het eerste gezicht onschuldig, totdat er steeds opnieuw roddels over een collega verspreid worden.  

Ogen rollen 

Pestgedrag hoeft niet altijd opvallend te zijn. Neem bijvoorbeeld ogen rollen: een stille, maar krachtige negatieve reactie op iemand. Met je ogen rollen voelt misschien als iets kleins, maar kan iemand wel het gevoel geven dat je diegene niet serieus neemt. Wees je dus ook bewust van je non-verbale communicatie. Ook dat kan kwetsend zijn voor een ander.  

Buitengesloten worden door collega's 

Buitengesloten worden door collega's kan op veel verschillende manieren. Zo kan het heel opvallend gebeuren, wanneer je als enige niet uitgenodigd wordt voor de lunch. Of juist subtiel, wanneer collega's alleen jouw opmerkingen negeren in een teammeeting. Buitengesloten worden kan leiden tot sociale isolatie en minder zelfvertrouwen bij de getroffen collega.  

Kortom, pesten op werk kent veel verschillende vormen. Van roddelen, tot subtiele gebaren zoals ogen rollen en zelfs buitengesloten worden door collega's. Samen met je collega's bepaal je op de werkvloer wat onder pesten valt. Wees je bewust van de dunne lijn tussen plagen en pesten. En van de impact van pestgedrag op anderen. Want een gezonde werkomgeving begint bij de bewustwording van pestgedrag.  

Bron: Arbowet 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • N
    Ik ben vorig jaar op mijn nieuwe afdeling gekomen. Een collega wilde mij niet als collega. Voor ik er kwam had ze mij bij meerdere collega's zwart gepraat. Vanaf de 1e week heeft ze mij al geïntimideerd en grens overschrijdend gedrag vertoont. Hierin heeft ze ook een collega meegenomen. Deze andere collega heeft mij uiteindelijk in het bijzijn van grote groep collega's, bewoners en familieledeen uitgescholden. 1 collega greep in, een andere collega probeerde de boel te sussen, maar de rest deed niks. Nadat ik naar huis ben gegaan is mijn manager erbij gekomen. Desbetreffende collega zijn laatste contract werd niet meer verlengs door meerdere voorgaande incidenten. Toen begin het gepest pas echt. Uiteindelijk vanaf december rustig, maar collega bespeeld niet andere collegas zodat deze klachten over mij indienen. Ik hoor vaak dat ze bv tijdens de pauzes over mij roddelen. Deur staat dan open en ik hoor mijn naam geregeld vallen. Er is 1x een gesprek geweest met mijn manager en desbetreffende collega, maar ze gaat gewoon door. Ik durf niet meer mijn mond open te doen.
  • Coby
    C. Ook ik ben in mijn werkzame periode lange tijd gepest door de specialist waar ik voor werkte op de polikliniek . Uiteindelijk ivm veel klachten over hem , oa van patiënten kwam er een gesprek met bestuur arts en verpleegkundigen! Waar ik de enige was , ik werkte ondertussen buiten het ziekenhuis . De anderen durfden uiteindelijk niet te komen en ik zat daar alleen!! Hoewel ik op andere plekken nog met veel plezier gewerkt heb is dit een blijvend litteken geworden. Het was inderdaad ziekmakend….
  • A.
    Een ander voorbeeld van pesten is een week vrij krijgen behalve de woensdag. Dan kun je dus niet weg. Het wordt dan jouw probleem om iemand te vinden die voor je wil werken. Dit was niet eenmalig...
  • Antonia
    Helaas heb ik ook het pesten op de werkvloer meegemaakt. Ik heb het ervaren als onnodig, onmenselijk en vooral ziekmakend. Waarom doen mensen dat?