1. Home
 2. Geldzaken
 3. Geld besparen
 4. Energietoeslag 2024: dit verandert er voor jou

Energietoeslag 2024: dit verandert er voor jou

4 4 minuten lezen
Overzicht
 • 7 reacties
 • 47 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 30 juni 2024
De afgelopen jaren is er veel veranderd in onze energierekening. In 2022 stegen de kosten enorm, waardoor de overheid een aantal maatregelen nam. Zo kwam er een prijsplafond, een Tijdelijk Noodfonds Energie en werd de energietoeslag geïntroduceerd voor huishoudens met een laag inkomen. Ook in 2023 kon er nog een energietoeslag worden aangevraagd. Maar hoe zit dat in 2024? Wij zetten de veranderingen voor je energierekening in 2024 voor je op een rij.

Geen energietoeslag in 2024

In 2022 en 2023 konden huishoudens met een laag inkomen energietoeslag aanvragen. Gemeenten konden zelf bepalen wie hiervoor in aanmerking kwamen. Wel had de overheid hiervoor een aantal richtlijnen meegegeven. In 2024 is het niet meer mogelijk om energietoeslag aan te vragen. Wel konden huishoudens bij veel gemeente in de eerste maanden van 2024 nog met terugwerkende kracht energietoeslag aanvragen over 2023. Inmiddels is dat in vrijwel alle gemeenten niet meer mogelijk.

Tijdelijk Noodfonds Energie gesloten

Begin dit jaar was het Tijdelijk Noodfonds Energie weer open voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen. Dit noodfonds bood hulp bij het betalen van de energierekening en hielp mensen om energieschulden te voorkomen. Sinds 20 maart is dit noodfonds gesloten.

Prijsplafond stopt

Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt in je energierekeningen, maar per 1 januari dit jaar is het prijsplafond geëindigd. Je betaalt dus het tarief dat in je energiecontract staat. Het prijsplafond was een tijdelijke maatregel vanuit de overheid, omdat de kosten voor gas en stroom erg hoog waren. Inmiddels zijn de tarieven gedaald, vaak zelfs tot onder het prijsplafond. Ook is het mogelijk om een vast contract af te sluiten, zodat je precies weet wat je de komende tijd aan energiekosten betaalt.

Heb jij inzicht in jouw geldzaken?

Je goed voelen over je geldzaken geeft rust en minder stress. Download het e-book ‘Geld overhouden? Zo doe je dat!’. En kijk of jij nog kunt (be)sparen met onze tips.

E-book: geld overhouden? Zo doe jij dat?

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • bennie
  volgens de belating dienst had ik in 2022 n inkomen van17.020 hoe kan dat ik niet in aanmerking kom voor de energie toeslag ik ben alleen staand en alleen wonend ik heb alleen mijn aow en n klein weduwen pensioentje?? graag hier n tegen bericht bvd bennie
 • Claudia
  En wat is het nou geworden 800 euro of 1300?
 • Gradus
  De maatregelen die ons kabinet "geven" zijn te belachelijk voor woorden. Onzin maatregelen!! Daar kunnen jullie helaas ook niets aan veranderen want jullie zullen ook "gepakt" worden door diezelfde overheid.
 • Mar van veen
  Mijn dochter woont nu tijdelijk hier ivm long covid. Vorig jaar heb ik het wel geb Grejen. Zij werk 11 uur dus ik vraag me af hoe dat dit jaar zit
 • Hanneke
  Ik werk als persoonlijk begeleider in de zorg en ben van mening dat de energietoeslag eigenlijk pas gegeven zou moeten worden als mensen met een rekening komen. Wat ik nu zie in de praktijk is namelijk dat de kachel volledig uit gaat en de energierekening ontzettend laag blijft (ze zitten met waxinelichtje in huis). Van het geld dat gekregen wordt, worden tv's en fietsen e.d. gekocht.. Zelf heb ik er geen recht op, geen probleem maar we betalen hier wel met zijn allen aan mee. Het groeit scheef zo is mijn mening. Jullie artikel gaat vooral over informeren en niet zozeer inhoudelijk maar ik wil bovenstaande toch graag als reactie geven, waar ik dit ook maar kan doen. Hopelijk wordt dit ergens opgepakt..
  • Claudia
   Belachelijke waarom gun je mensen met energie label d geen toeslag? Egoistisch zeg je vergeet ws dat sommige mensen ernstig ziek zijn en met een dekentje op de bank liggen omdat ze de kachel niet hoger te zetten! Kan je het niet hebben dat ouderen die altyd gewerkt hebben er een beetje warm er bij zitten? Jij verbruikt weinig aangezien je iedere dag op je werk bent kan je thuis lekker bezuinigen
  • Henk
   Mogen de mensen toch zelf weten hoe te besteden. Als ze graag in de kou willen zitten, prima, doen ze dat toch. NIet mee bemoeien,