1. Home
  2. Onderzoek
  3. 90% van zorgmedewerkers voelt gevolgen van prijsstijgingen

90% van zorgmedewerkers voelt gevolgen van prijsstijgingen

4 4 minuten lezen
Overzicht
impact zorgmedewerkers prijsstijgingen
  • 3 reacties
  • 35 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 12 april 2022
Is het geen corona, dan zijn het wel hoge prijsstijgingen. Genoeg voor de gemiddelde medemens om slapeloze nachten van te hebben. Dat geldt zeker voor zorg- en welzijnsmedewerkers die door de extreem hoge werkdruk tijdens de pandemie mentaal al minder fit zijn. Samen met onderzoeksbureau Miles Research onderzochten we de gevolgen van de prijsstijgingen voor de mensen in onze sector.

Mede door de oorlog in Oekraïne stijgen de prijzen tot recordhoogte. Denk bijvoorbeeld aan energie, benzine en je dagelijkse boodschappen. Maar liefst 90% van de zorg- en welzijnsmedewerkers merkt de negatieve gevolgen van de prijsstijgingen in hun portemonnee. Twee derde merkt er zelfs heel veel van. Met als resultaat dat steeds meer zorg- en welzijnsmedewerkers zich zorgen maken over hun financiële situatie: 53% ten opzichte van 44% in 2021.

Kan ik wel rondkomen?

De grootste zorg onder zorg- en welzijnsmedewerkers is de vraag of ze wel rondkomen. 7% ervaart hun financiële situatie zelfs als (zeer) slecht. Dit percentage verschilt weinig met mensen die werken in andere sectoren. Toch zeggen de mensen in de zorgsector – meer dan de rest van werkend Nederland - vaker te letten op de prijs van boodschappen, het gebruik van energie en de auto.

Geld overhouden? Zo doe jij dat!

Lig jij soms ook wakker van jouw financiële situatie? Met dit e-book helpen wij jou sámen met financiële experts om jouw financiën weer goed op orde te hebben. En er slimmer mee om te gaan. Zodat jij geld overhoudt. 

Vraag om hulp

Vergeleken met andere sectoren zijn werkgevers in zorg en welzijn minder vaak op de hoogte van de financiële situatie van hun medewerkers. Maak jij je ook zorgen of je wel deze maand wel rondkomt, terwijl je juist zo hard werkt? Vraag dan om hulp. Mogelijk heeft je werkgever toegang tot hulpmiddelen als een financiële zelfhulptest of financieel coachgesprek. Ga je liever niet naar je werkgever? Vraag dan zelf een financieel coach om advies.

Over het onderzoek

PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Dit keer onderzochten we de gevolgen van de prijsstijgingen en de daarmee samenhangende financiële zorgen. In totaal hebben bijna 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers en 1000 medewerkers uit andere sectoren meegewerkt aan het onderzoek.

Bekijk het onderzoeksrapport 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • brigitte
    het klopt dat ik me zorgen maakt vooral omdat de bezinekosten die ik nodig heb voor het werkverkeer nog het zelfde word vergoed als voor de corronna we hebben dan wel een bonus gehad maar die had ik apart gehouden voor het geval dat en dat is nu ook al aan het opraken dus minder spaarmogelijkheden het gaat gewoon in de benzinekosten zitten
    • Emmelie
      Hoi Brigitte, Bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat je je hier zorgen over maakt. Dit is iets wat we van veel leden hoorden. We hopen dat we hier met dit onderzoek aandacht voor kunnen vragen, zodat professionals in hierin gehoord en ondersteund kunnen worden. Met vriendelijke groet, Emmelie Munneke PGGM&CO
  • Petteer
    Het is een kunst om mensen te begeleiden die allemaal in verschillende levensfasen verkeren. Dit artikel komt nu eens echt goed op tijd. De voorgestelde " oplossingen " zijn gegeven op het moment dat de werkenden nog maar net kennismaken met de inflatie en dus valt het goed in de tijd dat men er wel van overtuigd is dat er een probleem ontstaat, maar nog net voordat men in het moeras verdwenen is. Goed gedaan, dit is echte zorg