1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Omgaan met agressie
  4. Interview sociotherapeut Peter: "De grens ligt daar waar het jeukt"

Interview sociotherapeut Peter: "De grens ligt daar waar het jeukt"

4 4 minuten lezen
Overzicht
Foto van Peter over agressie in de zorg
  • 0 reacties
  • 2 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 9 augustus 2021
Driekwart van de medewerkers in zorg en welzijn krijgt te maken met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer. Wat voor gedrag is dit precies? En hoe ga je hiermee om? Peter werkt al 14 jaar in een forensisch psychiatrisch centrum als sociotherapeut op een pre-resocialisatie afdeling. Hier zetten tbs-patiënten hun eerste stappen richting de maatschappij. In een persoonlijk interview deelt hij zijn ervaringen.

Als het niet goed voelt is het vaak ook ongewenst

Peter, wat is voor jou ongewenst gedrag? Dat kan eigenlijk van alles zijn. Van fysiek tot verbaal. Van bedreigen en vervelende opmerkingen tot uitsluiten en slaan. Maar ik omschrijf het in het kort als ‘daar waar het jeukt’. Als het niet goed voelt is het vaak ook ongewenst.”

Je kan niet zomaar je knie op iemands borst zetten

Op welke manier krijg je begeleiding in het omgaan met dit gedrag? We krijgen scholing over hoe het brein werkt. Concreet hebben we twee dagen per jaar training. En acht keer per jaar herhalingsmiddagen. Naast het oefenen van gesprekstechnieken en fysieke technieken, bespreken we verschillende cases met elkaar. Dit zijn dan ook echt leermomenten.

Aanvullend hebben we een plus team dat we inzetten bij heftige incidenten. Als een collega op de alarmknop drukt,  rennen collega’s uit dit team naar desbetreffende locatie om hulp te verlenen. De mensen in dit team krijgen extra scholing en dragen beschermende pakken. Belangrijk is dat je handelt met respect voor de mens en een veilige situatie creëert. Je kunt bijvoorbeeld  niet zomaar je knie op iemands borst zetten om diegene rustig te krijgen. Hiervoor moet je wel weten wel wat je doet.”

Fouten maken hoort erbij

Bespreek je ongewenst gedrag ook met je collega’s en leidinggevende?Alles wat ik belangrijk vind deel ik met mijn leidinggevende. Bijvoorbeeld zaken die ik anders had kunnen doen. Ik stel me hierin kwetsbaar op. En ik ben ook niet zo bang om fouten te maken. Dat hoort erbij. Juist zo kun je samen leren. Ik vind die openheid ook een belangrijke basis om mijn werk goed te doen.“

Je verhaal vertellen is belangrijk voor de verwerking

"Als collega’s vangen we elkaar ook op na een heftig moment. Je kunt ook extra steun vragen van het speciale team ‘collegiale begeleiding en opvang’. Ik zit zelf ook in dit team. We helpen collega’s bij het verwerkingsproces. Je verhaal vertellen is erg belangrijk om iets te verwerken. Voor mij ook. Na heftige gevallen zoek ik ook mijn collega’s op. Ik waarschuw dan ‘reageer maar niet’. Ik roep dan wat dingen om te ventileren en ben het daarna kwijt."

Luister naar je gevoel

Wat is jouw tip aan collega’s in de sector om met ongewenst gedrag om te gaan? “Luister naar je eigen gevoel. En vraag jezelf af of je dit gedrag van een ander persoon buiten in de maatschappij ook zou accepteren. Als je het accepteert is het goed. Is dit niet zo, dan is het op de werkvloer ook niet goed.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.