1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Digitale vaardigheden
  4. 8 voordelen van digitaal vaardig zijn

8 voordelen van digitaal vaardig zijn

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 13 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 15 maart 2023
Denk je bij TikTok aan het kinderprogramma van vroeger? En weet je wel hoe je de laptop aanzet, maar voel je lichte paniek bij het sturen van een e-mail met bijlage? Of de horror: het volgen van een e-cursus? Dat is helemaal niet erg! Het geeft je juist de kans om nieuwe dingen te leren. Wij geven je 8 voordelen van digitaal vaardig zijn.

Iedereen heeft het ooit moeten leren

Voordat we alle voordelen benoemen is het belangrijk om te weten dat niemand digitaal vaardig wordt geboren. Zelfs niet je (klein)kind dat als een razende reporter alles op social media plaatst. Wist je dat ongeveer 11% van de Nederlanders van 16 tot 65 jaar geen of weinig ervaring heeft met de computer? Onder Nederlanders van 55 jaar en ouder is dit zelfs 20%. Zo zie je maar dat je niet de enige bent. En dat het absoluut niks is om je voor te schamen.

Voordelen van digitale vaardigheden

Hoewel het niet erg is als je niet zo goed bent met computers, tablets of smartphones, is het wel heel handig. Het geeft je leven veel gemak en andere voordelen zoals:

1. Meer (werk)plezier

Of we het willen of niet: de wereld ontwikkelt zich altijd. Soms vraag je je af of het allemaal echt nodig is. Maar veel ontwikkelingen brengen ook leuke dingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om mooie momenten snel vast te leggen met je telefoon. En sociale media waarmee je in contact kunt zijn met (verre) vrienden, familie en collega’s. Al deze ontwikkelingen maken het dagelijks leven makkelijker én leuker. Thuis, maar het vergroot ook je werkplezier

2. Minder werkdruk

Ook de zorg digitaliseert steeds meer. En mis je die vaardigheden? Dan kost dat veel tijd. Voor jou, maar ook voor je collega’s die de taken moeten overnemen of jouw werk moeten controleren. Door jezelf digitaal vaardig te maken, help je jezelf en je collega’s. Het is misschien even een investering in tijd, maar uiteindelijk verlaagt het ieders werkdruk én win je de tijd meer dan terug!

3. Meer vrijheid

Een vakantie boeken, winkelen en bankieren is tegenwoordig zo gepiept. De tijd die je bespaart door niet meer langs een reisbureau, winkel of bank te hoeven gebruik je nu voor andere dingen. Maar ook op het werk geven digitale vaardigheden je meer vrijheid. Is het weer tijd voor een bijscholing? Door te kiezen voor een e-cursus hoef je niet meer een hele dag in een klaslokaal te zitten. En een dagje thuiswerken? Dat kan in sommige functies prima als je alleen administratieve zaken hoeft te doen.

 

Zelfscan: test je digitale vaardigheden

Door je digitale vaardigheden te verbeteren, kun je slimmer werken en tijd besparen. Ontdek de vaardigheden die jíj nodig hebt om je digitale werkzaamheden efficiënt uit te voeren.

Doe de zelfscan

4. Minder stress

Weten hoe je iets moet doen scheelt veel stress op het werk. Je hoeft je niet te ergeren omdat je onnodig veel tijd kwijt bent of bang bent om fouten te maken. Dat geldt ook voor digitale taken. Je hoeft natuurlijk geen computerprogrammeur te worden. Maar je digitale basisvaardigheden op orde hebben doet al wonderen!

5. Meer zelfstandigheid

Zorgprofessionals weten van aanpakken. Hard doorwerken zonder te zeuren. Als je weet hoe je met computers omgaat vergroot je je zelfstandigheid en daarmee ook je (werk)plezier. Zo hoef je anderen minder vaak om hulp te vragen. Dat is trouwens helemaal niet erg. Je staat namelijk ook graag voor een ander klaar. Maar op sommige momenten is het gewoon fijner om het zelf te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan privézaken zoals online bankieren.

 6. Meer energie

Sta je ervoor open om nieuwe dingen leren? Dan gaat er een digitale wereld voor je open. Er is namelijk zoveel te ontdekken. Zie de computer en internet niet als iets engs, maar als een nieuwe wereld vol mogelijkheden. Met elke nieuwe stap die je leert, krijg je weer nieuwe energie om door te leren. Hiermee verhoog je je werkgeluk. Daarnaast kosten digitale taken je vanaf nu juist minder energie omdat je weet hoe het moet. Win-win dus!

 7. Meer zelfvertrouwen

Veel digitale starters hebben flinke faalangst of schamen zich. Deze angst om fouten te maken zorgt ervoor dat je niet willen starten met leren. Heb jij hier ook last van? Maak voor jezelf een lijstje met digitale dingen die je onder de knie wilt krijgen. Bijvoorbeeld weten hoe een bepaalde app werkt. Je zult zien dat je zelfvertrouwen flink groeit met elke digitale stap vooruit.

 8. Meer kwaliteit 

Als digitaal vaardigere zorgprofessional help je op verschillende manieren aan verbetering van de zorg. Je houdt meer tijd over voor je patiënten/cliënten wanneer je sneller en efficiënter kunt werken op de computer. Patiënten worden beter begeleid in het gebruik van technologie. Denk aan thuismonitoring, VR-bril, of de inzet van een robot. Ook kunnen managers betere keuzes maken doordat de managementinformatie goed is verwerkt in de systemen.

Ben je benieuwd hoe digitaalvaardig jij bent? Doe nu de test om te ontdekken welk digitype jij bent!

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.