1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Hulp & advies
 4. Keukentafelgesprek voorbereiden: 5 handige tips

Keukentafelgesprek voorbereiden: 5 handige tips

5 5 minuten lezen
Overzicht
Lachend echtpaar in gesprek met vrouw over keukentafelgesprek
 • 2 reacties
 • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 7 mei 2019
Veel mantelzorgers vinden het keukentafelgesprek spannend. Jij ook? Dan ben je niet de enige. Je wilt dat je naaste de juiste hulp krijgt. Er hangt dus iets vanaf. Bereid je voor op het keukentafelgesprek met onze 5 tips en ontdek dat het eigenlijk best meevalt.
 1. Verzamel bewijs

De Wmo-consulent wil weten wat er aan de hand is met degene voor wie je zorgt. Het is daarom slim om uitslagen van medische testen en ander bewijs bij het gesprek te hebben. Vraag hiernaar bij de huisarts of zorgverlener van je naaste.

 1. Bespreek samen wat je wilt zeggen

Doen jij en je naaste samen mee aan het gesprek? Zorg er dan voor dat je op één lijn zit. Bespreek met elkaar wat je wilt zeggen. Het helpt jou om aan te geven wat jij als mantelzorger nodig hebt.

 1. Keukentafelgesprek voorbereiden: schrijf op wat je wilt zeggen 

Zo Zorg Ik heeft een handige checklist waarin onderwerpen staan die de Wmo-consulent met jullie bespreekt tijdens het keukentafelgesprek. Zet van tevoren alles op papier zodat je niets vergeet als het zover is.

 1. Vraag een eigen gesprek aan

Soms wil je niet alles bespreken waar je naaste bij zit. Denk je dat het keukentafelgesprek gevoelig ligt? Vraag bij de gemeente een gesprek voor jezelf aan. Op die manier bespreek je jouw kant van het verhaal. Los van degene voor wie je zorgt.  

 1. Vraag hulp van een cliëntondersteuner

Wil je hulp bij het voorbereiden van het gesprek? Vraag dan bij de gemeente om een cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar. Deze persoon weet precies hoe je een keukentafelgesprek goed voorbereidt. Vraag de cliëntondersteuner mee naar het gesprek als je dit prettig vindt.

 

Bronnen: Mantelzorg.nl, Zo Zorg Ik. Beeld: Getty Images

Voor jou: 3 extra tips om je voor te bereiden op het keukentafelgesprek

Iedereen heeft weleens hulp nodig. Ook jij als mantelzorger. Daarom geven wij je graag een extra steuntje in de rug met 3 handige tips.

Vraag nu gratis aan
Infographic keukentafelgesprek

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Marja
  de link in stap 3 werkt helaas niet meer.
  • Emmelie
   Hoi Marja, Bedankt voor je bericht. Scherp. Ik heb het direct aangepast in het artikel. Hierbij de juiste link naar de checklist zoals beschreven in stap 3: https://www.zozorgik.nl/app/uploads/2019/10/brochure-voorbereiding-op-het-keukentafelgesprek-zo-zorg-ik.pdf Groetjes, Emmelie - PGGM&CO