1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Pesten op de werkvloer
 4. Pesten op het werk herkennen? Dit zijn de 4 typen pestkoppen

Pesten op het werk herkennen? Dit zijn de 4 typen pestkoppen

5 5 minuten lezen
Overzicht
illustratie pesten op het werk man met twee gezichten
 • 26 reacties
 • 59 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 15 april 2021
Pesten onder volwassenen, dat gebeurt toch niet? Helaas wel… Uit ons recente onderzoek blijkt dat 25% van de medewerkers in zorg en welzijn te maken heeft met pesten op het werk. En dat kan iemand flink schade toebrengen, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoog tijd dus om op te staan tegen pesten op de werkvloer en elkaar hierop aan te spreken. Maar hoe herken je pestgedrag bij jouw collega’s? We zetten de 4 typen pestkoppen op een rij.

1.    De schreeuwlelijk

Dit type is makkelijk te herkennen: een schreeuwende, vloekende, boze pestkop. Ze laten je niet uitpraten, walsen dwars door je verhaal heen of laten je überhaupt niet aan het woord. Ook non-verbaal kunnen deze types flink toeslaan. Bijvoorbeeld met een agressieve lichaamshouding. Iemand die in een discussie nét te dicht in je aura komt staan. Of je met zijn armen over elkaar raar aankijkt terwijl jij je verhaal staat te doen. Om je vervolgens te vertellen dat jouw ideeën nergens op slaan. En bedankt …

2.    De eeuwige criticus

Die persoon die werkelijk op álles kritiek heeft. Wat je ook doet, het is nooit goed. En dat krijg je te horen ook. Opbouwende feedback of een compliment zit er helaas niet in. Nee, de opmerkingen van de eeuwige criticus zijn ontmoedigend of zelfs vernederend. Met als gevolg dat jij aan jezelf gaat twijfelen. En misschien wel zo van je stuk raakt, dat de kwaliteit van je werk er zelfs door achteruit gaat. Soms gaat het gedrag van de eeuwige criticus door tot een punt dat hij niet eens meer reageert op jouw ideeën en inbreng. Je wordt genegeerd.

3 tips om je collega op de juiste manier feedback te geven

Heb jij te maken met vervelend of zelfs pestgedrag van je collega? Misschien heeft je collega wel helemaal niet door wat dit met jou doet. Daarom is het belangrijk om de ander feedback te geven. We geven 3 tips om dit op een goede en opbouwende manier te doen. 

Download de infographic
Infographic Tips Feedback Aan Collega's

3.    De buitensluiter

Dit type is nog een stukje sluwer dan de eeuwige criticus. De buitensluiter is er namelijk op uit om jou te laten falen. En houdt dus bewust informatie achter, waardoor jij je werk niet goed kunt doen. Alsof je weer in groep 3 zit. Vervolgens doet hij er maar al te graag zijn voordeel mee. Denk aan die collega die jou ‘per ongeluk’ vergeet uit te nodigen voor een belangrijk overleg. En vervolgens het idee wat jij graag wilde delen aan de rest presenteert alsof het van hemzelf is. Deze types ook letterlijk buitensluiten, bijvoorbeeld door ineens met een paar collega’s ergens anders te lunchen. En jou daar niks over te vertellen.

4.    De tweekoppige slang

Van alle pestkoppen is dit de lastigste om te herkennen. Deze types doen namelijk net alsof ze je beste vrienden zijn. Maar achter je rug om zijn ze negatief over je. Ze vertellen anderen bijvoorbeeld dat je onbetrouwbaar bent of je werk niet goed doet. Helaas weten ze dit soort roddels vaak maar al te goed voor jou te verbergen. Want in je gezicht zijn ze poeslief. Schijnheiligheid ten top dus.  

Wat doen jij en je collega’s om pesten op het werk tegen te gaan? Deel het hieronder.

Bron: themuse

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • marion
  Fijn dat afwerend gedrag of agressie en pesten bespreekbaar wordt. Assertiviteit helpt maar het is een lange adem en soms voor jezelf kiezen naar een andere weg te bewandelen. Het leven is te kort om je te laten intimideren door mensen die je pijn willen doen. Mensen hebben daar hun eigen belang of groepsbelang bij en denken niet aan het gevoel van de ander.
  • Emmelie
   Hoi Marion, Bedankt voor je reactie. Mooie aanvulling! Het is soms inderdaad beter om voor jezelf te kiezen en een andere weg te bewandelen. En helemaal mee eens dat het leven te kort is om je door dit soort pesters te laten intimideren. Juist daarom vinden wij het extra belangrijk om dit onderwerp te belichten en het bespreekbaar te maken. Groetjes, Emmelie PGGM&CO
 • Zwanny
  ben gepest doordat ik leerling was en ik niet snel genoeg werkte volgens collega. Zij had meer mensen verzorgd en ik dus minder. Zie je wel hoe snel ik ben. moest dingen doen die ik niet mocht, dus ik zei nee dat mag ik niet doen. gegeven moment was het heel erg druk en moest ik helpen ook wat ik niet mocht. ben weggelopen omdat ik dat niet mocht, maar daar hadden ze geen begrip voor. Mijn opleiding in dat tehuis is toen gestopt. Kon het niet meer aan. Erg lieve collega`s, niet dus. een meisje was hiervan de aanvoerder en daar ging niemand ook echt niemand tegenin. Jammer, daar ik niet alles kon en mocht doen ik was stagiaire.
  • LotteK
   Beste Zwanny, Jammer om te horen dat je zo'n slechte ervaring hebt gehad! Zeker als stagiair had je daarin geholpen moeten worden. Daarin ligt een taak van de werkgever. We hopen dat je een betere stageplek hebt gevonden. Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)
 • Anne Mieke
  ik heb niet veel last van agressie op de werkvloer, werk er nu 10 jaar, wel in het begin, maar door gewoon te zijn wie ik ben en waar ik voor ga is dat allemaal opgelost. Just being myself, keeping things to myself, zo nodig iets uitspreken. Op mijn werkvloer werken 100 mensen en gelukkig kan ik zeggen dat er niemand is waarvan ik enige agressie van ondervind. Ik zeg iedereen gedag of zeg dank je wel als ze voor mijn werkzaamheden uit de weg gaan. Door te zijn wie ik ben en hoe ik het uitdraag heb ik het gevoel daardoor een verschil te hebben gemaakt op de hele werkvloer voor iedereen die er is. Zo voelt dat voor mij. just being friendly en aandacht hebben voor een ander.
 • tonnie
  nou ik denk dat ik met een tweekoppige slang dan te maken had, ben onlangs ontslagen maar vraag niet wat een gesprek ik had,waarbij een collega schreeuwde dat ik niet meer te vertrouwen was en wat ik god weet nog allemaal niet meer met de de mensen had gedaan.Ik had wel twee fouten gemaakt die ik eerlijk toe gaf en ik ook niet had mogen doen maar wat mij het meest kwelt en blijft is die opmerkingen en ook dat je naar huis wordt gestuurd als een hond, en ook dat andere ook precies schijnen te weten hoe ik in elkaar zit er heerst af en toe ikweethetbeter,,cultuur en ook laten voelen dat ik als helpende een lager niveau heb.
  • LotteK
   Beste Tonnie, Wat jammer om te lezen dat je zo'n nare ervaring hebt gehad. Voor ons is íedereen die in de zorg werkt een topper. We hopen dat je een fijne nieuwe baan hebt gevonden en wensen je veel succes! Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)
 • Marian9
  Zo gauw mogelijk ander werk zoeken, pestkoppen hebben iemand nodig.
 • Riny
  Ik heb zelf ook meegemaakt. Het waren verschrikkelijk jaren. Ik ben gestopt met werken.
 • Dolhain
  Het ergste van het gepest is dat er na meldingen aan de leiding, niet goed of voldoende op gereageerd wordt. Inderdaad je moet vaker zelf die collega's erop aanspreken.
 • Renée
  De vraag is vooral wat je leidinggevende ermee doet , als jij dit probleem aankaart. Ik heb ervaren dat leidinggevenden vaak te laf zijn om het probleem aan te pakken. Overal omheen draaien, vervolgens ook nog het spit omdraaien en bij jou proberen het probleem neer te leggen: " reageer je niet te gevoelig?" , "er zal ook wel wat op jou aan te merken zijn", "laat het maar los, die ander wil weer verder met jou". Zo wordt het probleem nog groter gemaakt, want jij als gepeste persoon , vindt geen gehoor bij je leidinggevende en de pester voelt zich de winnaar. Met zo'n ervaring zal je een volgende keer je wel bedenken eer je het nog eens gaat aankaarten. En met teamgenoten gaat het al net zo. Iedereen wist het , kletste erover, was echter zwijgzaam toen het op een afdelingsvergadering werd aangekaart. Solidariteit in de zorg? Een zeldzaamheid.
 • wilfred2
  niet alleen op je werk word je dwars gezeten ook allerlei instanties zitten je dwars . als ik het ongeveer benaderd kost iedere werknemer over 66jaar meer als 100.000 gulden of euro,s
 • Jeannett
  Ik heb een colega die mij aan moedigt dingen te ondermemen helpt zelf met uitzoeken hoe maar als ik het dan gedaan heb en zelf blij ben met het resultaat kom de krietiek zo was het niet bedoeld en is tog wel erg duur geworden of maar dat kan nog niet weg .Waar door ik best onzeker wor en niet zo veel meer durf te ondernemen wat vervolgens ook weer niet goed is
 • AL_M80B
  Toen ik bijna gediplomeerd was, had ik zo'n pestkop collega die het op mij had gemunt en mij altijd de les ging lezen (bij voorkeur met publiek erbij). Moest eens 7 lange nachten met hem de wacht in, wat een ellende was dat. Vele jaren later kwam ik hem weer tegen: nu was hij deeltijdstudent op de hbo-V en ik was lector... Dat was wel een bijzondere ontmoeting. Hij bekende spontaan dat hij zo lelijk had gedaan omdat hij zich bedreigd had gevoeld door mij. Birdy heeft gelijk: deze pestkoppen zijn vaak onzeker en jaloers.
  • William
   Ik heb zelf jaren in de zorg gewerkt, mijn voorkeur is altijd uitgegaan om met mnl. collega's te werken, met vrouwen in de zorg samenwerken, een drama soms. Vrouwen kijken meer naar elkaar, ook tijdens het werk, als de een er leuker of knapper uitziet, komen de roddels....vreselijk soms. Ook sommige vrouwelijke collega's die -te- lang haar dragen en het niet opbinden, niet hygienisch en smerig dat lange haar, dat over de pat. en eten slingerd. Er zijn ook zeker vrouwelijke collega's die het goed doen.
 • Josefine
  RODDELEN Het is erg vervelend als sommige collega’s blijven overal roddelen over wat gebeurt/gezegd op het werk die niet waar is, ook het verhaal door draaien om iemand reputatie kapot te maken, is niet normaal. SCHADELIJK Het is ook triest als sommige collega’s en leidinggevenden proberen steeds iemand expres te betrappen op diefstal, deze wordt gedaan niet in één keer of twee keer maar meerdere keren in verband met valse beschuldiging, leugens en huidkleur. Deze is niet alleen pesten, is discriminatie en zeer schadelijke. Ik vind dat de baas zal met zulke collega’s aanspreken en direct de kop ingedrukt worden om pesten op het werk tegen te gaan. Als de baas dat niet doen, hoe wordt een slachtoffer in deze situatie geholpen?
 • petronilia
  Is het om witte voetjes te maken of is het onzekerheid van de pestkoppen? Zelf mee gemaakt dat in plaats dat de teamleider er wat aan deed.🤔 Het is zo ver gekomen dat ik zonder werk kwam te zitten. Dit kan zo toch niet verder!
  • LotteK
   Hoi Petronilia, Wat jammer om te horen dat je dit hebt meegemaakt. We hopen dat je nu weer een fijne werkplek hebt met lieve collega's. Groetjes, Lotte PGGM&CO
 • Roos
  Ook erg vervelend als personeel zich zo opwerpt als de “beste” zuster bij cliënten. Of bv rapporteren: Mevr huppelepup was zooooo blij dat ik er weer was. Ze had mij zooooo ontzettend gemist. Of : ik ben degene die extra buiten diensttijd nog boodschappen voor hen ga doen zalfjes, theeen enz voor ze meebreng. Zelf vind ik dit not done, ieder doet zijn best en geniet van wat je cliënten je zeggen en laten merken aan dankbaarheid, maar ben wat bescheiden uit respect voor je collega’s.
  • Emmelie
   Hoi Roos, Bedankt voor je reactie. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit erg vervelend is. Ook dat is uiteindelijk een vorm van pesten. Ik hoop dat je dit kunt loslaten. Of de ander hier misschien op kunt aanspreken, als het zo doorgaat. Je hebt helemaal gelijk: iedereen doet zijn best en is van toegevoegde waarde. Veel succes! Groetjes, Emmelie PGGM&CO
 • Birdy1964
  Helaas heb ik ook ervaring met pestkoppen op het werk. Het blijken meestal heel onzekere mensen te zijn. In een bepaalde periode toen het heel erg was, heb ik mezelf voorgenomen om zelf in ieder geval de ‘ rechte’ weg te blijven bewandelen: correct blijven, beleefd blijven, mijn werk goed blijven doen. Het heeft veel energie gekost, maar ik heb mijn eigenwaarde behouden. Ik geloof echt in ; als is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. Dat is ook gebeurd en sommigen van die pestkoppen plukken nu de zure vruchten van hun gedrag. Het is wel zo dat ik met die ex-collegae nooit meer wil samenwerken en ik zal ze niet zwart maken bij anderen, maar ik zal ze ook niet aanbevelen. Het erge vind ik dat het om universitair geschoolde mensen gaat!! Onbegrijpelijk. Soms denk ik dat ze zelf slecht behandeld zijn in hun opleiding en dat ze dat vervolgens ook anderen aandoen.
  • Emmelie
   Hoi Birdy, Bedankt voor je reactie en je openheid. Vervelend om te horen dat je hier zelf helaas ook ervaring mee hebt. Bijzonder dat je ondanks alles toch zelf steeds voor het juiste hebt gekozen en zo je eigenwaarde hebt behouden. Respect! Hoop dat je daarmee de mensen om je heen kunt inspireren. Want zo mogen we allemaal wel een beetje meer zijn;) Veel succes! Groetjes, Emmelie PGGM&CO
 • Klasina70
  Heel herkenbaar......helaas! Je staat in een onmachtssituatie en er is maar 1 oplossing voor; andere baan zoeken.
 • Anita
  Komt helaas voor. Walgelijk,mensen die anderen omlaag halen om zelf goed naar voren te komen. Mensen die jouw netjes gebrachte feedback omarmen en vervolgens in de slachtoffer rol gaan. Mensen wiens wet, wil is. Jakkes.
 • Anke
  Ik spreek collega's direct aan op hun gedrag als ik iets hoor wat voor mij niet door de beugel kan... Helpt wel voor n moment maar helaas blijven ze t toch vaak doen ..... maar ik blijf ze toch aanspreken ....want wij moeten ons werk met z n allen doen ...en dat liefst in een veilig werkomgeving.....
  • Emmelie
   Hoi Anke, Bedankt voor je reactie. En goed om te horen dat je je collegas blijft aanspreken op hun gedrag. Ik hoop dat je hierin ook steun vindt bij andere collegas of leidinggevende, om samen vervelend gedrag te blijven benoemen. Helemaal mee eens dat een veilige werkomgeving belangrijk is. Vooral blijven aanspreken dus! Veel succes. Groetjes, Emmelie PGGM&CO