1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Omgaan met agressie
  4. Ik verloor mijn sleutels én mijn vertrouwen

Ik verloor mijn sleutels én mijn vertrouwen

GGZ-begeleider Mirjam
Overzicht
Vrouw zit in donker op de grond na agressie
  • 1 reacties
  • 41 vind ik leuks
Na een drukke werkdag staat GGZ-begeleider Mirjam voor haar huis. Haar sleutels? Spoorloos. Een paar maanden later wordt er ingebroken. Ze kan maar één conclusie trekken: iemand op het werk heeft ermee te maken. Een moeilijke periode breekt aan, maar ze knokt zich terug.

'In mijn organisatie werken we in vaste teams, behalve in de weekenden. Tijdens zo'n weekenddienst stond ik in een andere groep. Mijn tas liet ik korte tijd onbeheerd achter om een cliënt te helpen. Thuis ontdekte ik dat mijn sleutels weg waren. Ook de 'druppel', om de ruimtes op mijn werk te openen, hing eraan. Ik heb me een ongeluk gezocht, ben helemaal terug gefietst. Onvindbaar. Dus heb ik het verlies gemeld. Mijn man en ik besloten de sloten van ons huis niet te vervangen. De vinder zou niet weten bij welk adres ze horen.

Inbraak thuis

Maanden later troffen we bij thuiskomst een open schuifpui aan. Onze laptop was weg, en de werktelefoon van mijn man. De volgende dag mailde de vereniging van eigenaren dat een sleutelbos was gevonden. Mijn sleutelbos was voor de inbraak gebruikt. Mijn wereld stortte in. Het móést iemand van werk zijn. Een cliënt? Een collega? Ik kon daar echt niet bij.

Onveilig gevoel

Het team van de locatie twijfelde aan mijn conclusie, mijn manager wist niet wat ze ermee moest. Thuis en op het werk voelde ik me onveilig. Ik meldde me ziek. De politie en mijn baas moesten het samen uitzoeken, maar weken gingen voorbij zonder dat iemand iets deed. Uiteindelijk bleek uit data van de druppel dat deze na het verlies gebruikt is. Dat bevestigde mijn verhaal, ik was niet gek. Maar ik weet nog altijd niet wie het gedaan heeft.

Bespreek agressie en maak samen duidelijke afspraken met de AgressieWijzer

Het is zo belangrijk om incidenten met je team te delen. En samen duidelijke afspraken te maken over waar voor jullie de grens ligt. De AgressieWijzer helpt jullie hierbij. In 3 sessies bespreek je met je team gewenst gedrag (groen), emotioneel gedrag (oranje) en agressief gedrag (rood). En hoe je hier vervolgens mee omgaat. Samen bepalen jullie de norm. Zo is voor iedereen duidelijk wat je wanneer kunt doen.

Naar de AgressieWijzer

Paniekaanvallen

In de tussentijd kreeg ik paniekaanvallen. Dankzij steun van mijn eigen team en therapie kon ik re-integreren. Maar ik bleef achterdochtig en gespannen. Een nieuwe functie in een ambulant team beloofde een welkome verandering. Totdat mijn manager plotseling vertelde dat iemand anders die nieuwe functie kreeg. Iedereen wist dat al, behalve ik. Toen was ook mijn basisvertrouwen in mijn leidinggevende en teamgenoten weg. Ik heb drie weken gehuild.

Therapie en meditatie

Dankzij therapie en meditatie krabbelde ik op. Ik startte in een ander team, waar ik mijn veiligheid en vertrouwen terugwon. Daarna ben ik daarbij als poh-ggz gaan werken. Corona heeft de afgelopen tijd bevestigd dat veiligheid en verbinding met mijn team belangrijk zijn voor mij. Daarom werk ik nu weer op één plek, bij mensen bij wie ik mij veilig voel. Ik blijf mijn verhaal vertellen om duidelijk te maken dat iets kleins heel groot kan worden. Zorg goed voor elkaar: ook al begrijp je iemand niet, of niet helemaal, vraag eens hoe het gaat.'

Bron: IZZ.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Carola
    Mirjam, wat ben jij een sterke vrouw!! Om elke keer weer op te krabbelen heb je kracht en energie nodig, terwijl zelfs je werkgever je niet altijd steunde als ik het zo lees. Jij bent sterk!