1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Digitale vaardigheden
 4. Ken jij deze handige digitips al?

Ken jij deze handige digitips al?

4 4 minuten lezen
Overzicht
 • 7 reacties
 • 36 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 15 maart 2023
Is het euroteken weer verdwaald op je toetsenbord? PGGM&CO deelt handige digitips met jou. Met deze digitale tips verminder je je werkdruk én bespaar je tijd én irritaties. Kan je niet wachten om digitaal vaardiger te worden? Lees dan snel onze handige digitips die je helpen bij je verdere loopbaan in de zorg.

1. Voorkom een trauma door de trema

Cliënten en patiënten: beide woorden hebben die rotpuntjes op de ‘e’. Dit noemen we een trema. Gelukkig hoef je er geen trauma aan over te houden, want de puntjes zijn eigenlijk best makkelijk. Je moet alleen net even weten hoe je ze tevoorschijn tovert. Voor een Windowscomputer geldt:

 • Druk tegelijkertijd op de “ en de shift-toets (zie plaatje hieronder).
 • Typ de e. 

Dit werkt ook voor é, è, ê en voor dezelfde tekens met de letters i en a. Wil je dit op een Mac? Houd dan de letter iets langer ingedrukt. Er verschijnt dan een klein schermpje waarop je de juiste ‘e’ kiest:

Extra tip: de shift gebruik je als je er 2 tekens op een toets staan en je de bovenste nodig hebt. 

2. Snel kopiëren en plakken

Wil je op een snelle manier teksten of afbeeldingen kopiëren en plakken? Of hip gezegd: copy-pasten? Dit doe je door de tekst of afbeelding te selecteren met je muis en daarna op ‘ctrl’ (control) en ‘c’ te klikken. Vervolgens klik je met je muis op het scherm waar je de tekst of afbeelding wilt plaatsen en klik je op ‘ctrl’ en ‘v’. Op een Macbook gebruik je de command-toets in plaats van ‘ctrl’.

3. Zoek de euro

Er zijn verschillende manieren om het euroteken (€) op je scherm te toveren. Het hangt af van je toetsenbord en computer (Windows of Mac) wat voor jou werkt:

 • Windows:

- Druk tegelijkertijd op de Alt-toets, Ctrl-toets en de 5-toets.

- Druk tegelijkertijd op de AltGr-toets (deze heet soms ook alleen Alt) en de 5-toets.

- Druk tegelijkertijd op de linker Alt-toets en druk rechts op de toetsen 0, 1, 2, 8.

 • Mac:

- Druk tegelijkertijd op de Alt-toets en de 2-toets.

- Druk tegelijkertijd op de Option-toets en de 2-toets.

4. Pin je aandacht in Teams

Sinds de coronapandemie is iedereen aan het ‘teamsen’. Wist je dat je een deelnemer met een soort punaise ook kunt vastzetten in Microsoft Teams? Die persoon blijft dan de hele tijd op je scherm zichtbaar. Zelfs als hij niet aan het woord is. Zo doe je het:

1. Klik in een Teams-vergadering op het icoontje ‘deelnemers’.
2. De rij met deelnemers verschijnt aan de zijkant. Klik op de naam van de persoon die je wilt vastzetten en klik op ‘pin’.
3. Nu blijft de persoon de hele vergadering zichtbaar.

5. Zo kies je een sterk wachtwoord

Een wachtwoord is belangrijk om je digitale gegevens veilig op te bergen. Maar niet alle wachtwoorden zijn even veilig. Met een sterk wachtwoord verklein je de kans dat gevoelige informatie in verkeerde handen komt. Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 12 tekens en:

 • Een mix van kleine- en hoofdletters.
 • Cijfers. 
 • Een vreemd teken. 

Een voorbeeld van een sterk wachtwoord is Zorg&W3lZijn2023!

6. Weeknummers instellen in je Outlook-agenda

Vaak hoor je dat collega’s alleen in (on)even weken werken of wil iemand gezellig afspreken in week 16. Het is dan wel zo handig om snel te zien om welke week het dan gaat. Gelukkig is dat heel makkelijk in te stellen:

 • Computer-app van Outlook:

- Open je Outlook-agenda en klik in het menu linksboven op ‘Bestand’ en daaronder op ‘Opties’.

- Kies voor ‘Agenda’ (links).

- Scroll naar beneden waar je ‘Weergaveopties’ ziet.

- Zet een vinkje bij ‘Weeknummers weergeven’.

 • Webmailversie van Outlook 365:

- Klik rechtsboven op het tandwieltje om de instellingen te openen.

- Kies voor ‘Alle Outlook-instellingen weergeven’, daarna ‘Agenda’ en ‘Weergave’.

- Zet een vinkje bij ‘Weeknummers weergeven’.

7. Ontdek nog meer digitips

Internet staat bol van handige weetjes en dus ook van digitale handigheden. De website Digivaardig in de Zorg deelt veel handige tips waarmee werken op de computer een stuk eenvoudiger en leuker wordt.

 

Wat is jouw beste digitip? Deel je antwoord in de reactie onder het artikel.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Annabet
  hai, wat fijn deze digitips die kunnen we binnen mijn organisatie ook goed gebruiken. Al vraag ik mij bij de eerste tip wel af waar jullie het streepje de ándere kant op kunnen vinden op het toetsenbord... graag jullie tip hiervoor ;)
 • Zeer
  Beste Lezer. Klein detail: De ascii code voor € werkt alleen als je een numeriek toetsenbord hebt. Dus: Alt vasthouden en dan de 0128 op het numerieke toetsenbord. Als je de 0128 van je alfa-numerieke toetsenbord gebruikt gebeurt er niet. Dit is van belang als je een laptop of tablet hebt. Die hebben vaak geen numeriek toetsenbord. Soms kan je in het letterdeel een numeriek aanzetten. Werkt echter meestal niet. Laatste opmerking: Op slaan in the cloud mag je alleen doen als jij je data encrypt. Anders is het leesbaar voor je provider. Dan kan elke Admin van bijvoorbeeld google of microsoft in alle rust gaan zitten snuffelen in jouw data. En die provider doet niets gratis. Zij gebruiken jouw data om er voor hun bruikbare gegevens van te maken. Dus in de cloud is pas safe als jij het encrypt. Google is dus ook niet te vertrouwen. Zie hun Privacybeleid:"Dit privacybeleid is bedoeld om u inzicht te geven in de gegevens die we verzamelen, waarom we deze gegevens verzamelen.........". Google's service voorwaarden vertellen wat u dient prijs te geven om hun services te gebruiken. Google beloofd niets met derden te delen. Zouden ze dat wel doen stopt hun business. Ze gebruiken echter alles om hun geld te verdienen. Zo ook Microsoft. Office 365 draait bij hun op hun servers. Met vriendelijke groeten een IT-er sinds 1986 Meer info over cloud storage: https://www.cloudwards.net/how-to-encrypt-your-data-for-cloud-storage/
 • andre
  Jammer, ze die "handige" tips helemaal niet werken. Irritant.
  • Jessica
   Ctrl c en Ctrl V zouden op ieder toetsenbord moeten werken. Ik gebruik ze dagelijks meerdere keren. En dan heb je nog ctl z, die maakt ongedaan wat je evt al dan niet per ongeluk heb gewist.
 • Toon
  Jammer dat het alleen gaat over een PC, terwijl tegenwoordig de meesten vaak een telefoon en/of tablet gebruiken.
 • Henna
  Mails komen binnen in map verwijderd Hoe fix ik dit, al 2mnd hiermee bezig dit rechtstreeks te krijgen in mijn inbox? Vr.gr
  • Zeer
   Beetje offtopic voor deze site: Toets F1 en zoek naar bezorgingslocatie. "Opgeven waar nieuwe berichten worden afgeleverd" Voor Office2003 krijg je onderstaande informatie. Het is in verschillende office versies echter een verschillend antwoord. ************************************************************************** Klik op E-mailaccounts in het menu Extra. Klik op Bestaande e-mailaccounts weergeven of wijzigen en klik vervolgens op Volgende. Selecteer in de lijst Nieuwe e-mail bezorgen op de volgende locatie de locatie waar u de nieuwe berichten wilt laten bezorgen. Klik op Voltooien. Sluit Microsoft Outlook af en start het programma opnieuw.