1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. 7x help je collega’s begrijpen wat mantelzorg betekent

7x help je collega’s begrijpen wat mantelzorg betekent

7 7 minuten lezen
Overzicht
Gesprek tussen collega's
  • 0 reacties
  • 4 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 10 april 2019
Werken doe je samen. Daarom helpt het als je collega’s begrijpen welke uitdagingen jouw mantelzorgtaken geven. Zij snappen het dan beter als jij onverwachts naar huis moet voor je naaste. Wij zetten 7 tips op een rij om met je collega’s te praten over mantelzorg.

Tip 1: vertel je collega’s in een teammoment dat je mantelzorg geeft

Gebruik een teammoment om je collega’s te vertellen dat je mantelzorger bent. Zo voorkom je dat je het verhaal vaker moet vertellen. En het is persoonlijker dan een e-mail. Vraag aan je leidinggevende om dit op de agenda van een overleg te zetten. Zo krijg je echt de tijd. Geef je collega’s ook tijd om vragen te stellen. 

Tip 2: maak afspraken met je collega’s over jouw situatie

Probeer tijdens het gesprek met je collega’s meteen afspraken te maken over jouw situatie. Wat spreken jullie af als je plotseling weg moet? Of een collega jouw dienst opeens moet overnemen? Bespreek de mogelijkheden en uitdagingen met elkaar.

Tip 3: wees open en eerlijk als je even weg moet of moet bellen

Je collega’s begrijpen het veel beter als ze weten waarom je soms zomaar wegloopt om te bellen. Of spontaan naar huis moet om te zorgen voor je naaste. Wees daarom eerlijk over je situatie. Zo zorg je voor vertrouwen op de werkvloer.

Tip 4: accepteer hulp van je collega’s

Voelt het gek om hulp te accepteren van je collega’s? Maak je geen zorgen. Dit is heel normaal. Zet je gevoel opzij en accepteer de hulp. Want: werken doe je samen.

Tip 5: houd je collega’s op een positieve manier op de hoogte van de situatie

Blijf positief. Dat is af en toe best moeilijk. Vooral als de zorg voor je naaste zwaar is. Vertel je collega’s hoe het gaat met jou en de persoon voor wie je zorgt. Wees hierover eerlijk. Maar probeer wel positief te blijven. Dat helpt jou en je collega’s. Zo voorkom je dat je zielig gevonden wordt. Of zelf in een slachtofferrol terecht komt.

Vind je het lastig om positief te blijven? Vraag dan eens hulp aan een coach of psycholoog. Die helpt je daar graag bij. Hiervoor vraag je een verwijzing aan je huisarts.

Tip 6: heb eerlijke verwachtingen van je collega’s. Zo voorkom je teleurstelling

Verwacht van je collega’s dat ze collegiaal zijn. Maar accepteer ook een ‘nee’ of ‘nu even niet’. Houd daar rekening mee.

Tip 7: trakteer je collega’s als ze je al een tijdje helpen

Traktaties doen het altijd goed, toch? Bedank je collega’s als ze je al een tijdje helpen en begrip tonen voor jouw situatie. Doe eens gek. En trakteer op iets lekkers bij de koffie. Of koop een leuke kaart waar je opschrijft dat je dankbaar bent.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.