1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Werk & relatie
 4. 5 tips om mantelzorg en werk te combineren

5 tips om mantelzorg en werk te combineren

6 6 minuten lezen
Overzicht
Kubus met lachend gezichtje
 • 1 reacties
 • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 2 april 2019
Mantelzorg en werk combineren doe je door op je eigen grenzen te letten. Je richt je werk en privéleven zo in dat je al jouw taken goed kunt doen. Het liefst op een manier dat je af toe nog tijd voor jezelf hebt. Denk bijvoorbeeld na of je aan je werkgever en collega’s vertelt dat je mantelzorger bent. Of kijk of je zorgverlof kunt opnemen. Misschien is minder of thuiswerken een optie? Allemaal manieren om ervoor te zorgen dat je mantelzorg en werk kunt combineren.

Tip 1: besluit of je aan je werkgever vertelt dat je mantelzorg en werk combineert

Je bepaalt zelf of je het prettig vindt dat je werkgever weet dat je mantelzorger bent.  Veel werkgevers geven aan hun werknemers te willen helpen om mantelzorg en werk te combineren.

Tip 2: vertel aan je collega’s dat je mantelzorger bent

Werken doe je samen. Het helpt als je collega’s begrijpen voor welke uitdagingen jouw mantelzorgtaken zorgen.  Zij snappen het dan meteen als jij onverwachts naar huis moet voor je naaste. En misschien willen ze wel een keer dienst of werkdag met je ruilen.

Tip 3: neem zorgverlof op om werk en mantelzorg te combineren

Je hebt recht op zorgverlof als je mantelzorger bent.  Er zijn verschillende soorten zorgverlof. Je mag zelf kiezen welk soort verlof je opneemt. Het hangt helemaal af van jouw situatie en wensen.

Tip 4: kies ervoor om minder te werken en voor je naaste te zorgen

Is het financieel mogelijk? Denk er dan eens over na om minder te werken. Zo houd je meer tijd over voor jezelf én voor je zorgtaken. Vraag je werkgever twee maanden van tevoren om toestemming. En doe dit per e-mail. Je werkgever mag jouw vraag alleen weigeren als de organisatie eronder lijdt. Zorg ervoor dat je in je e-mail vertelt:

 • vanaf wanneer je minder wilt werken;
 • hoeveel uur je wilt werken;
 • en hoe je de uren over de werkweek wilt verspreiden.

Tip 5: werk af en toe thuis om bij je naaste te zijn

Heb je een kantoorbaan? Overleg dan met je werkgever of je af en toe thuis mag werken. Dat helpt je als je zorgt voor je partner of kind. Zo ben je in de buurt als de persoon voor wie je zorgt jou nodig heeft.

Bonustip: bewaak je eigen grenzen

Je kunt al je zorgverlof en je vakantiedagen opmaken om je mantelzorgtaken uit te voeren. Maar dan heb je weinig tijd meer voor jezelf. Je raakt dan sneller overbelast. Probeer dit voor te zijn. Geef aan wanneer het te veel wordt. Op het werk. Maar ook thuis. Zo voorkom je dat werk en mantelzorg combineren te veel wordt.

Bronnen: Rijksoverheid.nl

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Rianne Hanning
  Vanaf 1 mei is bij MantelzorgNL het zakboekje Werk & Mantelzorg te bestellen, een boekje voor mantelzorgers die werk en mantelzorgtaken combineren. In het zakboekje staat informatie over hoe je kunt zorgen voor een goede balans en hoe je in gesprek kunt gaan met je werkgever. Er staat informatie in over de wettelijke verlofregelingen en de wet flexibel werken, over mogelijke bedrijfsspecifieke regelingen waar je wat aan zou kunnen hebben en informatie over zorg delen met anderen.