1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Digitale vaardigheden
  4. Makkelijk(er) leven met digitale vaardigheden

Makkelijk(er) leven met digitale vaardigheden

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 6 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 15 maart 2023
Je maakt het jezelf graag zo makkelijk mogelijk, toch? Zo kun je steeds meer dingen online regelen. Dit scheelt vooral tijd en soms ook stress. Geen zin om in een lange rij te staan bij de bank of het belastingkantoor? Lang leve iDEAL en DigiD. En bellen met verre vrienden of familie doe je ‘gewoon’ via WhatsApp. Internet is dus best handig! Maar wat nou als je zelf niet zo digitaal vaardig bent?

Digitaal in contact blijven

Mensen zijn sociale dieren. En hebben behoefte aan contact met anderen. Dat is soms best een uitdaging nu iedereen maar steeds drukker lijkt te zijn. Of (tijdelijk) naar de andere kant van de wereld verhuist. Gelukkig is de wereld tegenwoordig een stuk kleiner dan 30 jaar geleden. Niet alleen zijn vliegtickets goedkoper geworden; het is ook een stuk makkelijk om ze te boeken. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor dure overzeese telefoontjes. Of ongeduldig te wachten op een verre brief. Elkaar even zien of op afstand koffiedrinken is namelijk zo geregeld dankzij videobellen.

Duik in je digitale vaardigheden

Dankzij internet haal je de wereld in huis. Energie steken in je digitale vaardigheden is dus absoluut de moeite waard. Het helpt ook eenzaamheid tegen te gaan. Videobellen met je (klein)kinderen of via sociale media op de hoogte blijven van familie en vrienden? Het kan allemaal met internet. En nog meer goed nieuws: je hoeft er geen ingewikkelde studie voor te volgen. Met de hulp van een handige gids van de ANBO leer je in makkelijke stappen hoe je digitaal contact legt met anderen.

Tipgids: digitaal met elkaar in contact

De tipgids helpt je op weg en geeft tips over hoe je digitaal contact legt met anderen. 

Bekijk de tipgids van de ANBO

De bibliotheek: meer dan alleen boeken

Heb je de smaak te pakken? Er zijn nog veel meer manieren om je digitale vaardigheden te vergroten. Een goede plek om hiermee aan de slag te gaan is in de Bibliotheek. Je hoeft geen lid te zijn en de hulp die je er krijgt is helemaal gratis. Zo kun je er leren omgaan met de computer en word je wegwijs gemaakt binnen belangrijke websites van de overheid. Ook kun je er terecht voor hulp bij belastingzaken.

Krijg digitale hulp in jouw bibliotheek

In de bibliotheek vind je hulp voor allerlei digitale vaardigheden: zoals omgaan met computers, een DigiD aanvragen en gebruiken en hulp bij belastingzaken. 

Vind een bibliotheek bij jou in de buurt

Digitale schaamte? Nergens voor nodig!

Maken je partner, (klein)kinderen of collega’s grappen over je digitale vaardigheden? Maar vind jij ze niet zo lollig? Of schaam je je omdat je niet zo handig bent met de computer of je telefoon? Maak je geen zorgen. Wist je dat 11% van nederlanders moeite heeft met computergebruik? Lees waarom zoveel mensen last hebben van digitale schaamte en waar je terecht kunt als digitale starter.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Jannie
    Jammer dat door vastlopen en "digitale schaamte" ook bij senioren ervaren mensen eerder worden verloren op de werkvloer. Juist nu ook mensen na hun pensioen weer willen werken kost het extra inzet om een nieuw digitaal systeem te gaan aanleren.