1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Wat zijn de regels voor mantelzorg?

Wat zijn de regels voor mantelzorg?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Mantelzorger geeft man medicijnen
 • 0 reacties
 • 39 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 3 april 2019
Stel dat je naaste elke dag een spuit nodig heeft op een plek waar hij of zij niet bij kan. Geef jij die dan of moet een verpleegkundige of arts dat doen? Wat zijn de regels voor mantelzorg? Zijn er speciale wetten die vertellen wat je wel en niet mag doen? Wij leggen het je uit.

Je zorgt voor het dagelijks leven van je naaste

Als mantelzorger doe je jouw best om het dagelijks leven van je naaste zo prettig mogelijk te maken. Welke taken je hebt hangt helemaal af van wat je naaste nodig heeft. De een wil graag troost en gezelschap, terwijl de ander hulp nodig heeft bij het wassen, aankleden en eten. Het Steunpunt informele zorg Breda (StiB) heeft de volgende lijst met veel voorkomende mantelzorgtaken opgesteld:

 • Gezelschap en troost;
 • Verzorging;
 • Vervoer en begeleiding;
 • Administratie, geld- en regelzaken;
 • Hulp in het huishouden;
 • Klusjes;
 • Eten en drinken maken en eventueel voeren;
 • Verpleging (medicijnen geven, spuiten geven, wonden verzorgen)

Er zijn geen wetten en regels voor mantelzorg

Mensen die voor anderen zorgen als beroep, hebben te maken met strenge regels. Niet elke zorgmedewerker mag zomaar een spuit of medicijnen geven aan een patiënt. Je kijkt er misschien raar van op, maar deze regels gelden niet voor mantelzorgers. Je mag als mantelzorger dus gewoon medische handelingen doen zolang je naaste hiervoor toestemming geeft.

Laat een zorgverlener meekijken

Ook al zijn er geen speciale regels voor mantelzorg, het is wel belangrijk dat je voorzichtig bent. Daarom is het handig om uitleg te vragen aan een professionele zorgverlener, zoals een arts of verpleegkundige. Vooral als je een beginnende mantelzorger bent, is het prettig als de zorgverlener de eerste paar keer met je meekijkt. Aarzel niet om hulp te vragen als je onzeker bent en weet dat je niet verplicht bent om alles zelf te doen.

Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen?

Je mag als mantelzorger heel veel zelf doen. Dat betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent als er iets misgaat. Daarom is het goed om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je je voor de kosten die je maakt als iemand of iets beschadigd raakt. Vaak werk je nauw samen met zorgverleners. Heeft de zorgverlener gezien dat je een fout maakte, maar hier niets aan gedaan of van gezegd? Dan is de zorgverlener verantwoordelijk.

Bronnen: Stichting Movisie, StiB, Zorg voor beter 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.