1. Home
 2. Geldzaken
 3. Geld besparen
 4. Belastingaangifte: met welke aftrekposten bespaar ik geld?

Belastingaangifte: met welke aftrekposten bespaar ik geld?

8 8 minuten lezen
Overzicht
Spaarvarken
 • 1 reacties
 • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 28 maart 2019
Sommige uitgaven mag je bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Hierdoor is de inkomstenbelasting lager waardoor je vaak minder belasting betaalt. Hieronder vind je een aantal belangrijke aftrekposten.

Eigen woning

Je mag de hypotheekrente van een eigen woning van je inkomen aftrekken. Dit geldt ook voor terugkomende betalingen voor:

 • beklemming;
 • erfpacht;

Heb je een nieuwe hypotheek afgesloten? Dan mag je een aantal kosten voor de financiering van je hypotheek aftrekken. Denk aan afsluit- of oversluitkosten en advies-, notaris- en taxatiekosten. Heb je een nieuw huis gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan mag je de rente voor beide leningen 3 jaar lang als aftrekpost gebruiken. Door die dubbele aftrek betaal je minder.

Reiskosten openbaar vervoer

Reis je meer dan 10 kilometer naar je werk met het openbaar vervoer? En worden je reiskosten niet helemaal vergoed door je werkgever? Dan mag je deze kosten mogelijk aftrekken van je inkomen. Je moet dan wel een ov-verklaring (via de vervoerder) of reisverklaring (van je werkgever) hebben.

Je hoeft geen verklaring aan te vragen als je gebruikmaakt van een:

 • NS-jaartrajectkaart;
 • NS-jaarkaart;
 • OV-jaarkaart.

De NS geeft dit zelf door aan de Belastingdienst.

Persoonsgebonden aftrek 

Door je persoonlijke situatie heb je soms extra uitgaven. Sommige extra uitgaven mag je aftrekken van de belasting. Dat is je persoonsgebonden aftrek. Op de site van de Belastingdienst vind je alle persoonsgebonden aftrekposten. Hieronder vertellen we meer over aantal van deze uitgaven.

Betaalde partneralimentatie 

Betaal of krijg je partneralimentatie omdat je bent gescheiden? Partneralimentatie is een aftrekpost voor degene die het betaalt. Krijg je partneralimentatie? Dan betaal je er juist belasting over. Ook alimentatie aan iemand met wie je ongehuwd samenwoonde is soms aftrekbaar van je inkomen.

Zorgkosten 

Je mag sommige zorgkosten aftrekken in je aangifte. Dit zijn bijzondere zorgkosten. Je mag alleen de kosten aftrekken die je hebt gemaakt in het jaar waarin je ziek of invalide was. Was je in 2018 ziek en heb je je zorgverlener in hetzelfde jaar betaald? Dan mag je dit gebruiken als aftrekpost. Was je ziek in 2017 en heb je de kosten pas in 2018 betaald? Dan mag je de zorgkosten niet aftrekken van je inkomen. En alleen dát deel waarover je geen vergoeding krijgt van de zorgverzekering of de bijzondere bijstand.

Let op!

De Belastingdienst vraagt je soms om te bewijzen dat je zorgkosten hebt gemaakt. Bewaar alle rekeningen, bankafschriften en overzichten van de zorgverzekeraar dus goed.

Studiekosten

Heb je zelf een opleiding, cursus, of EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties) betaald die je gebruikt voor je werk? Dan moet je de eerste € 250,- zelf betalen. Alles boven de € 250,- uitkomt mag je aftrekken. Daarvan krijg je weer een deel terug van de Belastingdienst.

Let op!

Een cursus die je als hobby volgt is geen aftrekpost.

Giften 

Giften aan goede doelen kun je aftrekken als:

 • Je geld geeft aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of aan een steunstichting SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling). Kijk in het Register goede doelen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) of jouw goede doel erbij staat;
 • Het totale bedrag van de gift hoger is dan 1% en lager is dan 10% van je inkomen en dit minimaal € 60 is. Bijvoorbeeld: Je inkomen over 2018 was 30.000 en je gift was meer dan € 300 en minder dan € 3.000. Dan kun je de gift gebruiken als aftrekpost.

Meer aftrek krijgen? 

Met een regelmatige gift krijg je een hogere aftrek. Bij een regelmatige gift heb je niet te maken met drempels of een maximum. Je moet dan wel 5 jaar lang aan hetzelfde goede doel een vast bedrag schenken.

Tip: Gebruik het verdeelscherm

Doe je samen met je fiscaal partner aangifte? Maak dan gebruik van het verdeelscherm tijdens de aangifte. Je vindt dit in het programma van de Belastingdienst. Het verdeelscherm berekent voor jullie hoe je de aangifte moet doen zodat je zo min mogelijk belasting betaalt. Het is de bedoeling dat je zelf met de posten schuift. Gewoon proberen dus.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Arie Jan
  Lekker op tijd. Aangifte over 2018 zeker nadat er bijna 2 jaar geleden hierover al een opmerking is geplaatst lijkt mij dat een active vereniging hier wel op zijn plaats is.