Wat is een keukentafelgesprek?
In een keukentafelgesprek spreekt een Wmo-consulent met jou en je naaste. Een Wmo-consulent is iemand van de gemeente die kijkt welke hulp mensen nodig hebben om thuis te blijven wonen. Tijdens dit gesprek bespreek je welke hulp je nodig hebt en vertel je:
- welke hulp jullie nodig hebben van de gemeente en waarom;
- welke mensen uit de omgeving jullie kunnen helpen;
- wat je naaste en jij zelf kunnen.
De Wmo-consulent wil dit graag weten zodat je precies de hulp krijgt die je nodig hebt.
De zorgvrager bepaalt wie bij het gesprek aanwezig is
De Wmo-consulent en degene die zorg nodig heeft zijn altijd aanwezig bij het keukentafelgesprek. Ook is het heel belangrijk dat de mantelzorger erbij is. Jij dus. Dan heb je zelf de kans om te vertellen welke zorg je zelf geeft en waarbij je hulp nodig hebt. Heb je hierbij steun nodig? Vraag de gemeente dan om een cliëntondersteuner.
Je krijgt een verslag van het keukentafelgesprek
Na afloop van het gesprek krijg je een document. Hierin staat alles wat tijdens het gesprek is besproken. Klopt het verslag? Dan zet je jouw handtekening eronder en stuur je het terug naar de gemeente. De Wmo-consulent gaat vanaf dat moment op zoek naar de hulp die het beste past bij jullie situatie. Binnen 6 weken hoor je van de gemeente welke hulp je krijgt.
Tip: bereid het gesprek goed voor nu je weet wat een keukentafelgesprek is
Je wilt dat de Wmo-consulent na het gesprek goed weet welke hulp jullie nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat je het gesprek goed voorbereidt.
Bronnen: Ledenvereniging, Mantelzorg.nl, Adviespunt Zorgbelang. Beeld: Getty Images
Voor jou: 3 extra tips om je voor te bereiden op het keukentafelgesprek
Iedereen heeft weleens hulp nodig. Ook jij als mantelzorger. Daarom geven wij je graag een extra steuntje in de rug met 3 handige tips.
Vraag nu gratis aan
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie