1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Wetten & regels
 4. Vergoedt mijn verzekering mantelzorg?

Vergoedt mijn verzekering mantelzorg?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Omgevallen pot met geld waar een plantje uit groeit
 • 8 reacties
 • 266 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 4 maart 2019
De zorg die jij geeft aan je familielid of vriend is heel waardevol. Het is dan ook belangrijk dat je dit volhoudt en goed voor jezelf blijft zorgen. Hier kan een vergoeding voor mantelzorg bij helpen. Maar heb je eigenlijk recht op zo’n mantelzorg vergoeding van je verzekering? We bespreken het hieronder.

Mantelzorg vergoeding vanuit de verzekering

Mantelzorg is vaak iets wat je overkomt en wat je oppakt uit liefde voor je vriend of familielid. En dat is van grote waarde. Maar het is wel belangrijk dat je ondersteund wordt, zodat je als mantelzorger niet overbelast raakt. Gelukkig vergoeden zorgverzekeraars zorg en hulp bij mantelzorg om je deze ondersteuning te geven. We zetten de verschillende mogelijkheden hieronder op een rij.

Basisverzekering: ga met iemand in gesprek

Vanuit de basisverzekering bieden zorgverzekeraars de volgende vergoedingen:

 • Ergotherapie:Een ergotherapeut kan je tips geven over je lichaamshouding in de zorg voor de ander en kan helpen met aanpassingen in huis. Hiermee voorkom je overbelasting.
 • Psychologische hulp:Wordt de zorg je teveel en heb je behoefte om er met iemand over te praten? Via je huisarts kun je terecht bij een praktijkondersteuner of een psycholoog.

Aanvullende verzekering: ontvang ondersteuning

Binnen de aanvullende verzekering bieden zorgverzekeraars soms de volgende vergoedingen:

 • Mantelzorgmakelaar: Deze ondersteunt jou als mantelzorger in zorgtaken en regeltaken, zoals het aanvragen van extra zorg.
 • Mantelzorg cursussen: Word bewust van je gedachten en je lichaam met mindfulness. Of ga met andere mantelzorgers aan de slag met het bewaken van je grenzen.
 • Vervangende zorg: ontvang tijdelijk vervangende zorg voor je vriend of familielid als jij ziek bent of er zelf even tussenuit wilt.
 • Mantelzorgarrangementen: Denk hierbij aan leuke uitstapjes voor jou en degene voor wie je zorgt.

Tip: kijk op zorgwijzer.nl en ontdek welke vergoeding jouw zorgverzekering biedt voor mantelzorg.

Andere vergoeding bij mantelzorg

Naast de mantelzorg vergoeding van je verzekering, kun je als mantelzorger ook een andere vergoeding aanvragen. Dit is het persoonsgebonden budget, ook wel het pgb genoemd. Lees hier hoe je zo’n pgb aanvraagt.

Bron: Zorgwijzer, Regelhulp. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Philippe
  De vraag is. Waarom krijgt de mantelzorger de premie niet. Hij doet het werk voor niets bijgevolg. Tijdrovend, benzine verrijden ed.
 • Greet
  Hallo allemaal ik heb een vraag over mijn partner van af 2019 ben ik zijn partner hulp nodig met aan kleden wassen hij heeft Long ziekte en hart Ik ben elke dag weer natuurlijk ook met liefde voor hem bezig kan ik in aanmerking komen voor mantelzorgers want hij heeft kleding en verzorging nodig dus vandaar dat ik even een vraagje over dit onderwerp zal willen hebben want ik krijg van iedere te horen dat Ik dat ook zal kunnen krijgen graag hoor ik van uw vriendelijk groet Greetje
 • Rachelle
  Ben momenteel al bijna 2 jaar mantelzorg van mijn moeder. Graag zou ik wat meer info willen krijgen. Eerlijk gezegd wist ik niet dat je daar een vergoeding voor kunt krijgen dit heeft een kennis mij als tip meegegeven.
  • Sarah
   Beste Rachelle, Bedankt voor je vraag voor meer informatie over mantelzorg. Wat fijn dat je op onze website bent gewezen voor meer informatie over mantelzorg. Op deze pagina: https://www.pggmenco.nl/mantelzorg/ hebben we uitgebreide informatie over mantelzorg, Je kunt door de pagina heen bladeren en zo van alles vinden als het gaat om advies, steun, regelgeving en werk. Ook kun je een filter instellen op deze pagina. Zo zie je gericht de informatie die je wilt. In dit artikel staan alle adressen en adviezen op een rij. Dat is een goed beginpunt: https://www.pggmenco.nl/mantelzorg/hulp-advies/waar-vind-ik-als-mantelzorger-steun-en-advies/ Tot slot is er een uitgebreid gratis e-book: https://www.pggmenco.nl/mantelzorg/hulp-advies/asjeblieft-een-gratis-e-book-om-extra-hulp-in-te-schakelen/ Hopelijk helpen we je hiermee verder. Hartelijke groet Sarah I PGGM&CO
 • Jozef
  Mijn vrouw is 66+ gehandicapt en heeft nu hulp nodig in het huishouden en hiegyne en ik wil haar als man bijstaan wat moet ik doen om mantel zorg te bekomen graag u antwoord MVG Jos Nijs
  • Emmelie
   Hoi Jozef, Bedankt voor je bericht. Ik kan me voorstellen dat jullie graag extra hulp inschakelen. In onze wegwijzer 'Hoe vraag ik extra hulp aan' vertellen we waar je terecht kunt om verschillende soorten hulp aan te vragen als mantelzorger: https://www.pggmenco.nl/mantelzorg/hulp-advies/asjeblieft-een-gratis-e-book-om-extra-hulp-in-te-schakelen/ Verder heeft elke gemeente een speciaal loket (WMO-loket), waar je met dit soort vragen terecht kunt. Je kunt dus ook rechtstreeks met de gemeente contact opnemen. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Emmelie Munneke PGGM&CO
 • S.H. Besuijen- Dijkers
  Goede morgen, Ik meen dat ik nog geen account heb. Graag wil ik kijken of ik in aanmerking kan komen voor Mantelzorg. Hoor dat dat tot 1 juni aangevraagd kan worden. Hoop dat dat dus ook niet te laat is. Mijn man heeft een ernstige vorm hersen tumor en is daardoor in heel veel dingen niet in staat om voor zich zelf te zorgen en heeft hulp nodig. Ik ben in de moogelijkheid deze te kunnen geven. Graag hoor ik meer hierover welke vergoeding ik kan en mag ontvangen. Vriendelijke groet Suzet Besuijen Dijkers.
  • Karin van der Doelen
   ik denk dat je man recht heeft op een pgb van waaruit je zorg kunt inkopen. Ook als jij die zorg kunt leveren heb je mogelijk recht op deze vergoeding.