Waarom roddelen op de werkvloer?
Ook jij maakt je wel eens schuldig aan roddelen op het werk; over iemand praten die op dat moment niet aanwezig is. En dat terwijl we zelf nooit onderwerp willen zijn van een roddel. Waarom roddelen we dan toch? De behoefte ontstaat vaak uit sociaal vermaak, erbij willen horen in een nieuw team of uit jaloezie. Als je namelijk ziet dat een collega over dezelfde dingen valt als jij, schept het een band om hier met elkaar over te praten en elkaars mening te bevestigen. Daarnaast is roddelen vaak een manier om je frustratie te uiten en je hart te luchten. We zeggen niet voor niets: praten lucht op. Roddelen hoeft dan ook niet altijd negatief te zijn.
We roddelen niet alleen met collega's waar we een goede band mee hebben. Roddels kunnen juist ook ontstaan doordat je een ongemakkelijke stilte wilt vullen. Loop je met iemand naar de kantine en weet je niet wat te zeggen? Grote kans dat je bijvoorbeeld iets deelt over wat je opviel aan die ene collega tijdens een meeting.
Ga eens bij jezelf na of jij roddelt en waarom dan. Is het echt nodig om negatief achter iemands rug om te praten? Ook al is het iets onzinnigs?
Hoe ontstaat een roddelcultuur op de werkvloer?
Roddelende collega's zijn overal, maar een roddelcultuur op werk ontstaat niet zomaar. Roddelen op het werk wordt pas echt een probleem zodra het herhaaldelijk gebeurt. De roddelende collega's blijven elkaar opzoeken en de mensen waarover geroddeld wordt zonderen zich steeds meer af.
Er zijn vele oorzaken, maar een roddelcultuur op werk is vaak het gevolg van gebrek aan communicatie. Hierdoor ontstaat onduidelijkheid en onzekerheid. En dat geeft collega's weer ruimte voor eigen invulling en speculatie. Een roddelcultuur kan ook het gevolg zijn van een competitieve werkomgeving. Gaat het altijd over wie het beste of snelste is in zijn of haar werk? Of wie de cliënten/ patiënten het leukste vinden? Dan is de kans groot dat je niet alleen positieve dingen over jezelf verspreidt, maar ook negatieve dingen over je collega's. Ten slotte kan een organisatiecultuur waar niet wordt ingegrepen bij ongewenst gedrag of negatief gedrag, een roddelcultuur juist stimuleren.
Wat zijn de gevolgen van roddelen?
Als er binnen een organisatie veel geroddeld wordt heeft dat niet alleen invloed op individuen, maar op de hele organisatie. Roddels op de werkvloer zorgen vaak voor een negatieve werksfeer, een vermindering van de productiviteit en spanningen tussen collega's.
Zodra mensen ook maar het gevoel hebben dat er over hen gepraat wordt, kunnen ze zich gepest en buitengesloten voelen. En dat heeft direct invloed op hun werkgeluk, productiviteit en hun reputatie. Collega's waarover geroddeld wordt ervaren meer stress en worden onzeker. En dat wil je je collega toch niet aandoen?
Omgaan met roddelen op de werkvloer
Maar hoe ga je dan om met roddels op de werkvloer? Het belangrijkste is dat de roddelende collega's zich bewust worden van de impact van roddels. Veel mensen zien roddelen namelijk als iets onschuldigs. Hoor je een roddel van een collega over iemand? Ga er dan niet in mee, maar zeg tegen die collega dat je het niet leuk vindt om zo over collega's te praten. Blijft die collega toch roddelen? Dan kan je het altijd bij je leidinggevende melden.
Is er op werk al een roddelcultuur? Dan is het ook aan de leidinggevende om het probleem aan te pakken. Een gezonde werkomgeving draait om open communicatie en respect voor elkaar. Zorg dat mensen zich op hun gemak voelen door dit soort zaken onderling met elkaar te bespreken. Je leidinggevende moet hierin het goede voorbeeld geven en positieve feedback stimuleren.
Een werkvloer zonder roddels klinkt als muziek in de oren, maar is moeilijk te bereiken. Toch kunnen we samen wel een groot verschil maken. Laat je collega zijn/ haar hart bij je luchten, maar vertel het niet door. Wees lief voor elkaar en stop de 'roddelketting'. Wordt er bij jou op de werkvloer veel geroddeld?
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie