1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Pesten op de werkvloer
  4. Zo zeg je dag tegen pesten op het werk

Zo zeg je dag tegen pesten op het werk

4 4 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 18 april 2022
Dat pesten iets is wat kleine kinderen op het schoolplein doen? Nee, helaas niet … Uit ons onderzoek van vorig jaar bleek dat maar liefst een kwart van de medewerkers in zorg en welzijn te maken heeft met pesten op het werk. En dat is 25% te veel. Hoogste tijd om er samen wat aan te doen! En dag te zeggen tegen pesten.

Een goed begin, begint bij jezelf

We hebben allemaal weleens een mindere dag. Zo een waarop tenen te lang zijn en lontjes te kort. Bedenk dan extra goed of de woorden die op het puntje van je tong liggen kwetsend zullen zijn. Een snelle truc om dit te testen is om aan jezelf te vragen: Hoe zou ik het vinden als iemand dit tegen mij of mijn beste vriendin zegt?

Wees aardig voor elkaar

Heb je helemaal geen klik met een van je collega’s? Dat kan, maar heb wel respect voor elkaar. Iedereen is anders. Niet beter of slechter. Gewoon anders. Houd het contact zakelijk en laat je collega in zijn of haar waarde. En onthoud: als je niks aardigs weet te zeggen, zeg dan liever niks.

Herken pestgedrag van anderen

Het is belangrijk pesten te herkennen. Maar soms is het zo subtiel, dat het bijna aan je voorbijgaat. Daarom is het goed om te weten dat er meerdere types pestkoppen zijn. De schreeuwlelijk herkent iedereen wel. Die hoor je van kilometers ver aankomen. De tweekoppige slang daarentegen is een stuk sluwer. Dit type doet namelijk net alsof ze je beste vriend is. Maar wat er achter je rug om wordt verteld is een stuk minder aardig … Opgepast dus!

Grijp in als je ziet dat iemand gepest wordt

Merk je dat een collega wordt gepest? Onderneem dan meteen actie. Want hoe langer het pesten duurt, hoe lastiger het is om een goede oplossing te vinden. Daarnaast zijn de gevolgen voor de gepeste minder erg wanneer het pesten snel wordt herkend en aangepakt. Spreek de pester daarom persoonlijk aan op zijn gedrag. Vind je dit lastig? Vraag dan om hulp bij je collega’s of je leidinggevende. Samen sta je sterker.

Word je zelf gepest? Praat erover

Het is heel vervelend als je met tegenzin naar je werk gaat omdat je wordt gepest. Stel daarom je eigen grenzen en laat het de pester weten als deze worden overtreden. Dit doe je door rustig te blijven en te praten in de ik-vorm. Vertel daarbij welk gedrag je vervelend vindt en wat je niet accepteert. Gaat het pesten daarna nog steeds door? Of vind je het spannend om de pester aan te spreken? Stap dan naar een vertrouwenspersoon. Dit kan iemand op of buiten de werkvloer zijn. Het gaat erom dat jij je verhaal kwijt kunt bij een persoon die jou kan helpen.

Bron: Stichting Stop Pesten Nu

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • henny71
    in het ziekenhuis waar ik werkte kregen we ieder jaar agressietraining. Prima.. Tot ik de vraag stelde hoe om te gaan met agressie van een leidinggevende. Tja, behalve zo iets als ontslag nemen, hadden ze daar geen antwoord op.