1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Pesten op de werkvloer
  4. Aniek doorbrak het pestgedrag van haar leidinggevende

Aniek doorbrak het pestgedrag van haar leidinggevende

8 8 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 2 vind ik leuks
Geplaatst door Jamie op 29 april 2024 Jamie
Aniek werkt bij een grote zorgorganisatie als jeugd- en gezinscoach. Na een voorval met haar manager, blijft ze Aniek pesten. Ze blijkt niet de enige die dit ervaart en besluit in actie te komen. Aniek regelt een gesprek met een teamcoach en haar manager. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar collega's die zich ook gepest voelen. Aniek vertelt waarom het zo belangrijk is om pesten bespreekbaar te maken.

Aniek genoot van haar werk in de gehandicaptenzorg en zat al geruime tijd op een opdracht. Ze werkte als jeugd- en gezinscoach via een detacheringsorganisatie. Doordat ze gedetacheerd was, had ze twee leidinggevende. Eén manager vanuit de detacheringsorganisatie en één teamleider vanuit haar opdracht. 

Ze konden niet geloven dat mijn manager zo communiceerde

Het was weer tijd voor een jaargesprek met haar manager Marjan vanuit de organisatie. "Marjan had ongeveer 60 zorgverleners onder zich en had ons gevraagd of we onderling een schema konden maken met wie waar en wanneer werkt. Zo kon ze iedereen in dezelfde regio op één dag bezoeken voor de gesprekken. Samen met zes andere collega's stuurden we haar een aantal data door. Elke keer kregen we terug dat ze op die data niet kon. Ik vroeg of ze haar agenda wilde delen met ons, zodat we een dag konden voorstellen dat zij ook kon. Maar dat weigerde ze."

We bleven data voorstellen, maar Marjan bleef alle data weigeren. Na enkele weken waren Aniek en haar collega's er klaar mee. Ze hadden onderling wat mailcontact, waarin Aniek onder andere schreef: 'Wat een onzin, ze kan toch gewoon haar agenda delen?' Haar collega's reageerden daarop en uitten ook hun frustratie. "Opeens kreeg ik een telefoontje van Marjan. Ze was laaiend. Wat dacht ik wel niet en zij pakt het aan op haar manier. Het bleek dat één van mijn collega's onze mails naar Marjan had doorgestuurd. Gek genoeg was ze alleen op mij heel boos, niet op de anderen. En dat terwijl sommige andere mails voor mijn gevoel veel erger waren. Toen ik dat telefoontje ophing vroeg mijn collega: 'Jeetje wat voor ouder had jij aan de lijn, dit klonk heel heftig.' Ik zei dat het mijn manager was en iedereen keek mij geschokt aan. Ze konden niet geloven dat mijn manager zo tegen mij sprak."

Mijn manager weigerde mijn contract uit te breiden

Na dit voorval over de e-mails werd Marjan haar communicatie ijzig en vijandelijk. "Gelukkig was de teamleider van mijn opdracht wel heel blij met me. Ze vroeg zelfs of ik van 32 uur naar 36 uur wilde gaan. Omdat ik mijn werk zo leuk vond, zei ik gelijk ja. Ik moest deze contractuitbreiding natuurlijk wel eerst even bij Marjan neerleggen. Marjan zei gelijk nee. Ze wilde mij geen vier uur extra geven, omdat ik volgens haar die 32 uur al niet 'normaal' onder haar kon werken."

Aniek haar teamleider wist niet wat ze hoorde. Ze had een urentekort en wilde Aniek dolgraag vier uur extra inzetten. Uiteindelijk heeft iemand anders met een hogere functie binnen de organisatie druk uitgeoefend op Marjan. Toen kon het ineens wel.

Als ze je niet mocht, maakte ze je werk tot een hel

"Later kwam ik een oud-collega tegen. De naam van Marjan viel en zij vertelde dat zij ook vervelende ervaringen met haar had. Ik bleek dus niet de enige. Ik kwam erachter dat als de manager je mocht, ze voor je door het vuur ging. Mocht ze je niet? Dan maakte ze je werk tot een hel."

Aniek besloot actie te ondernemen. Binnen de organisatie ging ze op zoek naar iemand die haar kon helpen. Zo kwam ze uit bij een teamcoach. "Ik wilde geen 1-op-1 gesprek met Marjan, dus ik regelde een teamcoach als bemiddelaar. Ik regelde dit gesprek niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn andere collega's die nare ervaringen met Marjan hadden." Het gesprek verliep niet zoals Aniek had gehoopt. "Marjan weigerde haar excuus aan te bieden en wees alleen maar naar mij. Volgens haar was ik asociaal en degene die moest veranderen. Zelfs de teamcoach zei: 'Je kan er zo hard aan trekken als je wilt, maar dit heeft geen zin.' De teamcoach heeft mij daarna wel goed opgevangen."

Na een jaar ging ze eindelijk weg als manager. "Helaas wel alleen bij ons team, ze werd gewoon manager van een ander team binnen de organisatie. Hier heb ik mijn zorgen over geuit bij het bestuur, maar daar werd verder niks mee gedaan. Het is dat ik mijn werk zo leuk vind, anders was ik allang weggeweest. Want mijn vertrouwen in de organisatie is verdwenen."

Zoek steun bij collega's

Door dit pestgedrag durft Aniek wel meer voor zichzelf op te komen. "Niemand zorgt voor je, daarom moet je goed voor jezelf zorgen. Bij mijn nieuwe manager heb ik gelijk aangegeven dat ik leidinggevenden moeilijk vertrouw. Ik spreek tegenwoordig alles uit. Afgelopen kerst ontving ik een kaartje van mijn nieuwe manager met: 'Ik ben blij met je kritische blik en dat je me scherp houdt." Het zijn de kleine dingen die het verschil maken.

"Ik heb het geluk dat ik sterk in mijn schoenen sta en zeg waar het op staat. Anders hadden mijn collega's die dat moeilijk vinden, nog steeds met een naar gevoel rondgelopen." Aniek wil dan ook benadrukken dat je ongewenst gedrag altijd bespreekbaar moet maken. "Deel je verhaal en houd het niet bij jezelf. Zoek je collega's op voor steun. Door het bespreekbaar te maken en samen de juiste mensen op te zoeken, kom je uiteindelijk verder."

*De echte naam van Aniek is bekend bij de redactie.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.